Szijjártó nem oldotta meg a kitiltási ügyet Washingtonban

2014.10.21. 19:41

"Magyarország a teljes nyitottság híve, és azt kérte: az Egyesült Államok kormánya tárja fel bizonyítékait, ha magyar állampolgárokkal szemben a korrupció vádját fogalmazta meg. Mivel erre az amerikai jogszabályok értelmében nincs lehetőség, a felek abban állapodtak meg, hogy a korrupció elleni harcban általánosságban számíthatnak egymásra" - ennyi jelent meg Szijjártó Péter washingtoni tárgyalásairól az MTI-ben.

A külgazdasági és külügyminiszter Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai államtitkár-helyettessel tárgyalt. Washingtoni forrásaink szerint a megbeszélés nem volt túl jó hangulatú, a találkozóról az MTI nem is készített képet, és később sem készült közös protokollfotó,

Szijjártó a TV2 Tényeknek még annyit mondott:  ha a magyar kormány nem kap konkrét információkat, ebben az ügyben nem tudnak tovább lépni.

Korábban Szijjártó azt mondta, hogy mivel a héten úgyis Washingtonba megy, majd ott megbeszéli az illetéksesekkel, hogy kiket és pontosan miért tiltottak ki az USA-ból.

Szijjártó Péter szerint az Egyesült Államok több konkrét bírálatot fogalmazott meg magyar jogszabályokkal kapcsolatban, amelyeket azonban Magyarország végigtárgyalt az Európai Bizottsággal, így azok megfelelnek az európai értékeknek és szabályoknak.