Megkezdődött Vizoviczki büntetőpere

2014.11.19. 11:24

Megkezdődött Vizoviczki László és 32 társa ellen a vendéglátó-ipari tevékenységgel összefüggésben elkövetett költségvetési csalás vádja miatti büntetőper a Fővárosi Törvényszéken szerdán.

A vád szerint Vizoviczki az 1990-es években prostitúciós szolgáltatást nyújtó vállalkozások révén vált ismerté a budapesti éjszakában, majd ismeretlen forrásból vendéglátó-ipari tevékenységbe fogott, és ennek során az illegális jövedelem növeléséért cégei az adóhatóságot megtévesztették, nem tettek eleget számlaadási kötelezettségüknek, rossz minőségű terméket hoztak forgalomba, és irreálisan magas árakkal dolgoztak.

Jó volt a kapcsolata a rendőrséggel

Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott a rendszer hatékony működtetéséért ügyvédi segítséggel több tucat cégből álló gazdasági szervezetet hozott létre, továbbá jó kapcsolatokat épített ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság és az V. kerületi kapitányság több vezető beosztású tisztjével és más hatósági dolgozókkal is.

A korrupt rendőrök feladata az volt, hogy a Vizoviczki érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyeken lehetőség szerint ne legyenek hatósági ellenőrzések, vagy ha mégis, akkor azokról előre értesítsék megbízójukat, továbbá igyekeztek elérni, hogy legyenek ellenőrzések, igazoltatások a konkurens szórakozóhelyeken, esetenként közreműködtek a fizetni nem akaró vendégek tartozásainak behajtásában. A korrupt rendőrök dolga volt az is, hogy megpróbálják lebeszélni a feljelentés megtételéről a megkárosított külföldi vendégeket, ha pedig ez nem sikerült, a megtett feljelentést eltüntették.

...és a szakhatóságokkal

A vád szerint az elkövetői kör több tagja illegális kapcsolatot tartott fent szakhatóságok dolgozóival is annak érdekében, hogy a szórakozóhelyekre tervezett hatósági ellenőrzésekről időben értesüljenek, illetve a szórakozóhelyekkel kapcsolatos ügyintézésnél kedvezőbb elbírálásban részesüljenek.

Az ügyészség szerint Vizoviczki uralta a bonyolult, hierarchikusan felépülő - konspirációs szabályok szerint működő - bűnözői hálózatot.

Az elsőrendű vádlott folyamatos terjeszkedése eredményeként a 2000-es évek közepére több vendéglátó-ipari tevékenységet folytató gazdasági társaságban szerzett befolyást Budapesten, legális, illetve illegális eszközökkel átvette több szórakozóhely, illetve több, a Hajógyári-sziget területén található vendéglátó-ipari egység üzemeltetését.

Milliárdos csalás

Ebben az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás a vád 33 vádlott ellen, közülük többen az ügyészség szerint bűnszervezetben követték el cselekményeiket. A vádbeli cselekmények elkövetési értéke összességében milliárdos nagyságrendű.

A Központi Nyomozó Főügyészség nyáron egy másik vádiratot is benyújtott Vizoviczki László és 21 társa ellen. Abban az ügyben a vád vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés, többen az ügyészség szerint bűnszervezetben követték el cselekményeiket.

A két vádirat alapján összesen több mint 300 cselekmény róható a vádlottak terhére az ügyészség szerint. A több mint félszáz vádlott között van 7 egykori rendőr, köztük 5 volt vezető beosztású tiszt, továbbá egykori tűzoltó százados, pénzügyőr főhadnagy, önkormányzati köztisztviselő és közegészségügyi felügyelő.

Házi őrizetből újra a börtönbe

A költségvetési csalás ügyében rendkívül nagy sajtóérdeklődéssel kísért büntetőper szerdai tárgyalására bilincsben hozták az előzetes letartóztatásban lévő Vizoviczki Lászlót, vádlott-társai többsége ellen jobbára semmilyen kényszerintézkedés nincs. A délelőtti órákban várhatóan az ügyész ismerteti a terjedelmes vádiratot.

A Vizoviczki és társai elleni nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése nyomán 2012 elején kezdődött, és az év májusában fogták el az első gyanúsítottakat, köztük rendőrtiszteket is. Vizoviczkit 2013 májusában házi őrizetbe helyezték, majd decemberben a kényszerintézkedést lakhelyelhagyási tilalomra enyhítették, de idén májusban ismét letartóztatták az elsőrendű vádlottat.