Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A rezsiharctól a markoló sem véd

2014.10.03. 07:09 Módosítva: 2014-10-03 09:11:49
Van mit rejtegetni a Cikói Hulladékkezelő Központban, ahol a néhány napja markolóval üldözték az alkalmazottak az Index autóját. A környezetbarát üzem közepén egy szennyezett tó keletkezett, a tározó falából koszos buzgárok fakadnak, éjszakánként pedig illegális csapolások zúdulnak a környék halastava felé: ezek a következményei annak, hogy a hárommilliárd forintos beruházással 2012 óta működő modern technológiájú telep a rezsicsökkentés következében folyamatos pénzügyi gondokkal küzd.

Tönkre fog menni a cég.

Ács Rezső nagyon sötéten látta az alig két éve működő cikói hulladéktározó jövőjét. Az önkormányzati társulás elnöke a hulladékgazdálkodási tanács ülésein jegyzőkönyvbe mondta pesszimista véleményét.

Szekszárd fideszes alpolgármestere zárt körben többször is beismerte, hogy a rezsicsökkentés és a szemétlerakási illeték drasztikus növekedése végzetes hatással van a tárolót üzemeltető vállalkozás pénzügyi helyzetére. Már sok mindennel próbálkoztak, de eddig semmi sem jött be, és ha így mennek tovább a dolgok, jöhet a csőd a több mint 200 települést összefogó rendszernél. (Az utóbbi hetekben persze már okosabbak lettünk, mert kiderült, hogy a helyzet nem marad így: az állam előbb-utóbb a további rezsicsökkentés jegyében átveszi az energiaszolgáltatók mellett a szemétszállítást is. Ezt azonban Ács a tavaszi és a nyári negyedéves ülésen még nem tudhatta, akkor még az áremelésben látta az egyetlen kiutat, amit viszont elbarikádozott a rezsicsökkentés.)

A Tolnát és Baranyát lefedő regionális társulás csúcsáról Ács Rezső irányítja azt a cikói hulladéküzemet, ahol a napokban markolóval üldözték az Index autóját, amikor belső felvételeket akartunk készíteni a tároló állapotáról.

A Cikói Hulladékkezelő Központ egy nagyobb regionális hálózat, a Dél-Balaton-Sió-Völgye Hulladékhasznosító Rendszer része, amit az elmúlt négy-öt évben építettek ki összesen 12 milliárd forintból. A többségében uniós forrásból származó pénz negyede, mintegy 3 milliárd ment a cikói telepre.

A beruházás célja az volt, hogy végre bezárhassák a természetet károsító és csúfító hagyományos szeméttelepeket, és olyan tárolókat nyithassanak, amelyekben a földtől és a talajvíztől többrétegű, földrengésbiztos szigetelőréteg választja el a hulladékot. Az európai sztenderdeknek megfelelő technológia szerint a válogatott és tömörített szemetet később hermetikusan lezárják, földdel fedik be, a szigetelőréteget pedig számítógépes érzékelők figyelik, hogy jelezzék, ha a szigetelés megsérül.

ciko

Cikón 2012 óta fogadják és válogatják közel kétszázezer ember kommunális hulladékát.

A múlt héten azért kerestük fel a Bonyhádtól néhány kilométerre fekvő létesítményt, mert azt az információt kaptuk, hogy a drága és elvileg környezetbarát szemétlerakó egyre durvább bűzzel és néha hatalmas mennyiségű szemétlével árasztja el a környéket.

A tároló szomszédságában, Bonyhád-Börzsönyön a kellemetlen szagokba már lassan beletörődnek, miután hiába panaszolták be többször a beruházást. A helyiek szerint viszont újabban éjszakai szennyáradatot is kap a település a fölötte, hegytetőn elhelyezkedő telepről. Megmutatták azt a kibetonozott csatornát, amely a szeméttározóból indul, és a települést keresztezve a Rák-patakba torkollik. Ez a patak táplálja a környék egyik legnagyobb telepített halastavát.

