Melyik rappert lőtték le Magyarországon?

2014.10.07. 07:45

Az utóbbi időben egyre több figyelmet kapó Carlo Escobar nemcsak azért érdekes figura, mert aranylánccal és sportkocsikkal rappel a pénzcsinálásról, hanem mert független képviselőjelöltként indul Püspökladány nyolcadik választókörzetében, amit sokan csak a cigánysornak hívnak. Debrecenben találkoztunk Escobarral, vagyis Ökrös Károllyal, aki előzetes várakozásaink ellenére ingben, nyakkendőben és szemüveggel várt már minket egy helyi kávézó elkülönített termében.

Idefelé jövet nézegettem a Facebook-oldaladat, és azt láttam rajta, hogy hónapokkal ezelőtt visszavonultál a zenéléstől. A politikai ambícióid miatt döntöttél így?

Szó sincs róla, ez nem politikai, hanem csak egy marketingfogás volt. Magyarországon már annyi rapper van, mint égen a csillag, és kicsit úgy éreztem, hogy lehet, nincs értelme csinálni. Ettől függetlenül soha nem akartam valójában abbahagyni, ez csak egy ügyes húzás volt, hogy kicsit jobban figyeljenek rám. Ki is hoztam utána nem sokkal Az érem másik oldala című videoklipemet.

  

„Én baszom a pénzt, nem a pénz basz engem.” Ez akár kampányszlogen is lehetne.

Valóban meglehetősen szókimondó számokat írok, de ezekben én csak az igazat mondom. Az, hogy csinálom a pénzt, valójában csak arról szól, hogy ebben az országban nagyon sok ember el van varázsolva, akik valamennyi pénzért eladják a becsületüket. Erről szól a szám, most az, hogy vannak benne kemény kifejezések, az csak műfaji sajátosság. Tisztában voltam vele, hogy a politikában ezt a videót elég nehéz lesz megmagyarázni.

Püspökladány egyetlen Fidesz-mentes övezete

A 2006-os önkormányzati választást a körzetben a fideszes Tóth László nyerte, négy évvel később pedig a szintén fideszes Kiss Zsigmond. 2010-ben Püspökladányban az összes egyéni képviselői mandátumot a Fidesz szerezte meg. Egy évvel később azonban újra szavazást kellett kiírni a polgármesteri és egy képviselői posztra Arnóth Sándor halála miatt, amit párttársa, Dombi Imréné nyert meg.

Az idei önkormányzati választáson Escobar mellett kilenc másik jelölt is indul a nyolcadik választási körzetben, itt található a legtöbb jelölt. Tízből heten függetlenek, egy-egy ember indul a Szegényekért Pártból (SZP) és a Ladányholnapból, illetve a parlamenti pártok közül egyedül a Jobbik mozgósít egyéni jelöltet a körzetben. Püspökladány nyolc választási körzetéből ez az egyetlen, ahol nem indul senki a Fidesz a színeiben.

Gondolom, akadnak olyanok, akik kérdőre vonják Püspökladány képviselőjelöltjét, amiért 500 eurósokat hajigál a kamerába egy limuzinban.

Rólam azért tudni kell, hogy született püspökladányi vagyok, ott is nőttem fel, ott voltam gyerek, ezért mindent tudok a településről. Amikor ott laktam, akkor még 18 ezren éltek, mára ezer fővel csökkent a népesség. A fiatalok elmennek innen, nincs mit csinálni Püspökladányban. Ráadásul én a nyolcadik számú választókörzetben indulok, ahol főleg kisebbségiek, romák laknak, akiknek a problémáival senki sem foglalkozik. Én viszont ismerem őket, ismerem a kultúrájukat, jóban vagyunk Hajdú-Bihar megye fővajdájával, szóval rengeteg barátom is van köztük. Szeretnék nekik munkahelyet teremteni, hogy ne egy parkban álljanak seprűvel közmunkásként. Ezért se akarna engem senki sem felelősségre vonni Püspökladányban, mert ismernek engem, és tudják, hogy segíteni akarok.

