Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Ne menjen katasztrófaturistáskodni a lefagyott erdőkbe!

D  YT20141203012
2014.12.03. 12:59 Módosítva: 2014-12-03 13:52:33

A Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere blogbejegyzésében írja, hogy miközben a jéggel sújtott területen lévő óvodák állapotát nézte meg szerda délelőtt,

elképedve láttam, hogy megjelentek a környéken a katasztrófaturisták. Emberek hatalmas mosollyal az arcukon fényképezgetnek és szelfiznek a továbbra is életveszélyes területen a Normafa síház közelében. A veszélyes terület hatalmas, ezért lehetetlen mindenhova rendőrt, vagy felügyelőt állítani. Mindenkitől azt kérjük, hogy eszébe ne jusson ilyen felelőtlenséget tenni, mert aki bemegy az olvadó jéggel terhelt fák közé, az a saját életével játszik!

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere hétfőn úgy nyilatkozott, hogy „a hatalmas fák ágyúdörejszerű robajjal szakadnak vagy dőlnek ki, nem egy helyen elektromos vezetéket is rántanak magukkal, tehát valóban Jurassic Park-szerű szituáció van egy-egy utcában". Kollégáink korábbi tudósítása szerint percenként dőlnek ki az átfagyott vastag fák, láthatóan több száz kilogrammnyi jég nyomja a fákat, az esti ködben ráadásul alig másfél méteres látótávolsággal kellett számolni.

Az MTI azt írta, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint szerdán sok helyen sikerült helyreállítani a hétfő-keddi ónos esőben megrongálódott vezetékeket, így már csak 812-en vannak áram nélkül. 594 fogyasztónál áramfejlesztővel biztosítanak áramot addig, amíg a szolgáltató kijavítja a hibákat.

Budapesten komolyabb problémák vannak a II. kerületi Jánosbogár utcában, ahol kedden elektromos vezetékek szakadtak le a rájuk dőlt fák súlya alatt. Az aggregátorok már a helyszínen vannak, így még szerdán lehet újra áram nagyjából négyszáz lakásban és házban.

Dobogókőn továbbra is dolgoznak a szakemberek, de a településen még mindig vannak veszélyes útszakaszok, így várhatóan hosszabb ideig tart a teljes helyreállítás. Ezzel együtt késő estére a Pest megyei településen is lesznek olyan utcák, amelyek lakói aggregátor segítségével áramhoz jutnak.

Százmilliós kár a Pilisben

Az ónos eső okozta kár nagyságrendje akár százmilliós is lehet a Pilisi Parkerdőben - közölte szerdán a Zrt. szóvivője. Bár az alacsonyabban fekvő területeken megkezdődött az olvadás, a magasabb rétegekben még tartja magát a jég, ezért

a budai és a főváros környéki, valamint a Gödöllői-dombság térségében lévő erdők látogatása továbbra is tilos és életveszélyes.

A Parkerdő szakemberei szerdától kezdik meg az erdészeti utak tisztítását, majd az erdőterületeken a pontos és részletes kárfelmérést. Az általuk gondozott erdőterületnek mintegy harmadán, összesen 20 ezer hektáron alakult ki jegesedés vasárnaptól keddig, de hogy a károsodott erdők hányad része tudja kiheverni mindezt, az csak a következő napokban, hetekben derül ki. Nemcsak az erdőállomány egy része sérült, hanem az infrastruktúra (például a padok, esőbeállók, kerítések) is.

Megnyitják a Budakeszi utat

Az ónos eső által sújtott térségekben lassan feloldják az útlezárásokat, 13 órakor közölte a Katasztrófavédelem, hogy Pilisszentkereszt és Pilisszántó között már megindult a forgalom. A Budakeszi utat pedig a délutáni csúcs előtt adják át a forgalomnak. Az aktuális helyzetről a rendőrség és a BKK oldalán érdemes tájékozódni.

Nem ilyen szerencsések a Nagy Hideg-hegyen rekedt turisták, a Sí- és Túraközpont reggel ezt posztolta a Facebook oldalára:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?