700 magyar katona van külföldi szolgálatban

2014.11.14. 18:53

Magyarország jelenleg nem tervezi a koszovói KFOR-misszióban szolgálatot teljesítő magyar katonai kontingens további erősítését, miután az idén jelentősen, mintegy 150 katonával növelték a létszámát, jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter, amikor pénteken a NATO-vezetésű békefenntartó erő pristinai főhadiszállásán találkozott a misszióban szolgáló magyar katonákkal.

"Magyarország nemzeti érdeke a Nyugat-Balkán stabilitása, ezért jelentős erőkkel, mintegy ötszáz katonával veszünk részt a koszovói, illetve a bosznia-hercegovinai nemzetközi békefenntartó missziókban, és a magyar katonák igen nagy megbecsülést élveznek" - mondta az állománygyűlés után a miniszter az MTI-nek nyilatkozva.

"A magyar kontingens az ötödik legnagyobb a KFOR kötelékében, Bosznia-Hercegovinában pedig a harmadik legnagyobb erőt képviseljük" - mondta. Magyarország a NATO, az EU és az ENSZ keretében a világ 10 országában vesz részt békefenntartói küldetésben. "Ezzel érdekérvényesítő képességünket és pozíciónkat erősítjük a világban és a nemzetközi szervezetekben" - mondta.

A különböző békefenntartó missziókban világszerte több mint 700 magyar katona tevékenykedik, közülük 350-en a NATO irányítása alatt álló koszovói KFOR, csaknem 150-en pedig az EU által irányított bosznia-hercegovinai EUFOR ALTHEA küldetésben vesznek részt.