Az érem másik oldala egyébként egy olyan szám, amit sokan félreértenek. Ez a dal rólam szól, és arról, hogy ne csak a pénzt és az aranyat nézzék az emberek, hanem az érem másik oldalát is. Például nagyon sok szülő megkeres engem a Facebook-oldalamon keresztül, hogy segítsek nekik, mert a fiúk 16 évesen elment gyúrni, felszedett 40 kilót, és abbahagyja a tanulmányait, mert ő Escobar akar lenni. Három nappal ezelőtt volt is egy ilyen srác. Felhívtam, elmondtam neki, hogy hazamész, megpuszilod anyukádat, és folytatod az iskolát.

Miért függetlenként indulsz?

Erre egyelőre nem akarok konkrét választ adni. Ha megszavaznak engem, és megnyerem a választásokat, akkor majd eldöntöm, hogy melyik párt színeiben kívánom képviselni a lakókat. Ne azért szavazzanak rám, mert fideszes vagyok, vagy azért, mert ellenzéki. Nekem hitelem van ezen a környéken, nincs szükségem párttámogatásra. Tudják rólam a helyiek, hogy elítélem a rasszizmust, elítélem a drogokat, és értek az itteniek nyelvén.

Mégis a világ leghírhedtebb drogbárójáról nevezted el magad.

Ezt a nevet csak rám ragasztották, nem kell mögé túl sokat látni. Karcsiból lettem Carlo, majd jött a Pablo, onnan rögtön Pablo Escobar, amit egy nagyon komoly arcokkal vívott pókerjátszma során aggattak rám. Aztán jött a rapzene, és váltottam Carlo Escobarra. Most könnyű ez alapján megítélni, de azt kevesen tudják, hogy én 10 évet lenyomtam a vasútnál jegyvizsgálóként, dolgoztam felszolgálóként, és elvégeztem Debrecenben a kereskedelmi szakközépiskolát. Vagyis én tudom, mi az a munka, ezért is érzem át a püspökladányiak helyzetét. Pontosan ezért nem is vagyok kíváncsi a fizetésemre, ha megválasztanak, lemondok a köz javára, nyugodtan osszák szét egymás között.

Még mindig nehezen tudom az általad elmondottakat összeegyeztetni az Escobar-imiddzsel.

Nekem itthon egy rapper se mondja, hogy egy hiphopelőadó nem foglalkozik a politikával, tessék csak megnézni, mi van külföldön, ott folyamatosan beefelik a politikát. Az én esetem persze más, ha megválasztanak, akkor biztosan nem lesznek olyan kemények a zenéim.

Jól értem, hogy a politikai karrieredhez tervezed igazítani a zenei karriered?

Lehetséges. Semmiképpen sem fogom befogni a szám, szókimondó és polgárpukkasztó leszek, ha ennek érzem szükségességét.

Halottál negatív hangokat azzal kapcsolatban, hogy gengszterrapperként nem igazán kéne politikust játszani?

Nekem a szemembe senki nem mondta, vagy nem merte mondani, de a hátam mögött biztos vannak fanyalgók.

Arra azért felkészültél, hogy a rapkarriered és az imidzsed miatt elég könnyű fogást találni rajtad?

Persze, hogy felkészültem! Ez egy zenei műfaj, amit képviselek és élek. Nyilván nem fogom az önkormányzatban az aranyláncomat és a karkötőmet villogtatni.

Szerinted Escobarként könnyebb szót érteni a szegényebb vagy roma kisebbséggel, mint Ökrös Károlyként?

Egyértelműen. Egy olyan embernek, akinek nézik a videóit, ismerik az arcát, annak sokkal könnyebben megnyílnak, és őszintén elmondják a gondjaikat. Én pedig megmondom nekik, hogy küldjék el a gyereket az iskolába, 8-9 évesen ne legyen első osztályos, és tanuljon rendesen. Sokkal jobban tudok rájuk hatni, mint egy olyan képviselőtársam, aki nem is ismeri a kultúrájukat, a nyelvüket. Nem tudok folyékonyan beszélni cigányul, de megértem őket, és valamennyire még válaszolni is tudok nekik úgy, hogy alapvetően tősgyökeres magyar vagyok.

