Minimum nyolc államtitkár lakhatását fizetjük

2015.01.16. 16:56
Akinek nincs saját lakása Budapesten, hivatali lakásban szállásolják el, vagy ha nem akad jó lakás, fizetik az albérletét.

A napokban kezdtek megjelenni a kormány.hu-n a legfrissebb adatlapok a miniszterek és az államtitkárok juttatásairól. Ezeken kell feltüntetni többek között azt, hogy az adott vezető kap-e juttatásként budapesti lakhatást: hivatali lakást vagy lakásfenntartási térítést, azaz pénzt  bérlésre.

A Miniszterelnökség vezetőiről egyelőre nem jelentek meg aktuális adatlapok, de a többi minisztérium vezetőiről kikerültek már a honlapra a friss információk.

Mikor, mekkora jár?


A törvény szerint hivatali lakás annak az állami vezetőnek jár, akinek nincs Budapesten vagy közvetlen vonzáskörzetében lakástulajdona, és az élettársának, házastársának sincs. Ha az állami vezető egyedül él, akkor a hivatali lakás minimum kétszobás kell legyen. Ha másokkal együtt él, akkor a minimum a három lakószoba, de egyébként annyi szobának kell lennie, ahány ember él a lakásban. Ha épp nincs szabadon olyan hivatali lakás, amely megfelelne a kritériumoknak, akkor kap a vezető lakásfenntartási térítést, vagyis pénzt. Ilyenkor a számlával igazolt lakbért fizetik ki, de legfeljebb a köztisztviselői illetményalap hatszorosát, ami 231 900 forint.

Ezek szerint hivatali lakásban lakik Budapesten

  • Kontrát Károly, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A lakás 83 négyzetméteres. Kontrát a vagyonnyilatkozatában egyébként nyolc ingatlant tüntet fel, de ezek többsége földterület, családi háza csak egy van, és az sem Budapesten. 2010-2011-ben már volt egy olyan időszak, amikor hivatali lakásban lakott, de azután néhány évig nem vette igénybe ezt a lehetőséget, máshogy oldotta meg a lakhatását. A 83 négyzetméteres hivatali lakás az adatlapja szerint 2015. január 5. óta az övé.
  • Nagy István, a földművelésügyi tárca parlamenti államtitkára. 2014. október 15. óta lakhat a 60 négyzetméteres budapesti lakásában. Nagynak Mosonmagyaróváron és Újfehértón van háza, és összesen kilenc ingatlant írt be a vagyonnyilatkozatába.
  • V. Németh Zsolt, a földművelésügyi tárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára. 2014. június 15-től lakik a 70 négyzetméteres hivatali lakásban. Az előző ciklusban lakásfenntartási térítést kapott: havi 160 ezer forintot. Neki egyébként összesen hat ingatlana van, a családi háza Vasváron van.
  • Zsigó Róbert, a földművelésügyi tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az ő hivatali lakása 101 négyzetméteres, és 2014. augusztus 22-től lakik benne. Zsigónak saját háza Baján és Bácsalmáson van.
  • Vargha Tamás honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára. Vargha saját otthona Balatonalmádiban van. A hivatali lakás 54 négyzetméter, évek óta itt lakik.
  • Répássy Róbert az igazságügyi minisztérium parlamenti államtitkára. Ő lakik a legnagyobb hivatali lakásban, az övé 158,37 négyzetméteres.
    repassy robert

Nem hivatali lakást, hanem lakásfenntartási térítést kap

  • Hegmanné Nemes Sára, a fejlesztési tárca vagyonpolitikáért felelős államtitkára. 2014. szeptember elsejétől 155 ezer forintot kap ilyen címen havonta. Ő már az előző ciklusban is kapott lakásfenntartási térítést. Budapesten kívül egyébként öt ingatlana van, köztük egy lakás Szegeden, egy ház Tiszafüreden, Szolnokon lakás és ház is.
  • Tasó László, a fejlesztési tárca közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. Térítése a törvényi maximumhoz közeli összeg, havi 230 ezer forint. Neki tíz ingatlan szerepel a vagyonnyilatkozatában, főként földjei vannak. Házai Hajdúszoboszlón és Nyíradonyban állnak.

300 ezer forint a rövid üresjáratra

Nem újdonság, de nem igazán közismert, hogy az állami vezetők olyan napokért is kaphatnak pénzt, amikor nincs is épp élő megbízatásuk. Az államtitkárok jogállásáról szóló törvény kimondja, hogy ha egy politikai vezető a megbízatása megszűnése után újabb állami vezetői megbízatást kap, akkor a megszűnés és az új hivatalba lépés közé eső időszakra is kap juttatást: ugyanannyit, mint amennyi az erre az időre járó illetménye lett volna.

Ennek köszönhető, hogy több régi-új államtitkár javadalmazási adatlapján is felbukkant egy közel 300 ezer forintos tétel a 2014. június 6. és 14. közötti, 9 napos időszakra. Egyeseknél bruttó 284 914 forint, másoknál 299 160 forint. A különbség abból adódik, hogy 30 vagy 31 napos hónapot alapul véve számolták ki, hogy a 997 200 forintos államtitkári havi illetményből mennyi esik egy napra.

Vannak olyan államtitkárok, akik szinén jogosultak lennének erre az összegre, de az adatlapjukon nem szerepel, hogy megkapták. Az nem világos, hogy ők esetleg valamilyen okból nem vették fel ezt a pénzt, vagy csak elfelejtették beírni.