Ő lett Ózd polgármestere

2014.10.13. 15:05
19 évesen a lengyel kisebbségi önkormányzatban kezdte politikai karrierjét a Suvadás Liget egykori vezetője, hobbifotós, költő, aki most 27 évesen Ózd polgármestere lett a Jobbik színeiben. Janiczak Dávid szereti a szmájlikat, a Rovert, a betyáros ruhát, és hálás a nőknek, amiért megszépítik az életet.

Közkinccsé tett költészete és fiatal kora pillanatok alatt a 2014-es önkormányzati választás egyik internetes sztárjává tette Janiczak Dávidot, Ózd új , jobbikos polgármesterét. Janiczak azonban jóval színesebb figura annál, mintsem hogy csak egy 27 éves alanyi költő legyen, olyan versek szerzője, mint a Kellesz, vagy az Aranytoll Írói Pályázaton nemrég 2. helyezéssel jutalmazott János Bácsi 2061.

János Bácsi 2061

A János Bácsi 2061 egy nagyszabású vízió az Ózd előtt álló virágzó évtizedekről. A költő maga így mutatta be a Facebookon: „Érdemes elolvasni, így látom a város jövőjét 2061-ben.” Részlet:

Hite vezérelte,
s lám, mit akart, elérte.
Pár év telt csak bele és már látszott, valami új kezdődik,
valami biztonságosabb, mely nem vergődik.
Újjáéledt a mezőgazdaság,
fejlődött a turizmus és vendéglátás,
újra lett ipari vágány.
Az ország motorja elkezdett pöfékelni,
így hát reggel sokaknak fel kellett ám kelni.
A város a határszélről beljebb került,
na nem azért mert valaki megkergült,
s hátán vitte az Alföldre és ott aztán leült!
Nem! Igazság szolgáltatott és Felvidék egy része végre visszaadatott.
Más határszéleken is életre kelt a revízió,
a történelmi Magyarország most már nem csak egy vízió.
Noha nem lett még mára sem olyan nagy, mint valaha,
de sok szép táj és büszke magyar lélek került vissza az anyaország oltalmazó karjaiba.
Ózdon is megjelentek a gazdaság indításának gyárai, vállalkozásai.

Janiczak a nyilatkozataiban nem igazán szokta ezt szóba hozni, de nagyon korán bekerült a politikába. 2006-ben, 19 éves korában már mandátumot szerzett az ózdi lengyel kisebbségi önkormányzatban az édesanyjával, valamint a vele egy lakcímre bejelentett Janiczak Stanislawval együtt, aki talán az édesapja lehet. A család három helyet szerzett az öttagú önkormányzatban, az elnök pedig Janiczak Dávid lett. 2007-ben megmérette magát az országos kisebbségi választáson is. A szavazás épp a 20. születésnapjára, március 4-ére esett. Sikerült megbízatást szereznie. Posztjáról később, még jóval a 2010-es választások előtt maga mondott le. 2010-ben aztán már nem is alakult lengyel kisebbségi önkormányzat Ózdon.

Janiczak a 2010-es önkormányzati választásokat sem hagyta ki, de ekkor már jobbikosként indult. A pártba 2009-ben lépett be. 2010 tavaszán a 4. számú egyéni választókerületben 167 szavazatot sikerült összegyűjtenie, ami 14,79 százalékot jelentett. Megverte a fideszes jelölt is, a kerületet pedig a független Mészáros Miklós vitte. 2012-ben Janiczák lett a helyi jobbikos szervezet elnöke, kampányfőnökösködni is kezdett. A tavaszi országgyűlési választásokkor felkerült a Jobbik országos listájára, de az eleve reménytelen 148. helyre. Így is sikerült azonban a parlament közelébe kerülnie: a Facebook-adatlapja szerint 2014. június 2-a óta az Országgyűlés Hivatalában dolgozik.

A miniönéletrajza szerint Ózdon született, mindig is itt élt, megszakítás nélkül. A lengyelen kívül még angolul és németül is beszél, diplomát az egri Eszterházy Károly Főiskolán szerzett 2011-ben. Nemcsak a költészetet, hanem a fotózást is szereti, saját bevallása szerint például egyszer alsónadrágban liftezett fel a kilencedikre egy jó fotó kedvéért. A jól hangzó idézeteket is szereti, a Facebookra rendszeresen posztolgat ilyesmiket:

  • „Természetesen sok hibám van, ha benned kevés a szeretet.”
    Charles Haddon Spurgeon
  • „Az irigység az elismerés legőszintébb formája.”
    Wilhelm Busch
  • „Az élet sosem igazságos, és talán a legtöbb emberre nézve jó is, hogy nem az.”
    Oscar Wilde

