Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az egyetlen ember, aki megcsinálta

2014.12.05. 11:29
Minden feltűnés nélkül nevezték ki a Bajnai-kormány egykori szakállamtitkárát, Bódi Gábor Imrét a nyáron a Miniszterelnökség helyettes államtitkárává. Ő az egyetlen, aki a gyurcsányozás, bajnaizás, elmúltnyolcévezés ellenére a Fidesz-kormányzás idején is ugyanolyan magasra jutott, mint az előző érában. A fiatal közgazdász egy titokzatos, nemzetbiztonsági pénzekkel kitömött alapítványban vészelte át a kormányváltást. A Fideszből támadták is, de egy év múlva már Giró-Szász András helyét kapta meg a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-ben. Mára ő lett az Orbán-kormány internetstratégiai kulcsfigurája.

Újabb MSZP-s ejtőernyős,

így támadta 2010 elején a Fidesz közleménye Bódi Gábor Imrét, amikor a súlyos választási vereség elé néző Bajnai-kormány infokommunikációs szakállamtitkára a saját közvetlen irányítása és felügyelete alatt működő Puskás Tivadar Közalapítvány ügyvezető igazgatója lett. A titkosszolgálati hátterű szervezetet soha nem reklámozták, pedig milliárdos állami projekteket vezényelt le, és még azt sem lehetett tudni, hogy a költségvetési támogatásokból milyen terméket hozott forgalomba.

Bódi egy egykori III/I-es hírszerzőt váltott az közalapítvány élén, a Fidesz azonban nem ezen problémázott. A párt egykori informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője, Nyitrai Zsolt 2010-ben azért aggódott, hogy „szocialista Baja Ferenc emberét” évekre bebetonozzák egy olyan állásba, ahonnan – a szervezet bonyolult felépítése miatt – nehéz lesz majd kipiszkálni.

Erre azonban nem került sor. Miközben az előző ciklusban államtitkárságig emelkedő Nyitrai mára kikopott az kormányzatból és a nagy pénzeket mozgató informatikából, 2014-től Bódi lett a kormányzat legfőbb informatikai felelőse. A Miniszterelnökségen Sonkodi Balázs stratégiai ügyekért felelős államtitkár beosztottjaként az ő kezében futnak össze a különböző tárcákhoz kiosztott infokommunikációs döntések, beruházások szálai. Ráadásul igazi álláshalmozóként bekerült három fontos állami informatikai cég és szervezet vezetésébe is. Bódi Gábor Imrét 2013 augusztusában nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnökének, miután júliusban a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. tulajdonában lévő, államigazgatási informatikai fejlesztésekkel és üzemeltetéssel foglalkozó Kopint-Datorg Kft. ügyvezetője lett.

Bódi karrierjét másokéval ellentétben nem akasztotta meg a kormányváltás. A volt szakállamtitkár 2011 novemberében már Giró-Szász András és Heim Péter bizalmasaként tűnt fel a hírekben. Giró-Szász kormányszóvivői kinevezése miatt kiszállt az által alapított Századvég Gazdaságkutató Zrt.-ből, és helyét a 49 százalékos kisebbségi tulajdonnal rendelkező Heim Péter mellett Bódi Gábor Imre vehette át. Bódi a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-ben lévő tulajdonrészétől végül tavaly decemberben vált meg, de a cégjegyzékben csak 2014. március végén jelent meg a törlés.

Közben párhuzamosan beszállt Giró-Szász másik cégébe, a Strategopolisba is, ahol kevesebb mint fél évig többségi szavazati joga is volt. A tanácsadó cég éppen jó évet zárt 2013-ban, így a nettó árbevétele 433 millió forintra nőtt az előző évi 281,8 millióról. 2013-as eredmény után 127 millió forintos osztalékot fizettek ki, amiből néhány hónappal helyettes államtitkári kinevezése előtt 63,9 millió jutott Bódinak.

