Portik: Rogán hazudik. Rogán: Portik hazudik

2014.12.02. 22:19 Módosítva: 2014.12.02. 22:29

Bíróságon vádolta hazugsággal Rogán Antal fideszes frakcióvezetőt Portik Tamás, volt Energol-vezér kedden. Az Aranykéz utcai robbantás büntetőpere  folytatódott tanúmeghallgatásokkal Jozef Rohác és Portik Tamás ellen. A pikáns vallomást az tette még pikánsabbá, hogy a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó HírTV azzal a címmel tudósított a tárgyalásról, hogy "Rogán Antal hazudik". 

Az Energol Rt. egykori vezetőjével kapcsolatban a napokban derült ki, hogy egykori élettársa jóval a piaci ár alatt szerzett meg egy ingatlant a Rogán Antal vezette V. kerületi önkormányzattól. Rogán cáfolta, hogy ismerné Portik Tamást, a keddi tárgyalás elején azonban Portik azt állította: Rogán Antal hazudik.

"Rogán Antal hazudik, hogy nem ismer engem, mint ahogy Cs. Péter Rogán Antal barátja, üzlettársa is" – mondta Portik Tamás.

Rogán egy közleményben este erre azzal reagált, hogy "Nem én találkozgattam rendszeresen Portik Tamással, hanem Gyurcsány Ferenc volt titokminisztere, Szilvásy György". Rogán szerint Portik egy rengeteg bűncselekménnyel, gyilkossággal is megvádolt bűnöző. Aki egy bűnöző szavának hitelt ad, az magára vessen - jelentette ki.

Tanúskodik a volt élettárs édesanyja

A bíróság tanúként hallgatta ki Portik volt élettársának édesanyját, aki azt mondta: az Aranykéz utcai robbantás előtt két héttel elvették tőle Portik Tamás Aranykéz utcai lakásának kulcsait, és azt is megtiltották neki, hogy unokáival a belvárosba menjen.

Az élettárs édesanyja annak idején blogot írt lánya és unokái megpróbáltatásairól, évekig nem láthatta unokáit az élettárs miatt. A Pestisrácok februári cikke részletesen beszámol az akkori dolgokról. 

"Portik Tamás keze mindenhová elért, boldog lennék, ha csak olajozott volna" - mondta a tanú vallomásában.

Az MTI által tudósított tárgyaláson elmesélte: Portik Aranykéz utca közelében levő lakásában kellett rendszeresen virágokat locsolnia, de éppen 1998. július elején, amikor a robbantás történt, Portik az egyik emberével azt üzente, hogy foglalt a lakás, ne menjen oda, de még a belvárosba se, különösen az unokával.

Beszélt arról is: amikor lányának, Portik élettársának az Egyesült Államokba kellett mennie, de a repülőtéren kiderült, hogy lejárt az útlevele, egy éjszaka alatt intézkedtek, a repülőtéren pedig civil ruhás fegyveres vigyázott rájuk.

Fenyegetések, Gyurcsány se segít

Portik volt élettársának anyja felidézte, hogy egy fenyegetés nyomán indult perben a bíró azt mondta: tanuljon meg együtt élni a fenyegetésekkel, amikor pedig 2005-ben a budaörsi kapitányságon bejelentést tett fenyegetés miatt, a rendőrségi előadó a liftben sírva kérte, menjen máshová, mert ő nem tudja felvenni a harcot Portik embereivel. A tanú szerint minden, hatóságokhoz intézett bejelentése eredménytelen maradt, de egy-egy eset után, amikor kijött a rendőrségről, Portik már tudta, hogy ott mit mondott.

Bírói kérdésre, hogy Portik kapcsolatai kormányzati időszakokon átívelőek voltak-e, a tanú azt mondta: ez mindig is így volt, neki még Gyurcsány Ferenc sem tudott segíteni.

Rettegés négykézláb

A tanú elmondta, hogy lányának Portik lakásában néha egész nap négykézláb kellett közlekednie, a gyerekek pedig a földön ettek, hogy az ablakból ne lehessen őket meglátni.

Előfordult, hogy éjjel a sötétben kellett az autóból egy ismeretlennek átadnia egyik síró unokáját, míg a másik zokogva könyörgött, hogy őt ne adja oda idegennek - idézte fel a tanú.

Portik szerint a tanú ártatlanul akarta börtönbe juttatni, a tárgyaláson indulatosan kölcsönösen hazugsággal vádolták egymást. Portik szerint élettársa anyja Hannibal Lecternek, A bárányok hallgatnak című film pszichopata sorozatgyilkosának személyiségét vetíti rá.

Rohác nyomta meg a gombot

Egy másik tanú, aki korábban éveken át Portiknak dolgozott, de a mostani eljárásban a vádat több ponton alátámasztó részletes vallomást tett, a tárgyaláson videón felismerhetetlen képmással közvetített vallomásában beszélt arról, hogy tudomása szerint Borost rendőrségi vallomása miatt robbantották fel, előtte Portik emberei szóltak, hogy ne mászkáljon a belvárosban, és Rohác "nyomta meg a gombot".

A tanút a robbantás után kihallgatták a rendőrségen, és amikor kijött, Portik már tudta, hogy a tanú nem mondott el semmit a rendőröknek. Portik akkor azt mondta: nem azért fizet a rendőröknek egy zsák pénzt, hogy zaklassák azt, aki neki dolgozik. Ezután a tanút 16 évig senki meg se kérdezte, pedig szerinte tudták, hogy eléggé kapcsolódott Portikhoz.

A Fenyő-gyilkosságra vonatkozó kérdésekre válaszolva a vád tanúja elmondta: tudomása szerint Portik médiabefolyást kívánt szerezni Fenyő segítségével, de amikor Fenyő megtudta, hogy egy ismert médiavállalkozó is benne van az ügyben, kihátrált. A tanú szerint amikor Portik ezek után őrjöngve Fenyő megöléséről beszélt, az ismert médiavállalkozó pedig azt mondta: "Tomikám, nekem ezzel nagy szívességet teszel".

A tanú megjegyezte, hogy tudomása szerint Portik soha nem ölt embert, ez mindig megbízottakon keresztül intézte, például Rohác volt az egyik kivégzőembere.

A vád tanúja beszélt arról is, hogy Portik pénz ígért neki, ha tud a Fidesz ellen felhozható ügyeket.

A következő tárgyalás februárban lesz.  • Tippek
  • Biztosítás