Kerényinél is van feljebb a Miniszterelnökségen

2014.11.15. 08:57

A miniszterelnöki megbízottak juttatásairól közölt adatokat a héten Lázár János az MSZP-s Demeter Márta parlamenti kérdésére válaszolva. Lázár kiadott egy táblázatot, amelyben felsorolta név szerint a miniszterelnöki megbízottakat, megadta a havi bruttó díjazásukat és azt is, milyen juttatásokat vesznek igénybe.

A miniszterelnöki megbízottak szinte mind ugyanannyit keresnek, 997 200 forintot, ahogy az államtitkárok is. Ennyit visz haza havonta például Kerényi Imre, Hegedűs Zsuzsanna, vagy Szőcs Géza. Három ember azonban kivételes helyzetben van a többiekhez képest.

Egyikük mindenki másnál jobban járt. Kovács Miklós bruttó 1 120 000 forintot vihet haza havonta.

Megkerestük a Miniszterelnökséget, hogy pontosan mi az ő feladatköre.  A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint Kovács Miklós feladata 2014. szeptember 1-jétől kezdődően "szaktanácsadás nyújtása az ukrán helyzettel összefüggő magyar külpolitikai stratégiát érintő kérdéskörben". Kovács korábban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke volt.

Van egy olyan miniszterelnöki megbízott is, aki Kováccsal ellentétben egy kicsivel rosszabbul járt a többieknél. Ő Kopek Gábor professzor, akinek a 2014. augusztus 1-jétől élő megbízása a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem „MOME Laboratory" Kreatív Innovációs és Tudáspark egyetem campus állami beruházás szakmai programjának – az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházások kormánybiztosával együttműködésben történő – kidolgozására és a program megvalósulásának nyomon követésére szól.

Megkérdeztük a Miniszterelnökséget,  milyen indokkal, milyen szempontok szerint született döntés arról, hogy Kovács megemelt, Kopek pedig csökkentett illetményt kapjon. Ezt a választ kaptuk:

A díjazás mértékének megállapítására mindkét személy esetében

a feladat tartalmának és valamennyi kapcsolódó körülmény figyelembevételével, Miniszterelnök úr döntése alapján került sor.

A tizenegy miniszterelnöki megbízott között van egy olyan is, aki díjazás nélkül, csak költségtérítéssel dolgozik, ő Nagy István, aki már az előző ciklusban is a Miniszterelnökségen volt, feladata szaktanácsadás a magyar kormány programjában megjelölt fejlesztési célkitűzések megvalósítása, illetve a hazai gazdaság mozgásterének bővítése és versenyképességének erősítése területén.