Orbán: Ez a magyarok egyik legvonzóbb tulajdonsága

D KOS20141212001
2014.12.12. 10:27
Barcza György és G. Fodor Gábor a Századvég napilapjában, a Napi Gazdaságban készített interjút Orbán Viktor miniszterelnökkel. Csokorba gyűjtöttük a beszélgetés 11 legerősebb mondását.
  1. „Mindannyian tudjuk, hogy a magyar emberek azt viselik a legnehezebben, ha meg akarják nekik mondani, hogyan kellene élniük. Ez a magyarok egyik legvonzóbb tulajdonsága. Született várvédők. Mi pedig nem vagyunk sült bolondok, hogy meg akarjuk mondani az embereknek, hogyan is töltsék a vasárnapjaikat. Élni és élni hagyni, ez a mi politikai filozófiánk.”
  2. „Az utcai megmozdulások kampányhangulatúak, az intézkedéseinket ért kritikák sem szakmai, hanem politikai indíttatásúak. Az ellenfeleink még nem törődtek bele, hogy a következő három és fél évben a dolgok úgy mennek majd, ahogyan azt a választópolgárok eldöntötték."
  3. „Mindenki nyugalomra vágyik. A nyugalmat, a kiegyensúlyozottságot, az alkotói légkört mindenki jobban szereti, mint a hadakozást és a politikai csihi-puhit. Ez a dolgok normális állapota."
  4. „Nem akarom kampányüzemmódban működtetni sem a Fideszt, sem a kormányt, sem az országot. Van, aki úgy érzi, hogy a Fidesz átengedte a terepet. Valójában mi föl sem megyünk erre a pályára. Nem lökdösődünk, nem veszünk részt az adok-kapokban. Szilárdság és nyugalom, ez a mi vezérelvünk."
  5. „A legfontosabb a konzultációs logika, vagyis hogy az intézkedések az embereket bevonva szülessenek meg. A tapasztalatok szerint ugyanis abból csak baj származik, ha ez a mozzanat kimarad, mint ahogy az általunk távközlési adónak tervezett, végül internetadóként elhíresült vitában is történt."
  6. „Régi tartozása ez a magyar politikának. Mindenki tudja, hogy az emberek milyen kiszolgáltatottak a munkahelyeiken. A vasárnapi munkára kötelezés vagy szorítás régi sérelem. Most orvosoljuk. Jelentős szervezett erők állnak szemben az emberek érdekével, ami nem is csoda."
  7. „Be fogjuk hozni azt a történelmi lemaradást, ami a szovjetek által meg nem szállt országokhoz képest 45 év alatt felhalmozódott."
  8. „A válság egyik tanulsága, hogy baj esetén a külföldi pénzintézetek az anyabank érdekei szerint cselekedtek. Emiatt van szükség egy olyan bankszektorra, amelyben jelentős súlyt képviselnek a hazai pénzintézetek."
  9. „Magyarországon zéró tolerancia van a korrupcióval szemben. A magyar közigazgatás átalakítása jelenleg is zajlik, a korrupció elleni védelem kiemelt szerepet kap. Ezért helyezett a kormány hatályon kívül néhány közbeszerzési szabályt."
  10.  „Magyarország frontország lett. A szomszédban háború van, ez megemeli Magyarország jelentőségét. A geopolitikai szemléletmódban van köztünk és az amerikaik között nézetkülönbség."
  11.   „Az elnök (Putyin) tájékoztatott a döntésről, illetve figyelmembe ajánlotta a törökországi lehetőséget, amennyiben itthon továbbra is szükségesnek ítéljük a dél felől érkező gáz biztosítását. Azt is hangsúlyozta, hogy a projekt leléptetése nem Moszkva felelőssége, hanem az unió és Bulgária magatartásának következménye. Zárójelben jegyezném meg, hogy a Déli Áramlatról minden igyekezetem ellenére sem sikerült lekaparni az orosz bélyeget."