Még várnak a pesti KDNP-vezér kizárásával

2014.10.16. 14:56

Nem döntött a már évek óta renitens Szalma Botond kizárásáról a KDNP Országos Fegyelmi és Etikai Bizottsága csütörtökön. A párt budapesti választmányának elnökéről szóló döntést november 12-re elhalasztották.

„Rubovszky György mérges volt, arról beszélt, hogy rég ki kellett volna engem zárni, de semmit nem tudott felmutatni, a feljelentése meglehetősen hiányos volt” – mondta a pártügyészről a döntés után Szalma. Szerinte

„a KDNP-ben is sokan látják, hogy

Rubovszkynak nincs igaza, de nem merik megmondani, mert most ő nálunk isten kardja, rettegnek tőle.

De közben sok támogató üzenetet kapok a párton belülről.”

A tagságából és tisztségéből szeptember 18-án felfüggesztett politikus szerint a bizottság valóban meg szeretné vizsgálni az ügyet – ehhez Szalma minden anyagot, kifogásolt nyilatkozatait, a Fidesszel folytatott levelezését is rendelkezésre bocsátotta –, de úgy véli, arra már az elhalasztásról szóló döntés is jó, hogy ne tudjon indulni a közelgő újraválasztásáért az újpesti alapszervezet és budapesti választmány élén.

„Erre megy ki a játék, van egy kis mag, amelyik el akar takarítani, mert nem szeretné, hogy önálló arculata legyen a pártnak” – mondta.

Szerintem a Fidesszel való szövetséget csak erősítené egy önálló KDNP. Persze, az  aki csak gombnyomogatónak tekinti az embereket, ezzel nyilván nem ért egyet.

– tette hozzá Szalma.

El kéne dönteni, hogy van KDNP, vagy nincs. Akkor legyünk inkább egyszerűen a Fidesz tagjai!

– adta meg a jelenlegi szövetség alternatíváját Szalma, aki azt is ellenzi, hogy a párt megengedi a kettős tagságot, így sokan a Fidesznek és a KDNP-nek egyaránt tagjai. A politikus már korábban is túl önálló volt a Fideszhez nőtt pártnak. Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy Újpesten függetlenként elindult a polgármesteri székért a Fidesz-KDNP közös jelöltjével, Wintermantel Zsolttal szemben.

Igaz, ez nem volt hatással a küzdelemre: Wintermantel 52,5, Szalma 2,3 százalékot szerzett, nem csak a szocialista jelölt 35 százalékától, de a jobbikos induló 5,4, és az LMP-s jelölt 3,1 százalékos eredményétől is elmaradva.

Közös vagy nem közös?

Bár a KDNP sértődékeny pártügyésze, Rubovszky György – aki egyben az Országgyűlés igazságügyi bizottságának elnöke is – az eljárás megindítását szeptemberben azzal indokolta, hogy Szalma a Fidesz-KDNP közös jelöltjével indult szemben, ez nem egyértelmű.

A KDNP-nél a fővárosban a kerületi alapszervezetek joga a polgármesterjelöltek és a képviselőjelöltek kiválasztása. Szalma korábban elmondta: a KDNP Újpesten nem jelölte Wintermantelt, sőt, megállapodás is született arról, hogy ezért a városrészt 2010 óta irányító polgármester plakátjain nem fogja használni a KDNP logóját.

Wintermantel azonban – saját Facebook-oldalának tanúsága szerint is – némelyik választási plakátján valóban feltüntette a KDNP emblémáját is.

A kerületi KDNP szeptember elején döntött úgy, hogy Szalmát fogja támogatni Újpest polgármesterjelöltjeként, igaz, úgy, hogy a politikus hivatalosan függetlenként száll ringbe.

Columbo felesége

A KDNP-től névtelenül nyilatkozó forrásunk szerint Szalma nem sértette meg a párt előírásait az indulással, hiszen a jelölés valóban a kerületi alapszervezetek joga. A Fidesszel kötött megállapodást is csak akkor rúgta volna fel, ha más szervezet támogatásával, nem pedig függetlenként indult volna.

