Rogánék Portik élettársával üzleteltek

2014.11.29. 09:25 Módosítva: 2014.11.29. 11:04

Igen kedvező, 52,4 millió forintos áron vásárolhatott meg egy 212 négyzetméteres üzlethelyiséget az V. kerületi önkormányzattól a Prisztás-gyilkosság miatt első fokon 11 év fegyházbüntetésre ítélt Portik Tamás élettársa, értesült a Blikk.

A bulvárlap szerint Pápa Marianne cége, a Classic Immo Kft. 2011-ben vette meg áron alul a Képcsarnok egykori Mednyánszky Termét a Károly körúton, négyzetméterenként 247 ezer forintos áron. A galériát egy évvel később jóval drágábban tovább is adott a cég egy orosz vevőnek. A Blikknek nyilatkozó ingatlanszakértő szerint

ezen a környékén a 600 ezer forintos négyzetméterár sem irreális, így 127 millió forintot kasszírozhatott volna a kerület az ingatlanért. 

A bulvárlap szerint

a Fideszben nagyon jól tudták, kicsoda Pápa Marianne,

Kocsis Máté, a nemzetbiztonsági bizottság egykori fideszes tagja ugyanis korábban ezt mondta a Figyelőnek:

Tudom, kicsoda Pápa Marianne. Azt is tudom, hogy Portik Tamás élettársa, Portikot mellőle vitték el a rendőrök. Személyesen nem ismerem, kerülöm a kétes hírű emberek társaságát.

Ki is az a Portik Tamás?

Az Energol Rt. alapítójaként játszott főszerepet a '90-es évek legendás maffiaügyeiben, az olajszőkítésből szerzett milliárdos bevételeit az éjszakai életben fektette be.

Ahogy azt az Index is megírta, Portik első fokon idén 11 év fegyházat kapott Prisztás József vállalkozó 1996-os meggyilkolása miatt, de ő a gyanúsítottja a hírhedt, 1998-as Aranykéz utcai robbantásnak is.

Rogán Antal pénteken azzal védekezett, hogy a jegyzője hibázott:

Az ingatlan ügyében 2012 végén vizsgálatot folytattam le. Törvénytelenségre ugyan nem derült fény, de bizalomvesztés miatt kezdeményeztem a jegyző felmentését.

Zalka Szilvia, az V. kerületi önkormányzat sajtóreferense ezt a közleményt küldte el az Indexnek az ügyben:

A Blikk állításaival ellentétben a belvárosi önkormányzat nem tudhatja, hogy ki volt akkor, vagy éppen jelenleg kicsoda Portik Tamás élettársa, hiszen sem Portik Tamással, sem cégeivel soha nem álltunk kapcsolatban. Nyomatékosítjuk, hogy az önkormányzat sem a szóban forgó céggel, sem a hölggyel más szerződést nem kötött, azaz rendszeres kapcsolatot semmilyen formában nem tartott fent.

A közlemény kitér arra is, hogy az ingatlan előző bérlője, a Képcsarnok Kft. kilakoltatása után az önkormányzat minden bérlőnek elővásárlási jogot biztosított:

 A kedvezmény tehát nem kivételes, nem a szóban forgó bérlőnek vagy cégnek szól.

Juhász Péter így reagált az ingatlanpanamára

Juhász Péter, az Együtt politikusa egy friss Facebook-bejegyzésében azt írja, már Polt Péter legfőbb ügyésznek is levelet írt az ügyben, valamint

  • felszólítja Rogán Antalt, hogy adja ki az önkormányzati vizsgálat dokumentumait, mondjon le mentelmi jogáról, és vállalja a felelősséget a döntéséért
  • lemondásra szólítja fel Sélley Zoltán jegyzőt, aki akkor még a vagyonkezelő vezérigazgatójaként előkészítette az ingatlaneladásokat
  • azt kéri, álljon fel vizsgálóbizottság az önkormányzatnál az elmúlt 8 év ingatlan-elherdálásának kivizsgálására,
  • és azt is, hogy alakuljon nyomozócsoport a belváros vezetőinek maffiakapcsolatainak kivizsgálására.

Mindeközben a Magyar Nemzet azt próbálja meg kideríteni, hogy Juhász Péter miből élt, és miből él most. A rejtélyt egyébként viszonylag gyorsan ki is derítik.