Adalbert
15 °C
21 °C

Egy évvel meghosszabbítják a diplomamentő programot

2015.01.08. 15:17

Egy évvel meghosszabbítják a diplomamentő programot, január 12-től ismét lehet jelentkezni a képzésekre, amelyek februárban indulnak - mondta Pákozdi Szabolcs, a programot megvalósító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

Az érdeklődők 2014. december 31-ig adhatták be jelentkezésüket a konkrét képzésekre. A határidő közeledtével az új regisztrálók száma jelentősen, mintegy 1500-zal nőtt, a 2015 január és februárban induló képzésekre 3284-en adták be jelentkezésüket. A szintfelmérőkön azonban kiderült, hogy a jelentkezők jelentős része nem rendelkezik azzal az elvárt alapszintű nyelvtudással, amellyel a 240 órás képzést követően sikeres nyelvvizsgát tudna tenni. Erre tekintettel az OFA, annak érdekében, hogy minél több érintettnek biztosítson lehetőséget a diploma megszerzéséhez szükséges nyelvtudás elsajátítására, arról döntött, hogy január 12-től ismét lehet jelentkezni a februárban induló képzésekre.

Pákozdi Szabolcs elmondta: márciustól magasabb óraszámú nyelvtanfolyamok is indulnak azoknak, akiknek 240 órás képzéssel nem biztosítható a sikeres nyelvvizsga. Hozzátette: azokon a településeken indulnak márciustól a képzések, ahol az eddigi tapasztalatok alapján még mindig jelentős az igény. 120 és 180 órás képzések márciustól nem indulnak, mivel kevés az a potenciális résztvevő, aki rendelkezik az ehhez szükséges előzetes nyelvtudással, de a regisztráció és a képzésre jelentkezés továbbra is folyamatosan igénybe vehető.

Ahogy azt korábbi cikkünkben megírtuk, ötvenezren lehetnek, akik a diplomájukat nyelvvizsga hiányában nem tudják átvenni. Egyelőre azonban hiába a négymilliárd forintos kerettel elindított Diplomamentő, eddig legfeljebb minden tizenkettedik nyelvvizsga nélküli „majdnem diplomást” sikerül bevonni a programba. A rosszul végzett felmérés, rugalmatlan szervezés miatt sokkal kevesebb embert segít diplomához a Diplomamentő program, mint lehetne.

A Diplomamentő programban azok vehetnek részt, akiknek kizárólag a nyelvvizsga az akadálya a diplomájuk átvételének, és jelenleg nincsen tanulói jogviszonyuk. Bár a tanfolyamok ingyenesek, a jelentkezők bukhatnak vele: a hallgató kötelezettséget vállal arra, hogy a tanfolyam után 2015 végéig leteszi a középfokú komplex nyelvvizsgát. Erre három lehetősége van, de minden próbálkozást a hallgatónak kell fizetnie.