Az egyetlen ember, aki megcsinálta

2014.12.05. 11:29
Minden feltűnés nélkül nevezték ki a Bajnai-kormány egykori szakállamtitkárát, Bódi Gábor Imrét a nyáron a Miniszterelnökség helyettes államtitkárává. Ő az egyetlen, aki a gyurcsányozás, bajnaizás, elmúltnyolcévezés ellenére a Fidesz-kormányzás idején is ugyanolyan magasra jutott, mint az előző érában. A fiatal közgazdász egy titokzatos, nemzetbiztonsági pénzekkel kitömött alapítványban vészelte át a kormányváltást. A Fideszből támadták is, de egy év múlva már Giró-Szász András helyét kapta meg a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-ben. Mára ő lett az Orbán-kormány internetstratégiai kulcsfigurája.

Újabb MSZP-s ejtőernyős,

így támadta 2010 elején a Fidesz közleménye Bódi Gábor Imrét, amikor a súlyos választási vereség elé néző Bajnai-kormány infokommunikációs szakállamtitkára a saját közvetlen irányítása és felügyelete alatt működő Puskás Tivadar Közalapítvány ügyvezető igazgatója lett. A titkosszolgálati hátterű szervezetet soha nem reklámozták, pedig milliárdos állami projekteket vezényelt le, és még azt sem lehetett tudni, hogy a költségvetési támogatásokból milyen terméket hozott forgalomba.

Bódi egy egykori III/I-es hírszerzőt váltott az közalapítvány élén, a Fidesz azonban nem ezen problémázott. A párt egykori informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője, Nyitrai Zsolt 2010-ben azért aggódott, hogy „szocialista Baja Ferenc emberét” évekre bebetonozzák egy olyan állásba, ahonnan – a szervezet bonyolult felépítése miatt – nehéz lesz majd kipiszkálni.

Erre azonban nem került sor. Miközben az előző ciklusban államtitkárságig emelkedő Nyitrai mára kikopott az kormányzatból és a nagy pénzeket mozgató informatikából, 2014-től Bódi lett a kormányzat legfőbb informatikai felelőse. A Miniszterelnökségen Sonkodi Balázs stratégiai ügyekért felelős államtitkár beosztottjaként az ő kezében futnak össze a különböző tárcákhoz kiosztott infokommunikációs döntések, beruházások szálai. Ráadásul igazi álláshalmozóként bekerült három fontos állami informatikai cég és szervezet vezetésébe is. Bódi Gábor Imrét 2013 augusztusában nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnökének, miután júliusban a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. tulajdonában lévő, államigazgatási informatikai fejlesztésekkel és üzemeltetéssel foglalkozó Kopint-Datorg Kft. ügyvezetője lett.

Bódi karrierjét másokéval ellentétben nem akasztotta meg a kormányváltás. A volt szakállamtitkár 2011 novemberében már Giró-Szász András és Heim Péter bizalmasaként tűnt fel a hírekben. Giró-Szász kormányszóvivői kinevezése miatt kiszállt az által alapított Századvég Gazdaságkutató Zrt.-ből, és helyét a 49 százalékos kisebbségi tulajdonnal rendelkező Heim Péter mellett Bódi Gábor Imre vehette át. Bódi a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-ben lévő tulajdonrészétől végül tavaly decemberben vált meg, de a cégjegyzékben csak 2014. március végén jelent meg a törlés.

Közben párhuzamosan beszállt Giró-Szász másik cégébe, a Strategopolisba is, ahol kevesebb mint fél évig többségi szavazati joga is volt. A tanácsadó cég éppen jó évet zárt 2013-ban, így a nettó árbevétele 433 millió forintra nőtt az előző évi 281,8 millióról. 2013-as eredmény után 127 millió forintos osztalékot fizettek ki, amiből néhány hónappal helyettes államtitkári kinevezése előtt 63,9 millió jutott Bódinak.