Nem te vagy az első gengszterrapper itthon, aki megpróbálkozik a politikával.

Abszolút nem motivált Dopeman, de nem is igazán vonnék párhuzamot kettőnk között. Idősebb, mint én, és sokkal hosszabb zenei karrierrel rendelkezik nálam. Egyébként az ő zenéjén nőttem fel, nagyon inspiráló volt gyerekkoromban.

Azért biztosan akadt olyan, aki megkérdezte, hogy milyen háttérnek köszönhetően tudsz politikai kampányba kezdeni.

Erről csak annyit vagyok hajlandó mondani, hogy egy cégnél vagyok csendestárs. Majd kivizsgálja, akinek ki kell vizsgálnia. Mondhatják rám, hogy strici vagy bűnöző vagyok, de ameddig ezt nem tudják bizonyítani, addig ezek csak üres szavak.

Ha politikai még nem, de zenei támadások értek az utóbbi időben. Korábban többször is együtt dolgoztatok egy Youtube-on nagyon népszerű rapperrel, aztán egy ideje úgy tudni, hogy összerúgtátok a port.

A választásokig nem kívánok ezekkel foglalkozni, de az biztos, hogy később egy beefben vagy hasonlóban biztosan megnyilvánulok. Én is csinálhatnék Kordik Zsolti TV-t, ha akarnék, de inkább nem foglalkozom vele. Ha nekem jön, akkor biztosan nem hagyom magam, addig viszont nem igazán érdekel. Ő remekül eléldegél a kis saját világában, de azt meg nem veszi észre, hogy sorra tűnnek el mellőle a társak. Az a baj Kordik Zsoltival, hogy ha eltűnsz a zenei életéből, akkor nem tud veled baráti kapcsolatban maradni. Nem szeretek vele foglalkozni, bár egyszer volt egy olyan nyilatkozata, hogy aki rapper, az mit keres a politikában. Miért ne foglalkozzon egy rapper a politikával? Én megélek olyan dolgokat, amikről más politikusoknak elképzelésük sincs.

Például?

Azt szeretném ha a fiatalok tanulnának a hibáimból. Gyerekként rengeteg stikliben benne voltam, nagyban mentek a verekedések, jártunk a diszkókba bunyózni, és sajnos közúti baleset gondatlan okozása miatt is volt ügyem. Ezeket mindenki átélte, csak én egy kicsit durvábban, mert az akkori baráti társaságom elég kemény volt, akadtak olyan arcok, akik 15-16 évet ültek fegyházban. Van olyan, aki azóta kijött a börtönből, 6-7 éve normális életet él, de nem tud elhelyezkedni, nem tud mihez kezdeni magával. Nem emberölésről vagy pedofíliáról van szó, mégsem képes érvényesülni. Én viszont ismerem a kultúráját, ismerem a hátterét, ezért próbálok segíteni rajta.

Hogyan szakadtál ki ebből a közegből?

Egyszer csak benőtt a fejem lágya, és azt mondtam, elég, nem akarom ezt tovább. Mondjuk ehhez el kellett érnem a harmincadik életévemet.

Akkor azt kimondhatjuk, hogy lehet valaki Magyarországon úgy gengszterrapper, hogy valójában a szó szoros értelmében nem gengszter?

Magyarországon nincsenek igazi gengszterek, akik rappelnek. A gengszter egy műfaj. Kivel akarjuk elhitetni 2014-ben, hogy mi tényleg gengszterek vagyunk? Itt ha az ember már egy kicsit rosszul néz, máris jön a szabálysértési eljárás. Nem lehet itthon gengszterkedni, csak a zenében. Ott is csak a vágyaikat fejezik ki, amiről álmodnak, de a valóságban nem tudják elérni. Csak egy egyszerű kérdésre válaszolj nekem: melyik rappert lőtték le Magyarországon?

Nem tudok ilyenről.

Na látod.