Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több a bilincs, a gumibot és a térfigyelő

2014.12.02. 15:59

A "közrendet és közbiztonságot érintő folyamatokról" szóló beszámoló került nemrég Miskolc közgyűlése elé. A testület a november 13-i ülésen meg is szavazta a polgármester által aláírt dokumentumot, amely ezzel indít:

"Vitathatatlan, hogy a megvalósított intézkedések következtében a helyi társadalmi feszültséget okozó problémák egy része rendezett módon, a törvényi előírások betartása mellett megoldódni látszik, másik részük kezelése felgyorsult, míg harmadik részük – rendelkezésre álló mutatószámok és a tendenciák alapján – pedig elérte azt a szintet, amely megfelel a városi polgárok jogos elvárásainak”.

A beszámoló felidézi, hogy a nyomortelep-felszámolás 2011-től felgyorsult, és mostanra megvalósult a felszámolása az Álmos utca, a Kassai utca, a Zombori utca és a Huszár utca által határolt szegregátumnak.

Eddig 43 bírósági eljárást kellett lefolytatni jogcím nélkül ott tartózkodók kilakoltatásához. A nyomortelep felszámoláshoz kapcsolódó jogi eljárásokon kívül a bérleti díjat, közüzemi számlákat nem fizetőkkel szembeni jogi eljárások száma is megugrott. 2009-hez képest 178 százalékos az emelkedés: akkor 392 darab eljárás volt folyamatban, 2014-ben 698 darab. Jogerős pernyertesség után megindított végrehajtási eljárásból most éppen 481 darab van.

A beszámoló szerint a Miskolci Önkormányzati Rendészet is jobban teljesít, a létszámnövekedés és "az elvárások pontosabb megfogalmazása, megkövetelése miatt" megnőtt az intézkedések száma. 2013-ben átlagosan 757-szer intézkedtek a rendészek, a 2014 májusától október végéig tartó időszakban 1100-ra ugrott a havi átlag.

A beszámolóban van egy hosszú összehasonlító táblázat is arról, mi változott 2010 októberéről 2014 októberére a városi rendészetnél. Például:

  • A létszám 81-ról 132-re nőtt.
  • A térfelügyeleti kamerák száma 46-ról 150-re nőtt.
  • A szolgálati kocsik száma 5-ről 9-re nőtt.
  • Kényszerítő eszköznek régen csak gázspray volt, most már gumibot és bilincs is van náluk.
  • Régen nem volt egységes a megjelenésük, de mostanra lett "korszerű, jogszabálykövető, praktikus" gyakorló öltözetük.

A miskolci roma nemzetiségi önkormányzat nemrég kivándorlási útmutatót jelentetett meg.