Újabb vereségtől tart az MSZP

2014.11.12. 17:24
Mi lesz, ha az MSZP elbukja az újpesti időközi választást? És kérjen-e segítséget a párt Gyurcsány Ferenctől? Erről vitatkozott szerdán az MSZP elnöksége, értesült az Index. A budapesti MSZP-sek aggódnak, hogy a szövetségesen nélkül nehezen nyerhetik meg Kiss Péter körzetét, Tóbiás József azonban nem akarja feladni az összefogást elutasító politikáját.

Elsősorban az újpesti időközi választásról volt szó az MSZP szerdai elnökségi ülésén, amelyen több szocialista vezető is a parlamenti mandátum elbukása miatt aggódott. Újpesten Kiss Péter halála miatt rendeznek időközi választást jövő vasárnap, és több szocialista a mostani elnökségi ülésen arról beszélt, hogy  a tavaszi sima győzelem és a körzet baloldali hagyományai ellenére sem az MSZP számít esélyesnek. (Mi is összeszedtük az okokat, amelyek rontják a baloldal esélyeit.)

Az elnökségi ülésen, amelyen ezúttal Kunhalmi Ágnes budapesti elnök is részt vett, az Indexnek nyilatkozó politikusok szerint egy dologban mindenki egyetértett: ennek az időközi választásnak nemcsak helyi tétje van, az országos politikát is döntően befolyásolja, ha a netadós tüntetések és a kitiltási ügy miatt meggyengült Fidesz elhódít egy baloldali körzetet. 

Kunhalmi Ágnes ugyanakkor információnk szerint jelezte az elnökségnek, hogy 

az MSZP egyedül, erőforrások és a szövetségesek támogatása nélkül nehezen nyerheti meg a körzetet.
 
 
 

A budapesti elnök ezért azt javasolta, hogy az MSZP kérjen segítséget a szövetségesektől, vagyis a DK-tól, az Együttől és a PM-től. Velük nyerték meg ugyanis a választást tavasszal, és mostani kampányban érezhetően hiányoznak a helyi aktivisták. (Gyurcsányék, Szigetváriék és Karácsonyék még a pártlogójukat is megvonták a szocialista jelölttől.)

Az MSZP Gyurcsányhoz fordul? Azt már nem

Tóbiás József és többen az MSZP elnökségéből ezt azonban mereven visszautasították, ugyanis ez teljesen szembemenne a Tóbiás által meghirdetett új MSZP-s politikával. Tóbiás az önkormányzati választások éjszakáján kijelentette, hogy "a gyurcsányi vezérelvű politizálásból" nem kérnek, a szocialista platformok pedig nyilatkozatot adtak ki ezután, hogy "véget ért a baloldali pártok közötti összefogás időszaka". 

Vagyis az újpesti időközi választás kérdésében ismét szembekerült egymással az országos és a budapesti vezetés, az utóbbi szerint ugyanis szükség lenne a baloldali pártok összefogására, míg Tóbiásék ezt elutasítják. Legutóbb a választás előtt Bokros Lajos támogatása okozott konfliktust (Kunhalmi támogatta, Tóbiás nem).

Az amúgy nyugodt hangulatú elnökségi ülésen ennek ellenére átbeszélték a szocialisták, hogy Gyurcsány mit válaszolna, ha a szakítás után segítséget kérnének tőle. És arra jutottak, hogy ebből nem jönne ki jól a párt. Az MSZP elnöksége ezért úgy döntött, hogy nem keresik meg hivatalosan a baloldali pártokat, Tóbiás József az ülés után tartott sajtótájékoztatón is csak finoman üzent Gyurcsányéknak és Szigetvári Viktoréknak.

Az MSZP elnöke azt mondta, hogy az újpesti időközi választás tétje a kormányoldal kétharmados többségének megbontása (Veszprémben is lesz később időközi, ha azt is nyerné a baloldal, oda a Fidesz kétharmada), és ebben "fontos szerepe van a demokratikus ellenzéki pártoknak is".