Rég volt ilyen kicsi a Fidesz

2014.11.26. 16:46

Egyetlen hónap alatt 12 százalékpontos népszerűségvesztést szenvedett el a Fidesz a Tárki november 13. és 23. között készült felmérése szerint. A kormánypárt a teljes választókorú népesség körében most 25 százalékon áll. Az Ipsos korábbi felmérése is érezhető csökkenést, de 30 százalékos támogatottságot mért.

A legkevésbé kicsi

Hiába vesztette el szavazóinak jelentős részét, a Fidesz még mindig messze a legnagyobb párt. Az elszivárgók ugyanis nem pártolnak máshoz, csupán a bizonytalanok – és a pártpreferenciájukat inkább titkolók – táborát növelik. A Tárki szerint ez a csoport 34-ről 44 százalékra nőtt a teljes választókorú népességen belül.

csart

A Jobbik 11-ről 12 százalékra nőtt, az MSZP maradt 11 százalékon, a DK maradt 3 százalékon, az LMP kettőről háromra, az Együtt-PM – amely a felmérés óta különvált – egyről kettő százalékra jutott.

A biztos választók körében a Fidesz 55 százalékról 45-re esett, mögötte a második 21 százalékkal a Jobbik, 20 százalékos az MSZP a Tárki felmérésében.

Őszöd is nagyot ütött

Az MSZP népszerűsége 2006 augusztusában a közvéleménykutatók felmérései szerint 23-25 százalékon állt. Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után 18 százalék alá zuhant az akkori kormánypárt, amely májusban még a teljes választókorú népesség 38 százalékos támogatását élvezte. Az őszödi beszéd előtt a pártválasztani tudók körében az MSZP 50-40-re vezetett a Fidesszel szemben, a következő felmérésben ez a Fidesz javára 55-35 százalékra módosult – derül ki a Tárki kutatásából.