2017-ben előválasztást tart az MSZP

D SOS20141213005
2014.12.13. 08:39
Pártértekezletet tart az MSZP, amelyen Tóbiás József pártelnök az önkritika és a változtatás szükségességéről beszélt. Bejelentette, hogy 2015 a visszatérés éve lesz, és ízlelgessék a kifejezést, társadalmi párbeszéd projektintézetet hoz létre. 2017-ben pedig előválasztásokat tart a baloldal. Botka László szerint véget kell vetni az önmarcangolásnak, és szerinte erős brand az MSZP.

Egy kisfilm megtekintésével kezdődött az MSZP pártértekezlete. A videón megmutatták, mit csináltak a szocialisták az elmúlt pár hónapban, mióta Tóbiás József az elnök. A rövidke, nagyjából két percben csak olyan jeleneteket tudtak mutatni például, hogy Tóbiás József sajtótájékoztatót tart, Mesterházy Attila metrón utazik, vagy Tóth József beszédet tart.

Az MSZP októberben döntött arról, hogy még karácsony előtt összerántja a párttagokat egy  nagyszabású kibeszélőshow -ra, ahol a múlt értékelése mellett az új baloldali politika főbb irányairól is dönthetnek. Kis színesként megjegyezném, hogy amúgy a párt alapszabálya nem ismeri a pártértekezlet fogalmát (legutóbb 2008-ban Gyurcsány Ferenc tartott egy ilyet a szociális népszavazás után), tehát hivatalos döntés semmiképp nem születhet, ez a rendezvény amolyan karácsony előtti informális szocialista összejövetel. 

Mivel a pártszékházat, ugye, árulják , nem az eddig megszokott helyszínen, hanem a Villányi úton, az Általános Vállalkozási Főiskolában gyűlik össze a több száz szocialista.

Latinovits-szavalat és első Tóbiás-beszéd

Habár a rendezvény elvileg az MSZP jövőben feladatait hivatott kijelölni, nem sikerült elkerülni, hogy ne érezzük úgy, hogy visszautazunk az időben. A kisfilm után ugyanis bejátszottak egy hangfelvételt, amelyen Latinovits Zoltán szavalta Ady Endre A Tűz csiholója című versét.

Erre a versre Tóbiás József is utalt a beszéde elején, és meghajtotta a fejét az MSZP megalapítói, a rendszerváltó szocialisták előtt, akik a versben is szereplő "nagy dolgot" hajtották végre. "Múlt nélkül nincsen jövő" - mondta Tóbiás, aki szerint szembe kell néznie a pártnak a múlttal, és tanulni kell a hibákból. Önkritikát kell tehát gyakorolni, mondta a pártelnök, és bátorságot kell venni a változtatáshoz. Tóbiás ezek után ilyenek kijelentéseket tett, melyek megfejtését önökre bízzuk:

  • Több felelősséget kell vállalni a jobb helyzetben lévőknek, hogy eséllyé formálják a világot.
  • Tömegek tudnak tömegdemokráciát építeni.
  • Kívánom, hogy adhassunk reményt a reményteleneknek.

Botka nem temetné az MSZP-t

Botka László választmányi elnök jóval érthetőbb üzeneteket küldött az MSZP-seknek. Azzal kezdte, hogy óva intette a párttársait a túlzott önmarcangolástól, mert ennek a pártértekezletnek nem a vádaskodás a célja, hanem "hogy eldöntsük, merre akarunk továbbmenni".

Botka ezzel arra utalt, hogy számos MSZP-s szervezet olyan vitaanyagot készített erre a fórumra, amelyben a Fidesz-közleményeket megszégyenítő módon beszélnek a pártról és a hibákról. Sokan ennek olyannyira eleget tettek, hogy a Fidesz-közleményeket is megszégyenítő módon és stílusban sorolták az MSZP hibáit. "Az MSZP-nek évek óta nincs identitása", "az MSZP értékeiben torzult", "az MSZP 2014-ben következmények nélküli párttá vált". Itt szemezgettünk a legjobb értékelésekből.

Botka szerint tévúton járnak azok a szocialisták, akik már temetik az MSZP-t, és új pártban, pártnévben, formációban gondolkoznak.

Az MSZP mint brand erős, erősebb, mint amilyen politikával megtöltöttük az elmúlt években

- jelentette ki Botka, aki hatalmas tapsot kapott a jelenlévőktől. Tóbiás beszédét amúgy egyszer sem szakította meg taps.

A második Tóbiás-beszéd: projektintézet és előválasztás

Később Tóbiás tartott egy második beszédet is, amelynek fő üzenetei ezek voltak:

  • Mi vagyunk a baloldal, mi vagyunk a remény
  • Sokszor hibáztunk, őszintén megkövetem, akiket a múltban megbántottunk azzal, hogy volt idő, amikor nem képviselte a párt a baloldali értékeket, amikor a kormányzás helyett a miniszterelnöki castinggal foglalkoztunk.
  • Az MSZP visszatalált önmagához.

Tóbiás József ezek után hosszan beszélt a párt jövőbeni terveiről, az MSZP előtt álló feladatokról. Nézzük:

  • 2015 a visszatérés éve lesz: "lépésről lépésre, napról napra bontjuk le a hazug, totális állam rendszerélt". Orbán rendszerével nincs alku, mert "Orbánék maguk számolták fel a kompromisszum lehetőségét".
  • Tóbiás szerint mást és máshogyan kell csinálni . "Az MSZP-nek ki kell nyitnia a gondolkodását", ezért létrehozzák "a társadalmi párbeszéd projektintézetet", amelyet Lakner Zoltán politológus fog vezetni. "Ebből alakul ki az új magyar társadalmi szerződés".
  • 2016 a programalkotás éve lesza széles nyilvánossággal megismertetik az új társadalmi szerződést.
  • 2017 a kihívás és az előválasztás éve lesz. Eddig nem foglalkoznak azzal, ki van a demokratikus ellenzék oldalán, de ekkor áttekintik. "Nem titokban, füstös szobákban fogjuk eldönteni Magyarország sorsát. Transzparens, legitim előválasztási rendszerben döntik el, ki legyen a miniszterelnök-jelölt". Létre is hoznak egy választásokat előkészítő munkacsoportot.

A pártértekezletet az MSZP vezetése októberben még panaszfórumnak szánta, ahol a három hatalmas választási vereség okozta feszültségeket lehet levezetni. Azóta azonban megváltozott a hangulat az MSZP-ben (a Fidesz népszerűségnek csökkenés, a kormányellenes tüntetések és a nagy újpesti győzelem miatt).

A pártértekezlet zárt ajtók mögött folytatódott, ha bármi érdekes történik a színfalak mögött, azzal természetesen jelentkezünk.