Jogszerűtlen, de sikeres volt a Színmű forradalma

2015.01.15. 14:36 Módosítva: 2015.01.15. 14:49

A Színmű szellemiségét féltette az egyetemi kar, ezért állt ellen Papp Csilla kancellári kinevezésének, vontuk le a következtetést az új jelöltet bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón. A háttérben folyó harcra M. Tóth Géza szavaiból ugyanakkor még csak következtetni sem lehetett, mert a rektor minden konfliktust került az eseményen. A rektort bemutatta dr. Vonderviszt Lajost, aki a második jelölt volt a kancellári posztra. Az ő szerződését hamarosan alá is írja az egyetem.

Miért bukott meg az első jelölt?

A két jelölt közt lényegi különbség, hogy Papp Csilla sok szálon kötődik a Fideszhez, és a Vidnyánszky-féle Magyar Teátrumi Társasághoz is: itt titkár ugyanis a férje. Az elfogadott jelölt, Vonderviszt Lajos viszont a begyűjthető információk alapján nem tűnik pártdelegáltnak.

Szintén különbség, hogy Pappal kapcsolatban az egyetemnek morális aggályai voltak. A megvétózott kancellárjelölt a nyilvánosságra került hírek szerint szereplője volt a szentendrei önkormányzat egy korrupciógyanús ügyletének, amely a tiltakozások után azonban nem valósult meg. Vonderviszt Lajos ugyanakkor csak mint informatikai szakember ismert.

Az egyetem további problémákat is megfogalmazott Papp Csillával kapcsolatban. Bár ezen kritikák hírét a rektor tagadta sajtótájékoztatóján, a birtokunkba került, a minisztériumnak is megküldött szenátusi jegyzőkönyvből kiderül, hogy a vezetés számos egyéb kérdésben is támadta Papp Csillát.

Ilyen volt például, hogy sosem dolgozott gazdasági területen, ami igaz, hiszen Papp Csilla jogász, aki leginkább Papcsák jegyzőjeként ismerheti az „üzleti” életet. Valódi gazdasági tapasztalata azonban Vonderviszt Lajosnak sincs. Elmondása szerint egy multinál is dolgozott, információs biztonsági területen, ami közelebb van a reálgazdasághoz, mint Papcsák Ferenc irodája, de azért távolabb, mint egy gazdasági irányítóé. Az új kancellár korábban az Országos Széchényi Könyvtár e-szolgáltatási igazgatójaként működött.

A egyetem a kiszivárgott dokumentum szerint kritizálta, hogy Pappnak nincs gazdasági végzettsége, és olyan papírjai sem, amelyekkel ellenjegyezhet. Bár Vonderviszt gazdasági diplomát szerzett, ellenjegyzési joga neki sincsen, és ezért ugyanúgy fenn kell tartani a gazdasági igazgatói posztot, ahogy Papp esetében kellett volna.

Támadási pont volt, hogy Papp soha nem működött az oktatás területén. Papp Csilláról azonban megtudtuk, hogy két évet tanított a Szent István Egyetemen. (Vonderviszt a veszprémi egyetemen oktatott.)

Konzervatív fordulattól félnek?

Az egyetem a fentiekből következtethetően tehát függetlenségét féltette. Az egyetem vezetősége attól tarthatott, hogy a Fidesz a párthoz bekötött Papp Csilla segítségével vinné véghez az intézményen belül azt a konzervatív fordulatot, amit Kerényi Imre már több nyilatkozatában belengetett. A miniszterelnök tanácsadója a botrányokat kiváltó, buzilobbizó beszédében kifejtette, hogy a színházi képzést szerinte olyan kör vette át, amelyik nem keresztény elvek szerint dolgozik, ezen pedig változtatni kell.

A sajtótájékoztatón a rektor megemlítette, hogy találkozni fog a Teátrumi Társaság vezetőjével, Vidnyánszky Attilával. Az Index kérdésére azonban tagadta, hogy a találkozóra oka egy ilyen konzervatív befolyásolási kísérlet lenne.

Vonderviszt Lajos a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az oktatásba nem akar beleszólni, célja annyi, hogy stabilizálja az intézmény helyzetét. Szerinte az egyetem gazdálkodása alacsony szinten stabil, ami fejlesztéseket nem tesz lehetővé. Ezen a szervezet racionalizálásával szeretne változtatni. Kérdésünkre, hogy ez elbocsátásokat jelentene, kitérően válaszolt: nem azért jött, hogy embereket bocsátson el, de ezt nem is tudja kizárni.

A minisztérium szerint nem ők kapituláltak

Nem érzik veszélyesnek, hogy a többi egyetem is határozottabban lép fel a kormány neki nem tetsző lépései ellen, látva, hogy a Színmű is elérte a célját? – tettük fel a kérdést a minisztérium illetékesének. Solti Péter szerint azonban szó sem volt kapitulációról. Szerinte az egyetem vezetése is elismerte, hogy jogszerűtlenül jártak el, amikor törvényi kötelezettségük ellenére nem iktatták be Papp Csillát. A jelölt azonban maga döntött pályázata visszavonásáról, magyarázta az Emmi főosztályvezetője.

Konfliktuskerülő volt a rektor kiadott nyilatkozata is: szerinte senki nem presszionálta Papp Csillát a visszalépésre.

Papp Csilla szerdai nyilatkozatából azonban úgy tűnik, hogy valóban az egyetem határozott kiállása volt az események kulcsa. Papp döntése indokaként a személyével kapcsolatban kialakult hangulatot, a vele szemben folytatott méltatlan és jogszerűtlen eljárást, valamint a személyét és a családját ért támadásokat jelölte meg.