A rezsiharctól a markoló sem véd

2014.10.03. 07:09 Módosítva: 2014.10.03. 09:11
Van mit rejtegetni a Cikói Hulladékkezelő Központban, ahol a néhány napja markolóval üldözték az alkalmazottak az Index autóját. A környezetbarát üzem közepén egy szennyezett tó keletkezett, a tározó falából koszos buzgárok fakadnak, éjszakánként pedig illegális csapolások zúdulnak a környék halastava felé: ezek a következményei annak, hogy a hárommilliárd forintos beruházással 2012 óta működő modern technológiájú telep a rezsicsökkentés következében folyamatos pénzügyi gondokkal küzd.

Tönkre fog menni a cég.

Ács Rezső nagyon sötéten látta az alig két éve működő cikói hulladéktározó jövőjét. Az önkormányzati társulás elnöke a hulladékgazdálkodási tanács ülésein jegyzőkönyvbe mondta pesszimista véleményét.

Szekszárd fideszes alpolgármestere zárt körben többször is beismerte, hogy a rezsicsökkentés és a szemétlerakási illeték drasztikus növekedése végzetes hatással van a tárolót üzemeltető vállalkozás pénzügyi helyzetére. Már sok mindennel próbálkoztak, de eddig semmi sem jött be, és ha így mennek tovább a dolgok, jöhet a csőd a több mint 200 települést összefogó rendszernél. (Az utóbbi hetekben persze már okosabbak lettünk, mert kiderült, hogy a helyzet nem marad így: az állam előbb-utóbb a további rezsicsökkentés jegyében átveszi az energiaszolgáltatók mellett a szemétszállítást is. Ezt azonban Ács a tavaszi és a nyári negyedéves ülésen még nem tudhatta, akkor még az áremelésben látta az egyetlen kiutat, amit viszont elbarikádozott a rezsicsökkentés.)

A Tolnát és Baranyát lefedő regionális társulás csúcsáról Ács Rezső irányítja azt a cikói hulladéküzemet, ahol a napokban markolóval üldözték az Index autóját, amikor belső felvételeket akartunk készíteni a tároló állapotáról.

Halastóba engedik a bonyhádi szeméttelep vizét

A Cikói Hulladékkezelő Központ egy nagyobb regionális hálózat, a Dél-Balaton-Sió-Völgye Hulladékhasznosító Rendszer része, amit az elmúlt négy-öt évben építettek ki összesen 12 milliárd forintból. A többségében uniós forrásból származó pénz negyede, mintegy 3 milliárd ment a cikói telepre.

A beruházás célja az volt, hogy végre bezárhassák a természetet károsító és csúfító hagyományos szeméttelepeket, és olyan tárolókat nyithassanak, amelyekben a földtől és a talajvíztől többrétegű, földrengésbiztos szigetelőréteg választja el a hulladékot. Az európai sztenderdeknek megfelelő technológia szerint a válogatott és tömörített szemetet később hermetikusan lezárják, földdel fedik be, a szigetelőréteget pedig számítógépes érzékelők figyelik, hogy jelezzék, ha a szigetelés megsérül.

ciko

Cikón 2012 óta fogadják és válogatják közel kétszázezer ember kommunális hulladékát.

A múlt héten azért kerestük fel a Bonyhádtól néhány kilométerre fekvő létesítményt, mert azt az információt kaptuk, hogy a drága és elvileg környezetbarát szemétlerakó egyre durvább bűzzel és néha hatalmas mennyiségű szemétlével árasztja el a környéket.

A tároló szomszédságában, Bonyhád-Börzsönyön a kellemetlen szagokba már lassan beletörődnek, miután hiába panaszolták be többször a beruházást. A helyiek szerint viszont újabban éjszakai szennyáradatot is kap a település a fölötte, hegytetőn elhelyezkedő telepről. Megmutatták azt a kibetonozott csatornát, amely a szeméttározóból indul, és a települést keresztezve a Rák-patakba torkollik. Ez a patak táplálja a környék egyik legnagyobb telepített halastavát.

