A Közgép támogatja a Fidesz kampányát? Schiffer feljelentést tesz

2014.04.03. 09:51 Módosítva: 2014.04.03. 13:01

Korrupciós bűncselekmények miatt tesz feljelentést a "siófoki hangfelvétel" ügyében Schiffer András, az LMP társelnöke. A Nyugat.hu szerdán közölt egy feltehetően még tavaly készült hangfelvételt. Ezen állítólag Balázs Árpád, Siófok fideszes polgármestere, és a siófoki választókerület fideszes országgyűlési képviselőjelöltje, Witzmann Mihály beszélget. Később bekapcsolódik egy harmadik fél is, az ő kiléte nem ismert.

Witzmann: A Közgép nem támogatta a kampányomat

"A Közgép Zrt. semmilyen formában nem támogatta a kampányomat. Fel sem ajánlotta azt, és el sem fogadtam volna, mert a törvény által biztosított források éppen elegendőek a kampányköltségek fedezésére" - közölte Witzmann Mihály, Siófok Fidesz-KDNP-jelöltje.

A politikus szerint a megjelent felvételrészletek és azok leírása több ponton is csúsztatásokat, valótlanságokat tartalmaznak, ezért felvetődik a manipuláció gyanúja, éppen úgy, mint például a hamis bajai videó esetében.

Witzmann Mihály szerint a lejárató kampány a "reménytelen helyzetben lévő pártszövetség kétségbeesett próbálkozása annak érdekében, hogy a Józsa-, Harangozó-, Szigetvári-, Gyurcsány-, Kőhegyi- és Simon-ügyekről elterelje a figyelmet". A politikus rágalmazás, becsületsértés és szándékos lejáratás miatt jogi lépéseket tesz.

A Siófok melletti Somban egy szelektív hulladékudvart építenek. A közbeszerzési pályázaton ez év márciusában nyert a Sióvölgy 2013 Konzorcium, amelynek tagja a Közgép is a Duviép 2000 Kft.-vel együtt. A konzorcium 2,6 milliárdos árajánlatot tett.

A felvételen az egyik ember, akinek a hangja hasonlít a siófoki polgármesteréhez, azt mondja: mint eddig minden választásba, most is beszáll a Közgép a kampányba. Ő állítólag Németh Miklóssal, a Közgép vezetőjével beszélte meg, hogy támogatják a Fidesz kampányát. A cég állítólag a Szivárvány 2 Kft. által kiadott újságban, a siófoki szerkesztésű Balatoni Polgárban fog megjelentetni hirdetést.

A Nyugat.hu azt írja, hogy a lapban tényleg megjelent egy pr-cikk a Közgépről, a cég pedig feltehetően ezért számlázta a támogatási összeget. 

A felvételen többször szóba kerül a "tudatformálás", és az is, hogy október 23-án az MSZP be fogja mutatni képviselőjelöltjeit. A beszélgetés résztvevői arról beszélgetnek, hogy az újságba "akkor be lehetne nyomni a Harangozó (Gábor) ellen egy anyagot". 

A Nyugat.hu szerint a felvételből egyértelműen kiderül, hogy Siófok polgármestere és fideszes országgyűlési képviselője már a pályázat kiírása előtt tudni vélte, hogy a munkát a Közgép nyeri majd el. 

Schiffer András ismeretlen tettesek ellen vesztegetés, hivatali vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali vesztegetés elfogadása, valamint vesztegetés feljelentésének elmulasztása miatt tesz feljelentést.

A Nyugat.hu egy másik felvételt is közölt, amin állítólag szintén Balázs Árpád és Witzmann Mihály beszélget. Itt a siófoki kórház felújításáról van szó. A kórházban egy több mint 10 milliárdos beruházás zajlik. Már át is kellet volna adni, de egy éve áll a munka. A generálkivitelező a Fideszhez közelálló Ész-Ker Kft., de képbe került az Épkar Zrt. is, amely állítólag a fideszes Bánki Erik érdekeltségébe tartozik.

A beszélgetés arról szól, hogy a fideszes érdekeltségű cégek szándékosan hátráltatják a beruházást, mert ha nem tesznek semmit, akkor is pénzt keresnek. A beszélgető felek attól tartanak, hogy emiatt el lehet bukni a siófoki választásokat. A beszélgetés leirata a Nyugat.hu cikkében olvasható.

A siófoki polgármester csak a választás másnapján lesz elérhető  


 
Felhívtuk a siófoki polgármesteri hivatalt. Balázs Árpád polgármestertől egyelőre csak annyit szerettünk volna megkérdezni, hogy ő beszél-e a hangfelvételen. A hivatalban azt mondták: a polgármester legkorábban hétfőn lesz elérhető. Kerestük a polgármesteri hivatal sajtóreferensét is, de ő sem vette fel a telefont.