Villáminterjú Andy Vajnával, Kerényi Imrével és a rezsibiztossal

2014.10.06. 17:51

Sosem volt szégyen egy jó ügyért kiállni

- súgta kajánul a fülembe egy neve elhallgatását kérő sajtómunkatárs, ahogyan néztük a Design Terminálban összesereglő, európai értelemben vett modern konzervatív fiatalokat, akik a Nemzeti Érdek című folyóirat lapbemutatójára érkeztek. Ez, kérem szépen, a Fidesz agytrösztjének, a Századvég Alapítványnak a kiadványa, ami nem is akar másnak látszani, mint ami: G. Fodor Gábor, a Századvég elnöke büszként vallotta, hogy politikai lap, méghozzá a "nemzetstratégiai gondolkodásé".

Mivel ez egy politikai újság, a tartalmával nem foglalkoznék, akit érdekel, az bizonyára megtekintheti az M1 esti híradójában.

Viszont egy gondolatot ejtenék a Design Terminálról, mert lélegzetellító élmény volt. Az ajtón belépve úgy éreztem, mintha egy start up lennék, és gyorsan rájöttem: a világot ezerféle képpen lehet látni, és nemcsak nézni lehet, de alakítani is! Így tett G. Fodor is, aki beszéde előtt levette az állványról a mikrofont, és meg is jegyezte, hogy ő, mint politikacsináló ember, szereti alakítani a teret. Ettől én bizony dobtam egy seggest, elképedtem a mutatványtól, újraértelmeztem korábbi cselekedeteimet.

A Design Terminálban még a csapból is INNOVÁCIÓ folyik. Amikor ráültem a székre, konkrétan meggörbült a tér, mert bizony, itt még a székek sem szokványosak, úgy alakították ki a háttámlákat, hogy abba belefeküdjön az ember háta. A kancsó, na, a kancsóról inkább ne is beszéljünk. Hosszú percekig megbabonázva figyeltem a willendorfi Vénusz és a patkányt nyelt kígyó vizuális egyvelegéből született, a hétköznapok praktikuma szolgálatába állított installációt.

De a legcsodálatosabb az volt ezen a meleg őszi délutánon, hogy milyen sok kiváló államférfi látogatott el a lapbemutatóra. A teljesség igénye nélkül néhány bombanév: Tarlós István, Andy Vajna, Vitézy Dávid, Kerényi Imre, és az aduász, akire senki sem számított: Németh "rezsidémon" Szilárd.

Éppen utóbbi mellett állva jegyzetelgettem, amikor megkérdezte: "Ugye nem azt írod, amiről a partneremmel beszélgetünk?". "Isten ments, én ilyet sosem tennék" - hangzott a válasz, és ha már így szóba elegyedtünk, nem bírtam ki, hogy ne kérdezzem meg, ami már hónapok óta böki a csőrömet:

Mi lesz Önnel, ha nonprofittá válik a közműszolgáltató szektor, és megszűnik a rezsi?

Továbbra is országgyűlési képviselő leszek, de nem válik nonprofittá a szektor. Az állam egy nonprofitként működő Holdingot hoz létre, ami a piacon piaci szolgáltatást kíván végezni.

Tehát a rezsivel lesz még dolog ezek után is?

Gondolom, hogy lesz, változnak az árak, változik a világ, foglalkozni kell még a rezsivel.

Tarlós István > Oravecz Nóra

A megnyugtató válasz után jött az újabb falat a boldogság bonbonjából: nem marad el az esemény, Tarlós István a színpadon, akit arra kértek, foglalja össze negyed órában, mit jelent neki Budapest. Reméltem, hogy hasonló sztorikat fogunk hallani, mint amikor fiatalabb korában ordítva nevetett a barátaival a buszon, vagy éppen a dilimétert kiakasztva tükörtojást tettek egymás párnájára, de sajnos nem ez történt. Meglepő módon hat nappal az önkormányzati választások előtt Tarlós István kampánybeszédet mondott.

