Natália
1 °C
7 °C

Hirtelen azt mondja a kormány, igenis foglalkoztak a mérgező azbeszttel

2014.12.19. 16:05

A lőrinci azbesztszennyezésről szóló cikkünk megjelenése után levelet kaptunk az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi), amelyben azt írják,

a kormány a legutóbbi ülésén határozott a Lőrinci-Zagyvaszántó térségben található azbeszt tartalmú hulladékok jelentős környezeti, valamint egészségre gyakorolt kockázatának végleges felszámolásáról. 

Ez nagyon fontos és időszerű döntés, ugyanakkor furcsa, hogy a cikkhez megkérdezett négy minisztérium a válaszaiban nem jelezte, hogy ilyen közel a megoldás.

Ezeket a kérdéseket – és még sok mást – tettük fel a Földművelésügyi Minisztériumnak, a Belügyminisztériumnak, a Miniszterelnökségnek és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak:

  • Milyen intézkedéseket terveznek végrehajtani a mérgező anyag elszállítására és a terület rekultiválására?
  • Mennyibe fog kerülni és mi lesz az átmeneti, illetve a végleges megoldás a szennyezés megszüntetésére?
  • Mikorra várható az ügyben előrelépés, akár az átmeneti, akár a végleges megoldás felé?
Ezekre a kérdésekre nem érkezett válasz a fent említett minisztériumoktól, noha sok részletet megtudtunk tőlük az üggyel kapcsolatban.

Az Emmi közleményében viszont az szerepel, hogy a kormány nem csak döntött az azbeszt elszállításáról, hanem intézkedések is történtek már, sőt, az is eldöntött, hogy a költségeket a kormány állja.

Ezekről egyébként a lőrinci polgármester sem tett említést, amikor a múlt hét végén a lőrinci helyzetről kérdeztem.

A lőrinci azbesztszennyezésről egyébként már hónapok óta cikkezik a média, először az RTL Klub készített riportot a helyszínen, később szintén ők beszéltek a mára legismertebbé vált azbesztózisos beteggel, György Zsolttal is, aki a múlt héten belehalt a betegségébe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?