Jó volna megismerni a pártszövetségi megállapodást is, mert ez így olyan, mint Columbo felesége. Örülünk, hogy van, de még senki sem látta

– ironizált Szalma

„A pártfegyelem megsértése ürügy, valamit elő kellett rángatnia Rubovszkynak a hajánál fogva, de nem titok, hogy Szalma önálló indulása az igazi ok” – nyilatkozta előbbi forrásunk. Ezzel szemben Rubovszky korábban az Origónak úgy nyilatkozott, hogy „senkit sem érdekel, hogy egy helyi szervezet miről dönt”, Wintermantel csak azért is közös jelölt.  Így határozott az újpesti választási bizottság is. Az elhúzódó vitával magyarázható, hogy Wintermantel némelyik plakátján van, némelyiken nincs KDNP-s logó.

Fellebbezni lehet

A párt Országos Fegyelmi és Etikai Bizottsága a szeptember 18-án kiadott, az eljárásról szóló közleményben tudatta, hogy Szalmát „ideiglenes intézkedésként párttagságából és tisztségeiből fakadó jogainak gyakorlását felfüggesztette.”

Jelenleg tehát nem működhet a budapesti választmány elnökeként sem. Ha azonban a fegyelmi eljárás végén születő döntés szerint a politikust nem zárják ki, akkor visszakapja korábbi tisztségeit. A végül mégis kizárásról szóló döntés születne – ezek szerint legkorábban november 12-én –, akkor utána Szalma még fellebbezhet, így az ügy még hosszan elhúzódhat.

Túl önálló figura

Szalma már korábban is tört borsot a Semjén Zsolthoz kötődő KDNP-s vezetés orra alá. A 2010-es tisztújítás előtt felmerült, hogy ringbe szállna az elnöki posztért is. Erre végül nem került sor, a választást Semjén ellenjelölt nélkül nyerte.

Akkor, már a budapesti választmány elnökeként, Szalma az alelnöki posztra pályázott, azonban nem kapott elég szavazatot a hét hely valamelyikének elnyeréséhez. A politikus a tisztújítás előtt hangsúlyozta, hogy maximálisan támogatja Semjént és a KDNP Fidesszel fenntartott szövetségét.

2012-ben azonban ismét felhívta magára a figyelmet, amikor Schmitt Pál plágiumügy kapcsán kijelentette – miután a Semmelweis Egyetem szenátusa megfosztotta Schmittet a doktori címtől –, hogy az államfőnek le kellene mondania a posztjáról.

Rubovszky akkor közleményt adott ki, amelyben a KDNP elhatárolódott Szalma nyilatkozatától. A pártügyész akkor is eljárást indított az önjáró politikus ellen, aki a kormányt is kritizálta, amiért nem mindig a legmegfelelőbb embereket ültette magas pozíciókba.

Megtartják a hülyegyereket

„Ha bűn az, hogy a KDNP budapesti elnökeként a párt önállóságára törekszem, akkor azonnal fejezzenek le” – mondta Szalma, aki szerint, ha a felfüggesztéssel sikerül őt megfosztani a lehetőségtől, hogy mostani tisztségeiért újrainduljon, akkor a párt végül nem fogja kizárni őt. „Hülyegyerek, de megtartjuk” – vázolta fel a KDNP döntési helyzetben lévő embereinek lehetséges hozzáállását Szalma.

Azt azonban nem hiszi, hogy a döntésre már november 12-én sor kerülhetne. „Fizikailag lehetetlen, de nagy show lenne” – mondta. Ellenkező esetben viszont nem biztos, hogy értlemét látja a pártban maradni.

„Bizonytalan vagyok, de még tartom magam” – ha azonban végképp kétséges lesz, hogy a párt keresztény és demokrata, akkor nem csak a kilépés, de a pártalapítás is reális alternatíva lehet.

„Több helyről rengetegen megkerestek azzal, hogy

szükség volna már a normális emberek pártjára,

de egy új párt megszervezését nagyon meg kell gondolni” – jelentette ki Szalma, aki szerint mindenkivel, aki a közösség számára hasznos javaslattal áll elő, azzal együtt kell működni, „legyen az akár az MSZP-s vagy az LMP-s.” „Lehet, hogy ma nem ilyen a világ, de ez volna a helyes”.