A beszéddel nem foglalkoznék mélyebben, úgy tudom, a kollégáim készítettek már egy interjút a főpolgármesterrel, majd abban kifejtheti a város vezetésével kapcsolatos gondolatait. Az azért meghökkentett picikét, hogy Tarlós a saját bevallása szerint spirituálisan kötődik Budapesthez, és mindemellé egy pimasz félmondattal még Oravecz Nóra teljes életművét is sikerült zárójelbe tennie:

Spirituális kötődés nélkül még élni, vagy dolgozni sem lehet

„!!!!!!″ - gondoltam magamban, amikor Tarlós már éppen arról kezdett beszélni, hogy mi a helyzet az általa ultraliberálisnak nevezett New Yorkban. Elmondása szerint volt szerencséje két órát beszélgetni a volt polgármesterrel, Rudy Giulianival, és már vártam, hogy mikor csap oda egy nagyot az anekdotával, de elmaradt a konklúzió. "Hát nem tudom, ott valahogy máshogy mennek a dolgok", zárta.

Bevallom, nem figyeltem egészében Tarlós beszédére, mert közben azon kaptam magam, hogy mindenki fotóz, látszólag bármilyen ok nélkül. Aztán leesett a tantusz: befarolt mellém Andy Vajna, a filmszakma megújulásáért felelős kormánybiztos. Annyira megörültem a világhírű producer közelségének, hogy előbb nagyokat szippantottam az aurájából, majd miután elégedetten konstatáltam, hogy van nála szivar, feltettem neki a nagy kérdést:

Tarlósra vagy Bokrosra fog szavazni vasárnap?

Egyikre sem, nem szavazok. Nincs lakcímkártyám, külföldi vagyok.

De ha tehetné, kire voksolna?

Akkor nem tudom, szerintem Tarlósra.

Őrület: Sétákat szerveznek Budapesten!!

Ez is egy jó beszélgetés volt, gondoltam magamban, közben pedig már a színpadra pattant Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos. Fürjes beszédéről előjáróban annyit, hogy vastapsot kapott tőlem, pedig nem szoktam politikai előadások után örömömben tapsikolni. De Fürjes ma olyat alakított, hogy szívem szerint megnyaltam volna utána a tíz ujját!

A rezsicsökkentés legnagyobb nyertese Budapest

- mondta mosolyogva, de dicsérte a romkocsmákat, a start upokat, az elképesztően virágzó, önszerveződő Városi Sétákat, a Szigetet, Rogán Antalt, és egész egyszerűen mindent, ami Budapest, ami az élet. Nyilván a Design Terminál mellett sem mehetett el szó nélkül, egész egyszerűen szerinte az intézmény a "kreatív ipar világtérképére helyezte Budapestet". Na jó, ez már túl lol, gondoltam, de akkor jött a várva várt konklúzió:

A változás legfontosabb tanulsága, hogy lehetséges.

L.E.H.E.T.S.É.G.E.S.

Sajnos az ilyen frenetikus kommentek ellenére egy óra után véget ért a rendezvény, viszont volt szerencsém még elkapni Kerényi Imrét is, aki a biztonság kedvéért hozott magával néhány Magyar Krónikát is. Nehogy baj legyen a nemzeti lapok közti konkurálásból, gondoltam, de természetesen nem erről kérdeztem, hanem:

Ön szerint jól tette a baloldal, hogy visszaléptette Falus Ferencet?

Háhá, teljes hülyeségnek tartom. Szerintem azzal kell szembenéznie a baloldalnak, hogy miért vesztette el a közösségalkotó képességét. Fel kell tenni ezt a kérdést, ki kell analizálni. Mi az ok, hogy nem tudnak összehozni egy pártot, egy kormányt, egy önkormányzatot. Szerintem nem jó az árucikk, amit árulnak. Újra kéne gondolni először az eszméket, és akkor lehet majd tudnak közösséget alkotni. Ha nem néznek ezzel szembe, akkor úgy meg fognak szűnni, mint az SZDSZ, meg a....hogy hívták a Torgyán pártját?

FKGP.

Szerintem komoly a helyzet. Én tisztelettel javaslom nekik, gondolják végig, olyat árulnak, ami nem kell senkinek, és emiatt közösséget sem tudnak kovácsolni.

FIN

Éppen Kerényi szavain merengtem, amikor a Design Terminálból kilépve megláttam a DK-s Szarvas Koppány Bendegúzt, amitn valamit akciózott a terminál előtt. Na, ez az, itt áll előttem a hús-vér baloldali megújulás, gondoltam. De mielőtt megijednének, gyorsan nyugodjanak meg, mert csak vicceltem.