Tanyi György és Radnai László is előzetes letartóztatásba került

2014.12.18. 16:22 Módosítva: 2014.12.18. 16:57
Elrendelték annak a négy embernek az előzetes letartóztatását, akit egy az ügetőn dolgozó hajtó elleni, 1996-ban történt gyilkossági kísérlettel gyanúsítanak. A Portik-ügy koronatanúja, Radnai László csalás és orgazdaság gyanúja miatt került előzetesbe.

A Budai Központi Kerületi Bíróság csütörtökön döntött Tanyi György és még három másik gyanúsított előzetes letartóztatásáról - jelentette be az elsőrendű vádlott, Tanyi György ügyvédje. Retteghy István azt mondta: a letartóztatást kiemelten a tanúk befolyásolásának veszélye miatt rendelte el a bíróság. Védence tagadja a bűncselekmény elkövetését, de ezen túl nem tett vallomást. Fellebbeznek a döntés ellen - számolt be az MTI.

Az ügyvéd arra a kérdésre, hogy vajon miért most jutott idáig az ügy, azt felelte: valakinek így állt az érdekében. Egy más ügyben ugyanezen a napon szintén nyomozási bíró elé álló Radnai László tett terhelő vallomást védencére, és más bizonyíték nem is igen áll rendelkezésre. (Részletes háttércikkünket az ügyekről itt olvashatják.)

A Fővárosi Főügyészség szóvivőt helyettesítő ügyésze az MTI megkeresésére azt közölte: az előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folyamatban lévő ügyben a bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően négy ember előzetes letartóztatását rendelte el. Az indoklás szerint szökésüktől, elrejtőzésüktől, illetve attól kell tartani, hogy megnehezítenék vagy veszélyeztetnék a bizonyítást, továbbá hogy újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el.

Három lövést adtak le

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán közölte, hogy elfogtak négy budapesti férfit: a 49 éves Tanyi György ellen emberölés kísérlete miatt folytatnak nyomozást, az 52 éves Tanyi János, az 54 éves Tanyi József és a 43 éves B. László pedig a gyanú szerint bűnsegédként közreműködött a bűncselekményben. A nyomozás adatai szerint Tanyi György 1996. november 13-án a fővárosi Kerepesi úton található ügetőpálya melletti területen több lövést adott le egy hajtóra, aki megsérült.

Az akkori hírek szerint három lövés érte a sokszoros bajnok hajtót, L. Csabát, aki a fején, a hátán és a combján sérült meg. A rendőrség azonnal lezárta a környéket, de a tettest vagy a tetteseket nem sikerült elfognia.

Az egykori verőlegény és testvérei

Bagoly Bettina fővárosi főügyészségi szóvivő két hete jelentette be - írta a nol.hu szerdán -, hogy a főügyészség szeptember 23-án előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt elrendelte a korábban egyszer már megszüntetett nyomozás folytatását. A Nemzeti Nyomozó Iroda kedden őrizetbe vette Tanyi Györgyöt – erősítette meg a nol.hu-nak Retteghy István. A portál azt is írta, hogy a budapesti éjszakai élet egykori "hírhedt verőlegényével" együtt őrizetbe vették két testvérét is. A meglőtt hajtó az 1996. november elsején Óbudán megölt Prisztás József üzlettársa volt, és rendőrségi források szerint az NNI az ellene végrehajtott gyilkossági kísérlet hátterében is Portik Tamást sejti - olvasható a nol.hu-n.

A pestisracok.hu nemrég azt írta, hogy az 1990-es évek leszámolásait elkövető bűnözők elfogásán dolgozó nyomozócsoport birtokában több olyan vallomás van, amelyek szerint Portik Tamás elszámolási vita miatt adhatott megbízást a Prisztás József lovaival is versenyző hajtó lelövésére.

Radnait orgazdasággal gyanúsítják

A Portik-ügy egyik tanújaként is ismert Radnai Lászlót csalás és orgazdaság gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték a - közölte a férfi ügyvédje az MTI-vel azután, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság csütörtökön erről döntött.

Jován László azt mondta: a bíróság a döntést a bűnismétlés, a szökés-elrejtőzés, az eljárás befolyásolásának veszélyével, valamint azzal indokolta, hogy Radnai László büntetésfélbeszakítás hatálya alatt állt, és a vádirat szerint ezalatt újabb bűncselekményeket követett el.

Illegális illatszer

A csalás gyanúja egy olyan, 29 millió forintos ügyben merült fel, amiben valaki autókereskedésbe fektetett be egy összeget, amit aztán nem kapott vissza - mondta az ügyvéd, hozzátéve, hogy két másik gyanúsítottja is van az eljárásnak. Az orgazdaság gyanúja pedig illegális illatszer-kereskedéssel kapcsolatos, a 30 millió forintos ügyben öt másik gyanúsított is van - mondta Jován László. R. László mindkét bűncselekmény elkövetését tagadja, a döntés ellen fellebbeznek - tette hozzá.

Megjegyezte: az ügyészség szerint mindkét bűncselekményt 2013 tavaszán követték el, ami szerinte azért is érdekes, mert ebben az időben védence folyamatos rendőri ellenőrzés alatt állt.

Kovács Gergely Ákos, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjét helyettesítő ügyész az MTI megkeresésére azt közölte: a jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő ügyben a bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását. Az indoklás szerint szökésétől, elrejtőzésétől, illetve attól kell tartani, hogy megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást, továbbá újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A Portik-ügy koronatanúja

Radnai Lászlót a kecskeméti maffiaperben 2006-ban jogerősen 12 évre ítélték, majd 2012-ben félbeszakították büntetésének végrehajtását, és a Prisztás-gyilkosság ügyében terhelő vallomást tett. A férfit, aki az olajügyekről ismertté vált Energol Rt.-ben igazgatótársa volt a számos, az 1990-es években elkövetett gyilkosság felbujtójaként 2012-ben letartóztatott Portik Tamásnak, tanúként hallgatták meg a szeptemberben egyesített Fenyő-gyilkosság és Aranykéz utcai robbantás perében. Radnai László számított a Portik Tamás ellen folytatott eljárás koronatanújának is, de az elsőfokú ítéletben a bíró kirekesztette a vallomását a bizonyítékok közül.