Garázda lett a Weöres szobrot belisztező művész

2014.12.12. 17:12

Garázdaság miatt figyelmeztetést kapott a bíróságon Böszörményi István, az a szobrász, aki tiltakozásul liszttel öntötte le Weöres Sándor béna szobrát a pécsi McDonald's előtt. A tárgyalás előtt Böszörmlényi szimpatizánsai flashmobot tartottak: lisztet hoztak a bíróság elé, azt mondták, hogy ebből palacsintát sütnek majd a rászorulóknak — írja a bama.hu.

A pécsi Weöres Sándor-szobor novemberi avatása botrányba fulladt, miután helyi művészek tiltakoztak a sokak által giccsesnek tartott mű ellen. Az alkotó, Kligl Sándor a Fidesz házi szobrásza, aki sorban kapja az állami megrendeléseket, bár alkotásai mások szemében meglehetősen amatőrök.  Kligl az állami kulturális pénzosztó szervezet, az NKA elnökségi tagja, élettársa pedig az Emmi közigazgatási államtitkára. A Weöres Sándor szobor annak ellenére valósult meg politikai nyomásra, a szakértői javaslat meghamisításával, hogy a zsűri megdöbbent a tervezett alkotás gyenge színvonalán és a tervezett helyszínt is rossznak tartották.

  A tiltakozások az avatás után sem maradtak abba: a szobrot rúzzsal kenték össze , petíciót írtak a lebontására. A Pécsi Járásbíróság ítélete nem jogerős.