Egy órát várt a mentőre a stroke-os beteg

2014.12.12. 08:55

A Blikk információi szerint egy órát várt a mentőre az a budaörsi asszony, aki stroke-ot kapott. Az 58 éves asszony nyaki ütőerei szinte teljesen elzáródtak, ezért testrészei egyre nehezebben engedelmeskedtek.

A nő fia először délután kettőkor hívta a 104-et, ahol biztosították őket, hogy elindították a segítséget, de a mentők 32 perc után sem érkeztek meg. A férfi ekkor újra telefonált, de hívása után újabb fél órát kellett várniuk, mire megérkezett a mentő. Akkorra már az asszony szája és a szeme is teljesen elernyedt, a jobb végtagjait már mozgatni sem tudta.

Bár Budaörsön is van egy mentőállomás, a lap úgy tudja, hogy a nőhöz a BAH-csomópontnál lévő mentőállomásról küldtek kocsit. Az asszonyt végül másfél órával később vették fel egy fővárosi kórház kardiológiájára. Az orvosok szerint a jobb keze lebénult, sohasem fogja tudni majd tökéletesen használni.

A Blikk megkereste az OMSZ-t, de arra nem válaszoltak, hogy hány perc alatt értek ki a stroke-os beteghez, csak annyit közöltek, hogy a jelzett időben megérkezett a beteghez a kocsi, ellátták, majd kórházba vitték.

A múlt héten nagy felháborodást váltott ki, hogy egy agyvérzést szenvedett nőhöz 68 perc után ért ki a mentő, de mire kiértek, az asszony meghalt. Az OMSZ hétfőn elismerte, hogy súlyos mulasztást követett el a mentésirányítás több dolgozója abban az ügyben. A vizsgálatot követően egy ember munkaviszonyát megszüntetik, egy másikét felfüggesztik, de a többi érintettel szemben is „szigorú munkajogi szankciókat” alkalmaznak.

A Népszabadság múlt héten arról írt, hogy a fővárosban kevés a mentőautó és a képzett személy, ezért vidékről vezényelnek át rohamkocsikat Budapestre.  • Hírek
  • Bankszámla