Az önéletrajza szerint dolgozott a médiában, ezzel arra utalhatott, hogy 2010-ben egy ideig ő volt az ügyvezetője a folyóirat-kiadással foglalkozó Optiprint Kft.-nek, régebbi nevén az Ózdi Heti Hírnök Kft.-nek. Egy másik cégben is volt ügyvezető: az Arlói Turisztikai, Közösségi, Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaságban, amelynek a székhelye Arlón, a Suvadás utca 1.-ben van. Erről így ír:

„Vezettem három éven át az Arlói-tó partján fekvő Suvadás Ligetet, mely eddigi életem fő műve. Sikerült a nulla látogató számból évi több ezrest elérni és az üzemeltető kft.-t hiány nélkül működtetni, úgy hogy közben minden évben fejlesztettünk valamit a területen.” A rendezvényhelyszínként, strandként és kempingként működő Suvadás Liget egyik népszerű attrakciója a Sex on the beach rendezvény, erről is mesélt Janiczak ebben a helyi tévéinterjúban.

14901 10201832786861714 1900100798044246329 n
Fotó: Facebook / Janiczak Dávid

A Facebook-lapja alapján még egy nagy büszkesége van a Suvadás Ligeten kívül: a fekete Rover, amelyet többször is felszalagozott már esküvői díszkocsinak. Ő maga még nem házasodott meg.

Most vasárnap a szavazatok 38,57 százalékával nyerte meg a polgármesteri posztot, 66 szavazattal körözte le a Fidesz-KDNP-s riválist, Fürjes Pált. Kampányának látványos húzása volt a videó, aminek a kedvéért csikóslegénynek öltözött, és aminek a forgatásáról lelkesen írt a Facebookon is:

Nagy élmény volt betyáros ruhában az ózdi lankákon lovagolni!

1 perc - a tét 5 év! A Jobbik felkészülten várja az önkormányzati választást Ózdon

Az ózdi Jobbik kampányígéretei nagyon változatosak voltak:

  • nagyáruház a külföldi hipermarketek mintájára, de a helyi termelőknek, vállalkozóknak kedvezve
  • helyi mezőgazdaság fejlesztése, munkahelyteremtés a képzetleneknek is
  • szabadalmi bizottság az ózdi feltalálók ötleteihez
  • szélkerekek a dombokra, napelemek a háztetőkre
  • kilakoltatni a „mélyigénytelenségben” élő önkormányzati bérlőket és a jogcím nélküli lakókat, az ingatlanok felújíttatása velük
  • az ingatlanokat „a társadalom számára hasznos” pároknak akár ingyen kiadni
  • pályázatokhoz segítség a vállalkozni akaróknak
  • az oktatásban az integrált oktatás ellentéte, ún. differenciált oktatás
  • nappali tagozatos felsőoktatási intézmény Ózdon
  • a sok kicsi helyett egy nagy városi sportegyesület létrehozása
  • létrehozni a Művészetek Kertjét: „Képzeljenek el egy csendes, ligetes kertet szobrokkal, találmányokkal látványos újdonságokkal!”
  • városi tömegközlekedési vállalat létesítése
  • turizmusfejlesztés, állatkert jellegű „Békekert”, borturizmus, termálfürdő fejlesztése, a gyári hagyatékból "vonzó szálláshelyek" kialakítása
  • cigányság: az érpataki modell Ózdra fordítása, kutyákkal, lovakkal, quadokkal megerősített városőrség, megalakuló mezőőrség
10463075 10201639941760707 3673619918392317345 n
Fotó: Facebook / Janiczak Dávid

Janiczak a gyerekeknek lufit, a nőknek virágot osztogatott, mert – ahogy magyarázta – „nem csak nőnapon szeretnénk megköszönni nekik, hogy összetartják a családokat, helyt állnak a nehézségek közepette és – nem utolsósorban – megszépítik az életünket”.

Valószínűleg nem ártott a népszerűségének az sem, hogy ingyenes szűrővizsgálatot szerveztek a nyáron, hölgyeknek komplett hasi ultrahangot, epe- és vesekő szűrést, uraknak ultrahangos prosztata-, epe- és vesekővizsgálatot. Megígérték a termékbemutatóktól, reklámtól elhatárolódó felhívásban azt is, hogy akinél problémát észlelnének, azt ingyenesen orvosolják Miskolcon egy magánklinikán. A jobbikos választási szóróanyag szerint meg is lett az eredmény: „Több mint nyolcvan ózdinak távolították el ingyenesen a vesekövét egy miskolci magánklinikán, soron kívül, megóvva őket a súlyosabb következményektől.”

A győzelem után Janiczak a szmájlikkal fiatalosan-bőkezűen bánva köszönte meg a támogatást. Hármat is tett a Facebook-üzenetébe, egyet rögtön a „Tisztelt ózdiak!” megszólítás után.

(A cikkhez eredetileg tartozó címlapképet Janiczak Dávid kérésére kicseréltük egy frissebbre, miután a politikus jelezte, hogy a másik fotó négy évvel ezelőtt készült.)