Az egyik börzsönyi lakos szerint éjszakánként a csatornán zúdítanak le egy-egy adag szennylevet, reggelre már csak az elszíneződött nyoma marad a csatornát szegélyező növényzeten. Bonyhád-Börzsönyön azt mondják, sokan járnak ma is a horgásztóra, de a közelben lakók már nem esznek az ott fogott halból.

A cikói tárolóról szóló lakossági bejelentések miatt kezdett nyomozni Hadházy Ákos, a szekszárdi önkormányzat korábban fideszes, újabban már LMP-s képviselője. A trafikbotrány kirobbantójaként ismert Hadházy szerint nemcsak a csatornán keresztül engedik illegálisan a szemétből kifolyó csurgaléklevet, hanem tartálykocsikkal is szállították a telepről, szintén illegálisan. A képviselő egy alkalommal le is videózta a szállítást, de a sofőr menet közben kiszúrta, hogy figyelik, ezért rövid telefonálgatás után visszafordult, és visszavitte rakományát a telepre.

Hadházy nyomozása szerint Cikón az okozta a bajt, hogy szivárogni kezdett a csurgaléklé számára kiépített medence, és a tartalmát, több ezer köbméter szennyezett vizet átszivattyúzták az egyik még üresen álló szeméttároló kazettába. A képviselő szerint a hulladéktárolót működtető cég, a Re-Kom Nonprofit Kft. pénzügyi problémái miatt több mint hét hónapig húzódott a medence javítása. Ezalatt a hatalmas alapterületű kazettában az esőzések következtében felhígulva sokkal több szennyezett víz keletkezett, mint amennyit el tudtak helyezni a medencében. Ekkor kezdődhettek a kreatív megoldások.

A múlt hétvégén azért hajtottunk be az egyébként sem zárt cikói szeméttárolóba, hogy a kerítésen belülről készítsünk felvételeket arról, hogy kezelik az erősen környezetszennyező tisztítatlan csurgaléklevet. Az alkalmazottak azonban egyáltalán nem örülnek az ilyen típusú érdeklődésnek. A markolós üldözés után négyórás huzavona alakult ki a telepen, mert a kocsinkat nem akarták kiengedni.

A helyszíni felvételek azonban egyértelműen bizonyítják, hogy a tározóban óriási mennyiségű szennyezett víz található. Súlyos problémát okoz az is, hogy a félig már megtöltött kazetta támfalából ugyanilyen lé szivárog, és ez az eredeti ígéretekkel ellentétben szennyezi talajt.

Érdekes, hogy a szennyezéseknek tudatában volt a társulás vezetése is. 2014-ben az éves költségvetésbe már be is tervezték, hogy a cikói hulladéktározó miatt környezetvédelmi bírságokat kell majd fizetni. Ács Rezsőék milliós tételt különített el erre a célra. A társulás idei jegyzőkönyveiben olvasható az is, hogy a tározóra az idén már kiszabtak egy – igaz csak minimális összegű – 200 ezer forintos bírságot a csurgalékvíz mennyisége miatt, a nyáron pedig összesen négy eljárás folyt a környezetvédelmi felügyelőségnél.

Az Index megkereste a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, ahol elmondták: azért büntették a tározót, mert tavaly novemberben is gond volt a szennyezett vízzel. A csurgaléklé mennyisége ötödével haladta meg a medence térfogatát. mert az üzemeltető nem gondoskodott az elszállításról. Akkor intézkedési terv kidolgozására is kötelezték a vállalatot.

A társulás vezetőjétől is megpróbáltuk megtudni, hogy valóban a cég pénzügyi gondja miatt húzódott-e el a csurgalékvíz tározó javítása. Ács Rezső a cikk megjelenéséig nem válaszolt a kérdéseinkre.

Riválisok

Az ügyben természetesen van politikai szál is. Ács Rezső, Szekszárd eddigi fideszes alpolgármestere az önkormányzati választáson már a polgármesteri székért indul. A telep tevékenységét vizsgáló Hadházy Ákos, Ács egykori párttársa az LMP színeiben riválisa lesz a polgármesterségért folyó küzdelemben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?