Megszüntették a bírósági eljárást az Új Magyar Gárda tagjaival szemben

2014.10.17. 14:19

Nem volt törvényes a vád, ezért a Debreceni Törvényszék másodfokon hatályon kívül helyzete az elsőfokú ítéletet és megszüntette a büntetőeljárást az Új Magyar Gárda Mozgalom 13 tagjával szemben, közölte a Törvényszék.

A másodfokon eljáró tanács megállapította, hogy az ügyészség által benyújtott alapján D. Barnabással és 12 társával szemben a büntetőeljárásnak el sem kellett volna indulnia, ugyanis a vád nem felelt meg a törvényességi kritériumoknak. A kétoldalas vádiratban csak három rövid bekezdés utalt arra, hogy az Új Magyar Gárda Mozgalom gárdistái milyen funkciókat töltenek be és milyen programokon vettek részt, de konkrétumok nem voltak benne.

Az eljárás egyesülési jog megsértésének vétsége miatt indult, az ügyészség szerint ugyanis a vádlottak a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda jogutód szervezetében töltöttek be vezetői pozíciókat. Az első fokú ítélet egyébként felmentette a gárdistákat, mivel úgy vélték, hogy a vádlottak a gyakorlatban nem viselték a funkciókat, a mozgalom nem minősül társadalmi szervezetnek, és működése nem rendszeres.

A Debreceni Törvényszék hangsúlyozza ugyanakkor, hogy nem arról döntöttek, hogy bűnösek vagy ártatlanok-e a vádlottak, hanem arról, hogy az eljárás nem törvényes vád alapján folyt.