Hatályon kívül helyezhették a Prisztás-ítéletet

2014.10.13. 20:47

Tárgyalás nélkül hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla a Prisztás-ügy elsőfokú ítéletét - közölte a PestiSrácokra hivatkozva az MTI. A portál birtokába került végzést azután hozta meg a bíróság, hogy korábban már több tárgyalási napot is kitűzött a másodfokú eljárás lefolytatására.

Mint azt mi is megírtuk, a múlt hónap közepén az ügyészség vádat emelt az Aranykéz utcai robbantás ügyében, amelyet a Fővárosi Törvényszék a Fenyő-ügy perével egyesített, mivel mindkét eljárásban vádlott Portik Tamás és Jozef Rohác. A táblabíróság a Prisztás-gyilkossághoz kapcsolódó végzésében arra hivatkozik, hogy az elsőfokú bíróság - amelyet új eljárásra utasított - figyelmen kívül hagyta a Prisztás-ügy vádiratának azt a részét, amelyben a Fővárosi Főügyészség felhívta a bíróság figyelmét arra, hogy Portik ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda az Aranykéz utcai robbantás ügyében is nyomozást folytat.

A táblabíróság rögzítette: a nyomozás azóta befejeződött, és a főügyészség szeptember elején vádat emelt Portik Tamás és Jozef Rohác ellen, amely ügyet a törvényszék egyesített is a Fenyő-üggyel. Az ítélőtábla szerint azonban ahhoz, hogy a több emberen elkövetett emberölésben el lehessen ítélni Portikot, a törvényi egység elve miatt egy eljárásban kell lefolytatni az emberöléses ügyeit. Tehát, ha a Prisztás-ügyet nem egyesítik a többivel, hanem decemberben jogerősen döntenének róla, az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság ügyében folyó elsőfokú eljárást meg kellene szüntetni.

Ezt az ítélőtábla szerint nem vette figyelembe az elsőfokú bíróság, ezért eljárási szabályt sértett, továbbá nem biztosított lehetőséget az ügyek egyesítésére. Az ítélőtábla szerint az Aranykéz utcai robbantás nyomozásának befejeződéséig módjában állt volna az elsőfokú bíróságnak a Prisztás-ügy perét felfüggeszteni, mivel az újabb vádemelés hatással van a cselekmény jogi értékelésére. Mivel a bíróság nem adott magyarázatot arra, hogy miért hagyta figyelmen kívül ezt a körülményt, indokolási kötelezettségének sem tett eleget, és így az ügy felülbírálatra alkalmatlan - írta a portál.