A Hvg.hu szerint a miniszterelnökségi és három másik állami vezetői tisztségében több mint 2,6 millió forintot keres havonta. A lap kikérte Bódi vagyonnyilatkozatát, a Miniszterelnökség azonban ezt megtagadta arra hivatkozva, hogy az állami vezetők közül csak a politikai vezetők – vagyis a miniszterelnök, a miniszterek és az államtitkárok – vagyonnyilatkozata nyilvános, a szakmai vezetőnek számító közigazgatási államtitkáré és a helyettes államtitkáré viszont nem az.

A Miniszterelnökség Bódi illetményéről azt nyilatkozta a lapnak, hogy helyettes államtitkárként „az alapilletménye 10 százalékos megemelésével bruttó havi 822 700 forintban került megállapításra”. Az emelést azzal magyarázták, hogy a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény alapján a miniszter, vagyis Lázár János „át nem ruházható hatáskörében" hozott döntésén alapszik. Ennek indokát viszont nem árulták el.

A helyettes államtitkár eközben a Kopint-Datorg Informatikai és Vagyonkezelő Kft.-nek az ügyvezetője – derül ki a cégnyilvántartásból. Ez a kft.-t még az egykori Kopint-Datorg Rt. hozta létre 1993-ban vagyonkezelésre és informatikai szolgáltatásokra. Az anyacégből mára a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) lett, közel tíz éve állami tulajdonban van, a tulajdonosi jogokat jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja. A kft. ügyvezetőjeként a Miniszterelnökség hivatalos válasza alapján a bruttó havi megbízási díja kereken egymillió forint.

A multifunkcionális államtitkár emellett a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) elnöke is 2013 óta. A törvénnyel felállított tanácsnak véleményezési jogköre van ennek a „stratégiai ágazatnak minden szegmensére vonatkozóan”. Így ez a szakmai szervezet többek közt áttekintheti az informatika, hírközlés és média területén születő stratégiai döntéseket és jogszabály-tervezeteket is, de vizsgálhatja „a különböző kormányzati szervezetek hírközlést és informatikát érintő uniós és egyéb projektjeit, beszerzéseit”. A kérdés, hogy mi van akkor, ha pont valamilyen Miniszterelnökséghez tartozó beszerzést, jogszabályt, stratégiai döntést kell szakmailag megszakértenie az államtitkár-tanács elnöknek. Ezért a posztért Bódi további bruttó havi 648 200 forintot visz haza.

Bódinak marad ideje és energiája arra is, hogy az Antenna Hungária Zrt. vezető tisztségviselője legyen: a kizárólagos állami tulajdonban lévő cég igazgatósági tagja. Méghozzá 2014. július 18-tól kezdve, vagyis helyettes államtitkárnak való kinevezése után 3 héttel kapta meg ezt a posztot is. Ezért is jár állami pénzből finanszírozott apanázs, az igazgatósági tagságért havonta bruttó 175 ezer forintot visz haza.

Bódit az Index is megkereste, hogy szokatlan karrierjéről beszéljünk vele, ő azonban azt üzente, hogy hivatali elfoglaltságai miatt nem tud időt szakítani a beszélgetésre.

Baja Ferenc a szocialisták veterán politikusa viszont nyilatkozott Bódihoz fűződő kapcsolatáról. Elmondta, ő választotta ki az informatikai ügyekkel foglalkozó csapatába Bódit, akit már akkor is tehetséges fiatalnak tartott. A 2009 áprilisában a Bajnai-kormány szakállamtitkárának kinevezett Bódival kapcsolatban nem voltak politikai elvárásai. Baja azt mondta, hogy már akkoriban is tudott arról, hogy munkatársa jó kapcsolatokat ápol a Századvég köreivel, de szerinte ez nem jelentett bizalmi problémát.

Bódinak nem volt feladata a politikával, azt a részét én vittem az ügyeknek

– emlékezett vissza az MSZP-s politikus.