Jég borítja a Pilist, kritikus a helyzet a Mátrában

2014.12.01. 13:23 Módosítva: 2014.12.01. 20:36
Rengeteg esőt hozott egy mediterrán ciklon, ami sok helyen a fákra és az utakra fagyott. A Pilisben volt a legrosszabb a helyzet, veszélyes most arrafelé kirándulni. A Mátrában is kritikus a helyzet. Sok településen nincs áram. Kedd reggelre is jégpáncél boríthatja az utakat.

Egész éjszaka dolgozni fognak a katasztrófavédelem munkatársai néhány Pest megyei településen. A megyei katasztrófavédelem vezetésével operatív törzset alakítottak a szentendrei tűzoltólaktanyában az időjárás miatt.

A legsúlyosabb helyzet továbbra is Pilisszentkereszt-Dobogókő-Pilisszentlélek háromszögben van, ezeken a településeken napközben nem volt áram, illetve az útra dőlt fák miatt közlekedni sem lehetett a környéken. Pilisszentkereszten újra van áram, viszont a másik két településre aggregátorokat kell vinni.

jeg2
Fotó: Parkerdo.hu

Háromszáz fogyasztónál nem volt áram, mert leszakadt egy 20 kilovoltos vezeték. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója azt mondta, hogy melegedőhelyeket alakítottak ki.

„Hazafele 6 óra körül a Szentendre-Szentlászlói úton több helyen rá voltak hullva nagyobb ágak az útra. Az út akkor még szerencsére nem fagyott, az autó hőmérője -0,5 fokot mutatott, kb. 20 km/h-val lassabban 30-40-nel jöttem haza" – írta kollégánk Pilisszentlászlóról.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szerint balesetveszélyes most az erdőkben kirándulni. A fákat majdnem két centiméteres jégréteg borítja, ami még olvadáskor is veszélyes lehet. A pilis jegesedés rejtélyének megoldásáról itt írtunk korábban.

Hajdu Márton, az OKF szóvivője azt mondta, hogy kedd reggelre jégpáncél boríthatja az utakat, ezért arra kér minden autóst, hogy óvatosan közlekedjen. Néhol havazás válthatja fel az esőt.

Több településen nincs áram

Délután több olvasónk beszámolója szerint Mogyoród egy részén is elment az áram. A 30-as útra kivezető út le van zárva, Szada felé kell kerülni, írta egyikük.

Egy másik olvasónk szerint Nagykovácsi is áram nélkül maradt estére, ez 9000 embert érinthet. Nagytarcsán és Kistarcsán sincs áram.

Nincs áram Gyömrőn az Apafi utcában, így az ott lévő egyik óvodában és iskolában sem, mert egy fa ágai rázuhantak a villanyórára.

Ön is látta?

Tűz volt a Galyatetőn

Kritikus a helyzet a Mátra útjain az erdősávok és fasorok mentén az ónos eső, a fagy és a kidőlt fák miatt, írta a katasztrófavédelem. Fokozott a balesetveszély a Mátra útjain, ezért azt kérik, hogy ne induljanak útnak az emberek.

Az Útinform esti tájékoztatása szerint Heves megyében, a 24-es főúton a galyatetői elágazó és Parádsasvár közötti útszakaszt lezárták, és nem lehet közlekedni a Galyatető és a mátraszentlászlói elágazás közötti úton sem. Galyatetőn egy trafóház környezetében keletkezett tűz, ezt a pásztói hivatásos tűzoltók oltották el.

Akadályozták a forgalmat

Szintén letört, fagyott ágak és kidőlt fák nehezítették a közlekedést Isaszeg és Nagytarcsa között, ezért azt az utat is le kellett zárni egy időre, itt a gödöllői tűzoltók dolgoznak. Szintén lezárták a Gödöllőt és Valkót összekötő utat.

Lassabb a forgalom az M3-as autópálya gödöllői szakaszán, mert egy 15 méteres fa dőlt az útra a Nyíregyháza felé tartó oldalon, a 32-33 kilométer közötti szakaszon. Délelőtt a 3-as út Pest megyei szakaszára is többször riasztották a katasztrófavédelmet fakidőlés miatt.

jeg1
Fotó: Parkerdo.hu

Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletén azt közölték az MTI-vel, hogy nem volt több esetük, mint egy szokványos napon.

A Börzsöny is veszélyes lehet

Eljegesedett utakra, kidőlt fákra, lombkoronatörésekre is lehet számítani 400 méteres tengerszint feletti magasságnál a Börzsönyben is, tájékoztatott az Ipoly Erdő Zrt. Több helyen, például a Csóványosi kilátónál is megvastagodott jégtakaró borítja a fákat, ezek így veszélyt jelenthetnek.

A hegyi erdészeti utak is eljegesedhetnek, és kidőlt fák zárják le az utakat például a Diósjenő-Kemence völgyi úton, ahol a Závoz-tetőre sem lehet jelenleg eljutni, illetve a Wenckheim-házhoz vezető úton is adódhatnak problémák.

Több helyen késnek a vonatok

Az újszászi vonalon jelentős, akár többórás, a ceglédi és a miskolci vonalon 15-30 perces késéssel járnak a vonatok, közölte a Mávinform.

A Budapest-Újszász-Szolnok vasútvonalon az ónos eső okozott problémát, Kőbánya-felsőtől szinte Szolnokig ráfagyott a víz a sínre és a felsővezetékre. A gyömrői állomást egy időre teljesen ki kellett zárni a forgalomból emiatt, illetve Maglód és Gyömrő között a biztosítóberendezés is elromlott.

Problémát jelent ugyanakkor a biztosítóberendezések beázása, ezért a későbbiekben ezeken a vonalakon is jelentős késések lehetnek. Az érintett vonalakon várhatóan csak kedd hajnalra állhat helyre a forgalom.

230 perces késés fölött vannak a szolnoki vonalon. „Többen otthagyták a vonatot és Volán buszra akartak szállni, de vissza kellett jönniük, mert hatalmas tömeg volt a buszállomáson is. Sajnos semmi információjuk nincs, és van, aki régebb óta vár" – írta egy olvasónk a Keleti pályaudvartól telefonáló édesapjára hivatkozva.