Több a bilincs, a gumibot és a térfigyelő

2014.12.02. 15:59

A "közrendet és közbiztonságot érintő folyamatokról" szóló beszámoló került nemrég Miskolc közgyűlése elé. A testület a november 13-i ülésen meg is szavazta a polgármester által aláírt dokumentumot, amely ezzel indít:

"Vitathatatlan, hogy a megvalósított intézkedések következtében a helyi társadalmi feszültséget okozó problémák egy része rendezett módon, a törvényi előírások betartása mellett megoldódni látszik, másik részük kezelése felgyorsult, míg harmadik részük – rendelkezésre álló mutatószámok és a tendenciák alapján – pedig elérte azt a szintet, amely megfelel a városi polgárok jogos elvárásainak”.

A beszámoló felidézi, hogy a nyomortelep-felszámolás 2011-től felgyorsult, és mostanra megvalósult a felszámolása az Álmos utca, a Kassai utca, a Zombori utca és a Huszár utca által határolt szegregátumnak.

Eddig 43 bírósági eljárást kellett lefolytatni jogcím nélkül ott tartózkodók kilakoltatásához. A nyomortelep felszámoláshoz kapcsolódó jogi eljárásokon kívül a bérleti díjat, közüzemi számlákat nem fizetőkkel szembeni jogi eljárások száma is megugrott. 2009-hez képest 178 százalékos az emelkedés: akkor 392 darab eljárás volt folyamatban, 2014-ben 698 darab. Jogerős pernyertesség után megindított végrehajtási eljárásból most éppen 481 darab van.

A beszámoló szerint a Miskolci Önkormányzati Rendészet is jobban teljesít, a létszámnövekedés és "az elvárások pontosabb megfogalmazása, megkövetelése miatt" megnőtt az intézkedések száma. 2013-ben átlagosan 757-szer intézkedtek a rendészek, a 2014 májusától október végéig tartó időszakban 1100-ra ugrott a havi átlag.

A beszámolóban van egy hosszú összehasonlító táblázat is arról, mi változott 2010 októberéről 2014 októberére a városi rendészetnél. Például:

  • A létszám 81-ról 132-re nőtt.
  • A térfelügyeleti kamerák száma 46-ról 150-re nőtt.
  • A szolgálati kocsik száma 5-ről 9-re nőtt.
  • Kényszerítő eszköznek régen csak gázspray volt, most már gumibot és bilincs is van náluk.
  • Régen nem volt egységes a megjelenésük, de mostanra lett "korszerű, jogszabálykövető, praktikus" gyakorló öltözetük.

A miskolci roma nemzetiségi önkormányzat nemrég kivándorlási útmutatót jelentetett meg.