Árpád
-2 °C
3 °C

Egy órát várt a mentőre a stroke-os beteg

2014.12.12. 08:55

A Blikk információi szerint egy órát várt a mentőre az a budaörsi asszony, aki stroke-ot kapott. Az 58 éves asszony nyaki ütőerei szinte teljesen elzáródtak, ezért testrészei egyre nehezebben engedelmeskedtek.

A nő fia először délután kettőkor hívta a 104-et, ahol biztosították őket, hogy elindították a segítséget, de a mentők 32 perc után sem érkeztek meg. A férfi ekkor újra telefonált, de hívása után újabb fél órát kellett várniuk, mire megérkezett a mentő. Akkorra már az asszony szája és a szeme is teljesen elernyedt, a jobb végtagjait már mozgatni sem tudta.

Bár Budaörsön is van egy mentőállomás, a lap úgy tudja, hogy a nőhöz a BAH-csomópontnál lévő mentőállomásról küldtek kocsit. Az asszonyt végül másfél órával később vették fel egy fővárosi kórház kardiológiájára. Az orvosok szerint a jobb keze lebénult, sohasem fogja tudni majd tökéletesen használni.

A Blikk megkereste az OMSZ-t, de arra nem válaszoltak, hogy hány perc alatt értek ki a stroke-os beteghez, csak annyit közöltek, hogy a jelzett időben megérkezett a beteghez a kocsi, ellátták, majd kórházba vitték.

A múlt héten nagy felháborodást váltott ki, hogy egy agyvérzést szenvedett nőhöz 68 perc után ért ki a mentő, de mire kiértek, az asszony meghalt. Az OMSZ hétfőn elismerte, hogy súlyos mulasztást követett el a mentésirányítás több dolgozója abban az ügyben. A vizsgálatot követően egy ember munkaviszonyát megszüntetik, egy másikét felfüggesztik, de a többi érintettel szemben is „szigorú munkajogi szankciókat” alkalmaznak.

A Népszabadság múlt héten arról írt, hogy a fővárosban kevés a mentőautó és a képzett személy, ezért vidékről vezényelnek át rohamkocsikat Budapestre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?