Osztályonként hullik szét a szegedi gimnázium

2015.01.21. 17:49

Csütörtökökre és péntekre igazgatói szünetet rendeltek el, hétfőn pedig már nem fog kinyitni a szegedi Rogers Gimnázium, Szakképző Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, ami egy másik alapítványi iskolával együtt pénzhiány miatt szűnik meg. Úgy tudjuk, a jövő héttől a gimnázium nappali tagozatos diákjai osztályonként más-más iskolába kerülnek.

A tanárok és a szülők szerint még mindig ez a legjobb megoldás. Így ugyanis az osztályok legalább egyben maradnak és a tanárok nagy része is velük tud menni. A 13. évfolyamosok mindannyian a Baptista Szeretetszolgálathoz tartozó Móra Ferenc Felnőttoktatási Gimnáziumba mennek át a tanárokkal együtt. Így nagyobb megrázkódtatások nélkül tudnak majd nekifutni az érettséginek. Külön bónusz a tizenharmadikosoknak, hogy délutánonként este fél 8-ig fognak majd iskolába járni, mert a baptisták csak így tudják átvenni az egész osztályt.

A két kilencedikes osztály végül a bencések által fönntartott Szent Benedek Szakközépiskolába kerül át. Mivel szakközépiskolába kerülnek, a diákoknak különbözeti vizsgát kell tenniük, de tanulhatnak tovább a tanáraikkal együtt. Arról még tárgyalások folynak, hogy a 10. osztályt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséghez tartozó Wesley János Iskola és Középiskola fogadja-e be, de ide a Délmagyar szerint többen nem szívesen mennének (a Rogers Gimnáziumban 11. és 12. osztály nem volt).

Az Esély a Hátrányos Helyzetűekért Alapítvány által fenntartott másik iskola, a 2009-ben indított Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskola (Szefi) január 20-án már be is zárt. Itt már nem tanköteles korú fiataloknak és felnőtteknek működött esti gimnázium, valamint 32 féle nappali és esti OKJ-s képzés, köztük cukrász, idegenvezető, fittness, wellness instruktor, lovastúravezető, vagy szociális gondozó közül lehetett választani.

Az iskolának kihelyezett képzései is voltak Mélykúton, Szentesen, Csongrádban, Kuncszentmártonban Hódmezővásárhelyen és Jánoshalmán. Az esti gimnáziumba járók szintén a baptisták gimnáziumába mehetnek át, a szakképzésre járóknak a Csongrád megyei kormányhivatal közreműködésével jelöltek ki más intézményeket. Nem minden képzést lehet azonban folytatni: kisgyermekgondozónak és a sportedzőnek például nem lehet tanulni a környéken, írta a Délmagyar.

Mint megírtuk: a két iskolát azért kell bezárni, mert a fenntartó Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Alapítványt korábban szabálytalanságok miatt 50 millió forintra bírságolták meg, tavaly októberben pedig a Magyar Államkincstár vissztartotta az iskolák költségvetési támogatását. 

Korábbi hírek szerint egy vizsgálat után annak gyanúja merült fel, hogy a Szefi fantomdiákok után is igényelt támogatást. Az alapítvány ezt kezdettől tagadta, szerintük csak annyi történt, hogy a korábban oda járó diákok adatlapjait véletlenül ledarálták. Az ügyben a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával nyomoz egyelőre ismeretlen tettes ellen.