Bíróság elé állnak a moszkvai ingatlanpanama szereplői

2014.10.08. 07:22

Szerdán kezdődik a Budapest Környéki Törvényszéken a moszkvai ingatlaneladási botrány büntetőpere. A vádlottak heten vannak. A volt moszkvai nagykövetet, Székely Árpádot az ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolta meg, Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium volt államtitkárát pedig hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással.



Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatója és Cs. Zsolt, az MNV Zrt. volt értékesítési igazgatója ellen társtettesként elkövetett bűnpártolás és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás a vád. Ugyanez a helyzet a több három vádlottal is: az MNB két volt vezető beosztású és egy beosztott munkatársával.

A magyar állam tulajdonában és a Külügyminisztérium kezelésében álló moszkai épületet 2008-ban adták el. Az ügyészség 2009 novemberében kezdett nyomozni a bonyolult, szövevényes ügyben, a vádirat három és fél év nyomozás után, 2013 májusában készült el.

A vád szerint a moszkvai kormánynegyed közelében fekvő, 17 ezer négyzetméteres épület valójában jóval többet ért, mint amennyi az adásvételi szerződésben szerepelt, a magyar államot több milliárd forint kár érte.