Lássuk be, Viktor, ez nem a te őszöd

2014.12.14. 16:22

Fél négy körül Budapesten újabb kormányellenes tüntetés kezdődött a 60 ezren a magán nyugdíjukért nevű Facebook-csoport szervezésében. Az esemény Facebook-oldalán több mint hatezren jelezték, hogy részt vesznek az eseményen, ehhez képest helyszíni tudósítónk szerint csak hatszázan találkoztak az Akadémiánál, hozzájuk a Kossuth-téren további hat-hétszáz tüntető csatlakozhatott. Az alacsony létszámot az olyan prózai okon kívül, mint a karácsonyi ajándékvásárlás, az is magyarázhatja, hogy a szervezőknek nem sikerült megegyezniük a kedden esedékes újabb kormányellenes megmozdulás szervezőivel. A beszédek kezdetére azonban a tömeg már kétezerre duzzadt.

Az El a kezekkel! névre keresztelt megmozdulás a költségvetés elutasítására akarja rábírni a honatyákat és honanyákat, mely szerintük "visszafordíthatatlan károkat okoz az országnak". A tüntetők konkrétan a következő tételeket kifogásolják:

  • a szociális ellátások szűkítését, több ellátási forma eltörlését
  • a megmaradt magánnyugdíj-pénztári megtakarítások ellopását
  • a devizahitelek korábbi ígéretekkel totálisan szembemenő trükkös forintosítását
  • újabb pénzek elvonását az oktatástól
  • az amúgy is torz piacon még egyet facsaró különadók bevezetését
Dühös magyarok, itt vagytok?

A Kossuth térre vonuló tömegben elsősorban szakszervezeti zászlókat lehetett látni, a felvezető kisbuszról punkszámok és a hangulatot felpiszkáló Orbán-beszédrészletek váltogatták egymást. A tömegben veterán tüntetőkkel is találkoztunk, akikkel az elmúlt öt év összes kormányellenes megmozdulásán lehetett találkozni, de a szakszervezetek hosszú-hosszú ideje most aktivizálták magukat először.

A beszédeket Vajda Zoltán kezdte, aki a sértett munkavállalóktól az M0-son kívül lakókon át a drogos újságírókon át fiktív leltárban vette sorra az elmúlt pár nap történéseit. A 60 ezren a magánnyugdíjpénztárakért  tüntetés egyik kitalálója szerint a költségvetés igenis izgalmas, 60 ezren a magán nyugdíjukért Facebook-csoport

mert ebből derül ki, valójában mit is akar csinálni Orbán!

A beszédet két performance színesítette, mely során előbb Vajda azt mímelte, hogy valaki talált egy gazdátlan pénztárcát, benne egy gázszerelő számával és egymilliárd forinttal; néhány szövegpanellel később pedig egy slusszkulcsot rántott elő, melyet "egy családi összefogással vásárolt autóhoz" tartozik. Az intermezzót követően Vajda pártpolitikusoktól soha nem hallható radikalizmussal, és az elmúlt hetek politikai botrányaira tett utalásokkal tűzdelt beszéddel rukkolt elő. Ebben legkevesebbet magával a költségvetéssel foglalkozott, melyet szerinte

Egy csimpánzkirály húzott ki a seggéből, és a majmaival fogadtatja majd el.

Ezután elküldte a fenébe Orbán Viktort: 

Takarodj, mondom takarodj!

A Fideszről pedig elővezetett egy hosszú betegség-allegóriát:

ez egy burjánzó kórság, ami megfertőzte, és kezdi legyőzni hazánkat. A Fidesz egy agresszív betegség, ami a hitünket rágja szét.

A Fidesz-probléma ráadásul rendszerszintű; ezért nem elég, ha visszavonják a netadót, kirúgják Vida Ildikót. Vajda Magyarország számára nyugati mintájú fejlődést követelt, mert a világ elszáguld mellettünk. 