A Hvg.hu szerint a miniszterelnökségi és három másik állami vezetői tisztségében több mint 2,6 millió forintot keres havonta. A lap kikérte Bódi vagyonnyilatkozatát, a Miniszterelnökség azonban ezt megtagadta arra hivatkozva, hogy az állami vezetők közül csak a politikai vezetők – vagyis a miniszterelnök, a miniszterek és az államtitkárok – vagyonnyilatkozata nyilvános, a szakmai vezetőnek számító közigazgatási államtitkáré és a helyettes államtitkáré viszont nem az.

A Miniszterelnökség Bódi illetményéről azt nyilatkozta a lapnak, hogy helyettes államtitkárként „az alapilletménye 10 százalékos megemelésével bruttó havi 822 700 forintban került megállapításra”. Az emelést azzal magyarázták, hogy a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény alapján a miniszter, vagyis Lázár János „át nem ruházható hatáskörében" hozott döntésén alapszik. Ennek indokát viszont nem árulták el.

A helyettes államtitkár eközben a Kopint-Datorg Informatikai és Vagyonkezelő Kft.-nek az ügyvezetője – derül ki a cégnyilvántartásból. Ez a kft.-t még az egykori Kopint-Datorg Rt. hozta létre 1993-ban vagyonkezelésre és informatikai szolgáltatásokra. Az anyacégből mára a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) lett, közel tíz éve állami tulajdonban van, a tulajdonosi jogokat jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja. A kft. ügyvezetőjeként a Miniszterelnökség hivatalos válasza alapján a bruttó havi megbízási díja kereken egymillió forint.

A multifunkcionális államtitkár emellett a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) elnöke is 2013 óta. A törvénnyel felállított tanácsnak véleményezési jogköre van ennek a „stratégiai ágazatnak minden szegmensére vonatkozóan”. Így ez a szakmai szervezet többek közt áttekintheti az informatika, hírközlés és média területén születő stratégiai döntéseket és jogszabály-tervezeteket is, de vizsgálhatja „a különböző kormányzati szervezetek hírközlést és informatikát érintő uniós és egyéb projektjeit, beszerzéseit”. A kérdés, hogy mi van akkor, ha pont valamilyen Miniszterelnökséghez tartozó beszerzést, jogszabályt, stratégiai döntést kell szakmailag megszakértenie az államtitkár-tanács elnöknek. Ezért a posztért Bódi további bruttó havi 648 200 forintot visz haza.

Bódinak marad ideje és energiája arra is, hogy az Antenna Hungária Zrt. vezető tisztségviselője legyen: a kizárólagos állami tulajdonban lévő cég igazgatósági tagja. Méghozzá 2014. július 18-tól kezdve, vagyis helyettes államtitkárnak való kinevezése után 3 héttel kapta meg ezt a posztot is. Ezért is jár állami pénzből finanszírozott apanázs, az igazgatósági tagságért havonta bruttó 175 ezer forintot visz haza.

Bódit az Index is megkereste, hogy szokatlan karrierjéről beszéljünk vele, ő azonban azt üzente, hogy hivatali elfoglaltságai miatt nem tud időt szakítani a beszélgetésre.

Baja Ferenc a szocialisták veterán politikusa viszont nyilatkozott Bódihoz fűződő kapcsolatáról. Elmondta, ő választotta ki az informatikai ügyekkel foglalkozó csapatába Bódit, akit már akkor is tehetséges fiatalnak tartott. A 2009 áprilisában a Bajnai-kormány szakállamtitkárának kinevezett Bódival kapcsolatban nem voltak politikai elvárásai. Baja azt mondta, hogy már akkoriban is tudott arról, hogy munkatársa jó kapcsolatokat ápol a Századvég köreivel, de szerinte ez nem jelentett bizalmi problémát.

Bódinak nem volt feladata a politikával, azt a részét én vittem az ügyeknek

– emlékezett vissza az MSZP-s politikus.