Gyerekek! Mégsem jön a Mikulás a gyermekvasúton

1511623 748953711842024 6921311365961297828 o
2014.12.05. 13:12
Mégis lefújták a gyermekvonatozást az életveszélyes hegyvidéki erdőben, de a Mikulás azért felmegy Hűvösvölgybe a hétvégén. Akinek elment a kedve az egésztől, visszaválthatja a jegyeket.

Mégsem megy végig a gyermekvasút a hétvégén a hegyvidéki erdőben, a Mikulásvonat szervezője lefújta a vonatozást, közölte a szervező az Indexszel. Csütörtökön írtuk meg, hogy bár a hegyvidéki erdő egy része még le van zárva, több száz gyereket várnak a gyermekvasúthoz. A XII. kerület alpolgármestere kiakadt a terven, a rendezvény szervezője pedig azt ígérte, egyeztetnek a katasztrófavédelemmel.

A Mikulásvonatot szervező Broadway Ticket Hungary Kft. ezek után péntek délután közölte, hogy az időjárás okozta károk miatt a hatóságok nem engedélyezik a vonatok közlekedését a Budai-hegyekben,

emiatt nem tudjuk a vonalon közlekedtetni a vonatokat. 

A program azonban nem marad el teljesen. A Hűvösvölgybe felmegy a Mikulás (ez már a II. kerületi rész, amely nincs lezárva), és egy pár méteres vonatozást ki is próbálhatnak a gyerekek. A szervező közleménye ezt színesebben fogalmazza meg: 

A Hűvösvölgy állomásról feldíszített Mikulásvonat viszi kis vendégeit a Gyermekvasút fűtőházhoz, majd vissza az állomásra. 

A szervező közölte, hogy a Széchenyi-hegyi indulással váltott jegy is ugyanúgy érvényes a Hűvösvölgyi programra. Ezen kívül minden jeggyel rendelkező résztvevő kap egy vonaljegyet a gyermekvasútra, melyet egy éven belül felhasználhat.

Ám akinek elment a kedve az egésztől, december 23-ig visszaválthatja a jegyeket. 

A szervező döntése ésszerűnek tűnik, a hegyvidéki erdőben ugyanis még mindig elég balesetveszélyes a helyzet. A Pilisi Parkerdő szóvivője, Lomnici Gergely péntek délelőtt közölte, hogy a hétvégén is tilos kirándulni a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység és a Gödöllői-dombság erdeiben.

"A jég ugyan csütörtökön leolvadt a fákról, de az érintett területek a fennakadt ágak, félig kidőlt és törött fák miatt balesetveszélyesek, a turista- és erdészeti utak a rájuk hullott ágak miatt járhatatlanok" - írta a szóvivő. A Parkerdő szerint különösen veszélyes a Budai-hegységben a János-hegy, Normafa, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térsége, vagyis éppen az a terület, ahová a gyermekvasúton a gyerekeket vitték volna.

A legveszélyesebb területek

A Pilisi Parkerdő közleménye szerint az időjárás okozta károk miatt - a Budai-hegyeken túl - különösen veszélyes 

  • Dobogókő és a Pilis-tető térsége, a Prédikálószék, Vadálló-kövek, a Rám-szakadék, a Pap-rét és a Vöröskő környéke, a valkói Erzsébet-pihenő.
  • Nem látogathatók továbbá a Pilis-tetői Boldog Özséb- és a Nagy-kopaszi Csergezán Pál-kilátók, a Nagy- és Kis-Hárs-hegy, valamint a Látó-hegy kilátói.
  • A kerékpározásra használt pilisi erdészeti utak járhatatlanok. 
  • Nem használható a Lajos-forráshoz vezető útszakasz. 
  • Zárva tart a Gödöllői Arborétum és a Fekete-hegyi Kulcsosház.