Éljenek a magyarok békében, becsületben, tisztességben, éljen a Magyar Köztársaság Európában!

búcsúzott Vajda, az addigra szellősen, de megtelő tér Európa! Európa! skandálással válaszolt. A nagyon kemény produkciót nyújtó Vajdát a HírTV átal üldözött Nagy Emília pedagógus váltotta, aki értelemszerűen az oktatásról beszélt, melyben egyre szűkülnek a szegényebbek lehetőségei, egyre kevesebben mehetnek gimnáziumba:

aki szerencsés, az egyszer használatos szakmunkás lehet, aki nem, az mehet egyenesen a híd alá. 

Nagy Emíliát Székely Tamás vegyipari szakszervezet elnöke követte, aki a munkások szemszögéből ostorozta a kormányt. Azt mondta, életveszélybe kerülnek azok, akiktől elveszik a korkedvezményes nyugdíjukat.

Mert lehet, hogy Németh Szilád azt gondolja, ha ő ötven évesen képes a meleg Parlamentben gombokat nyomogatni, akkor egy munkás is tud napi 12 órát a futószalag mellett gürcölni.

Székely egy új munka törvénykövet követelt, mivel a jelenlegi szabályzás lehetővé teszi a munkások kizsákmányolását, és beszűkíti az érdekérvényesítés lehetőségeit. A szakszervezeti vezető állandóan visszatérő érve az volt, hogy a luxusban élő kormánytagoknak fogalma sincs arról, milyen nehéz és nyomorúságos élete van az átlagembereknek, "a kigyulladt metró nekik csak mínuszos hír",

az összes kisiskolás nem ér nekik annyit, mint Matolcsy unortodox álalapítványai

Ezután a netadó elleni tüntetést szervező Gulyás Balázs következett, aki már alapból kiabált a mikrofonba, de erre - mondjuk a Közfelháborodás napjával szemben - abszolút vevő volt a tömeg. Itt is a luxuskaróra-megszorítás szintű ellentétpárok felvillantása működött, óriási mocskosfideszezés fogadta az olyan kirívó kormány 

a világ egyetlen országa vagyunk, ahol még a szappanra is különadót vetettek ki 

Gulyás újból alaposan végigvette a Fidesz összes ikonikus politikusát, megint - de más kontextusban - előkerült a trafikmutyitól az útdíjon át a Szijjártó-luxusvilláig minden. Beszéde végén már közvetlenül Orbánt szólította meg, és kemény szóviccel Gyurcsányhoz hasonló sorsot jövendölt neki: 

Lássuk be, Viktor, ez nem a te őszöd, de könnyen ez lehet a te Őszödöd!

Az erősen párbeszédes formába öltött beszéd ezúttal nem az Európa, Európa!, hanem a Köztársaság, Köztársaság! skandálással ért véget, közben a tömeg - "hadd készüljenek a sajtófotók" - mobiltelefonjaival világított.

Ezután kicsit politikaibb üzenetekkel tért vissza Vajda Zoltán, aki azt mondta, az elmúlt hónapok "több mint 20 tüntetésének" sikerére hivatkozva azt ígérte, hogy meg fogják akadályozni a kormány botrányos tervezeteinek megvalósulását. Vajda a rendszer bukását elkerülhetetlennek tartja, és azt mondta, lépésről-lépésre kell megtörni a rendszert - közben viszont ki kell találni, hogyan lehet egy olyan Magyarországot, mely minden ember köztársasága. 

Majd jött egy kis múltidézés, méghozzá maga Orbán Viktor 2006-ból, aki a költségvetéssel kapcsolatban – Abraham Lincoln ismert mondását felelevenítve – azt mondta:

be lehet csapni kevés embert sokáig, be lehet csapni sok embert rövid ideig, de nem lehet sok embert sokáig becsapni.

Ezután levezetésként Vajda konkrét ellenzéki menetrendet hirdetett:

A legeslegvégén pedig Vajda Zoltán arra kérte a résztvevőket, köszönjék meg szomszédaiknak, hogy eljöttek; az emberek a nagy kézrázás után elénekelték a Himnuszt, és a tüntetés ezzel véget is ért.