Az egyik börzsönyi lakos szerint éjszakánként a csatornán zúdítanak le egy-egy adag szennylevet, reggelre már csak az elszíneződött nyoma marad a csatornát szegélyező növényzeten. Bonyhád-Börzsönyön azt mondják, sokan járnak ma is a horgásztóra, de a közelben lakók már nem esznek az ott fogott halból.

A cikói tárolóról szóló lakossági bejelentések miatt kezdett nyomozni Hadházy Ákos, a szekszárdi önkormányzat korábban fideszes, újabban már LMP-s képviselője. A trafikbotrány kirobbantójaként ismert Hadházy szerint nemcsak a csatornán keresztül engedik illegálisan a szemétből kifolyó csurgaléklevet, hanem tartálykocsikkal is szállították a telepről, szintén illegálisan. A képviselő egy alkalommal le is videózta a szállítást, de a sofőr menet közben kiszúrta, hogy figyelik, ezért rövid telefonálgatás után visszafordult, és visszavitte rakományát a telepre.

Hadházy nyomozása szerint Cikón az okozta a bajt, hogy szivárogni kezdett a csurgaléklé számára kiépített medence, és a tartalmát, több ezer köbméter szennyezett vizet átszivattyúzták az egyik még üresen álló szeméttároló kazettába. A képviselő szerint a hulladéktárolót működtető cég, a Re-Kom Nonprofit Kft. pénzügyi problémái miatt több mint hét hónapig húzódott a medence javítása. Ezalatt a hatalmas alapterületű kazettában az esőzések következtében felhígulva sokkal több szennyezett víz keletkezett, mint amennyit el tudtak helyezni a medencében. Ekkor kezdődhettek a kreatív megoldások.

A múlt hétvégén azért hajtottunk be az egyébként sem zárt cikói szeméttárolóba, hogy a kerítésen belülről készítsünk felvételeket arról, hogy kezelik az erősen környezetszennyező tisztítatlan csurgaléklevet. Az alkalmazottak azonban egyáltalán nem örülnek az ilyen típusú érdeklődésnek. A markolós üldözés után négyórás huzavona alakult ki a telepen, mert a kocsinkat nem akarták kiengedni.

Figyelj, ez nekünk jön!

A helyszíni felvételek azonban egyértelműen bizonyítják, hogy a tározóban óriási mennyiségű szennyezett víz található. Súlyos problémát okoz az is, hogy a félig már megtöltött kazetta támfalából ugyanilyen lé szivárog, és ez az eredeti ígéretekkel ellentétben szennyezi talajt.

Érdekes, hogy a szennyezéseknek tudatában volt a társulás vezetése is. 2014-ben az éves költségvetésbe már be is tervezték, hogy a cikói hulladéktározó miatt környezetvédelmi bírságokat kell majd fizetni. Ács Rezsőék milliós tételt különített el erre a célra. A társulás idei jegyzőkönyveiben olvasható az is, hogy a tározóra az idén már kiszabtak egy – igaz csak minimális összegű – 200 ezer forintos bírságot a csurgalékvíz mennyisége miatt, a nyáron pedig összesen négy eljárás folyt a környezetvédelmi felügyelőségnél.

Az Index megkereste a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, ahol elmondták: azért büntették a tározót, mert tavaly novemberben is gond volt a szennyezett vízzel. A csurgaléklé mennyisége ötödével haladta meg a medence térfogatát. mert az üzemeltető nem gondoskodott az elszállításról. Akkor intézkedési terv kidolgozására is kötelezték a vállalatot.

A társulás vezetőjétől is megpróbáltuk megtudni, hogy valóban a cég pénzügyi gondja miatt húzódott-e el a csurgalékvíz tározó javítása. Ács Rezső a cikk megjelenéséig nem válaszolt a kérdéseinkre.

Riválisok

Az ügyben természetesen van politikai szál is. Ács Rezső, Szekszárd eddigi fideszes alpolgármestere az önkormányzati választáson már a polgármesteri székért indul. A telep tevékenységét vizsgáló Hadházy Ákos, Ács egykori párttársa az LMP színeiben riválisa lesz a polgármesterségért folyó küzdelemben.