Nem lesz ingyen az M0-s a képviselők számára

2014.12.16. 10:34

Az Index információi szerint kedden leveszik a napirendről azt az országgyűlési törvényt módosító javaslatot, amely lehetővé tette volna, hogy a parlamenti képviselők ingyen jussanak autópálya-matricához.

A javaslat azért lett hirtelen kellemetlen a képviselők számára, mert éppen az M0-s fizetőssé tételével egy időben derült ki, hogy összpárti egyetértéssel mentesítenék magukat fizetési kötelezettség alól. Ha megszavazzák, a módosított országgyűlési törvény lehetővé tette volna, hogy a képviselői benzinkártyára számolhassák el az autópályamatricát.

Tény, hogy az országgyűlési törvény módosításának ötlete eredetileg nem a Fidesztől származott.

Az MSZP korábban azt vetette fel, hogy vegyék be a törvénybe az irodabérletek ügyének kibővítését, azaz hogy pártirodákat is lehessen bérelni, és ők javasolták az autópálya matricák elszámoltatását is. Ez utóbbi javaslat még akkor született, amikor nem volt szó az M0-s fizetőssé tételéről. A Jobbik pedig a lakásbérletek ügyében, az 50 m2-es határ eltörlése érdekében szorgalmazott módosítást.

A Fideszben is rájöttek, hogy nekik is érdekükben áll a módosítás, mert a frakciók gazdálkodásai szabályain szerettek volna lazítani. A fideszes elgondolás az volt, hogy a változtatással biztosítani lehetne a képviselőcsoport költségvetésén belül a bérjellegű és a dologi költségek közötti átjárhatóságot.

A sok módosítás miatt a frakciók közötti konszenzus alakult ki, az előterjesztést jegyző igazságügyi bizottságban is megszavazták a pártok és hétfőn a házszabálytól való eltérést is támogatták.

Kedden reggel 8 óráig volt lehetőség arra, hogy az országgyűlési törvény zárószavazását bármelyik frakció a napirendről lekérje. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, mindenki beszélt erről, de végül csak a Fidesz tette meg.