Három és fél év baseballsapka-rablásért

2014.10.08. 10:03

Három és fél év börtönre ítélte a Debreceni Járásbíróság azt a 18 éves hajdúsámsoni fiatalembert, aki augusztus 30-án elvette ezer forintját és a baseball-sapkáját egy fiatalkorú fiútól.

Mennyi az idő? Nem!

„A gyanúsított a sértettet és az öccsét megállította és odahívta magához. Először cigarettát kért a fiútól, majd megkérdezte tőle, hogy mennyi az idő, a sértettől nemleges választ kapott” – áll a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség történteket leíró sajtóközleményében.

Az elkövető ezután elvette a baseballsapkát, majd kivette a fiú diákigazolványából az ezer forintost.

A kiskorú testvérével sétáló sértettet megfenyegette az elkövető, hogy megüti, ha utána megy. Az áldozatok ezután értesítették a rendőrséget, amely hamar elfogta a rablót, a sapka és a pénz is visszakerült a sértetthez. Az elkövető egy hónappal később került bíróságra, ahol az nap meg is született a szerdán ismertetett jogerős ítélet, amely négy év közügyektől való eltiltást is kimondott.

A rablás kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Kemény, de nem sok

Ebben az esetben a rablás nem önmagában a tárgyak elvételével valósult meg – hiszen az elkövető ekkor közvetlenül nem fenyegetett erőszakkal –, hanem azután, hogy a sértett vissza akarta kérni az eltulajdonított értékeket. A rabló ugyanis erre a kísérletre fenyegette meg veréssel a fiatalkorút.

Bár a korkülönbség nem volt nagy – a fiatalkorú 16-18 év közötti volt – jogilag súlyosbító körülmény volt, hogy az áldozat 18 évnél fiatalabb, míg a komolyabb testfelépítésű elkövető már éppen nagykorú volt.

Növelte a szigorú büntetés esélyét az is, hogy a rabló fiatalkorúként már büntetve volt – magyarázta az ügy hátterét Pocsai Edit főügyész.

Az eljárás nem volt szokatlanul gyors: a kihallgatástól számított egy hónapon belül került bíróságra a vádlott, és ilyen ügyekben gyakori, hogy már aznap ítélet születik.

Az elítélt nem fellebbezett a büntetés ellen, ami a büntetési tétel középértékénél – öt évnél – kisebb, és a súlyosbító körülmények figyelembe vételével a hatályos törvények alapján reálisnak mondható. Ettől függetlenül az esetek többségében az elítéltek általában élnek a fellebbezés lehetőségével.