Szijjártó is tudni szeretné, kiket tiltottak ki

08
2014.10.18. 10:30
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról tájékoztatta a frakcióvezetőket, hogy vele sem közölte még az Egyesült Államok, kiket és miért tiltottak ki. Hiteles információkat vár a miniszter.

Az Egyesült Államok nagykövetsége mindeddig nem közölte a magyar kormánnyal a belépési korlátozás által érintett magyar állampolgárok neveit, és nem osztotta meg a döntés alapjául szolgáló hiteles információkat sem - erről a külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatta szombat reggel a parlamenti pártok frakcióvezetőit.

Az MTI-nek erről Fülöp Judit, a minisztérium sajtófőnöke nyilatkozott az MTI-nek.  Közleménye szerint Szijjártó Péter elmondta a frakcióvezetőknek:

pénteken a tárca jegyzékben kérte az Egyesült Államok budapesti ideiglenes ügyvivőjétől, hogy annak kormánya bocsássa rendelkezésükre azokat a hiteles információkat, amelyek alapján korrupciós vádakat fogalmaztak meg magyar állampolgárokkal szemben.

Szijjártó Péter megjegyezte, ebben az ügyben a magyar kormány teljes mértékben egyetért az ellenzékkel, hiszen mind az ellenzék, mind a kormány az ügy teljes nyilvánosságát szeretné - tartalmazza a nyilatkozat. 

Szijjártó a pénteki sajtótájékoztatóján is jelezte, hogy információkat vár az Egyesült Államoktól. Akkor azt is mondta, hogy amennyiben az amerikai kormány nem adja meg ezeket, "magára vonja annak a gyanúját, hogy csak befolyást akar gyakorolni bizonyos ügyekben".

 Mint arról beszámoltunk, André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője egy pénteki háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy magyar kormányzati tisztségviselők azok, akik nem léphetnek be az Egyesült Államokba, mivel az amerikai hatóságok szerint korrupcióban érintettek. Az M1 Híradójának adott interjúban André Goodfriend viszont már kormánytagokat említett.

Az ügy miatt Molnár Zsolt elnök hétfő délelőttre összehívta a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülését.