Árpád
-2 °C
3 °C

Gyorsan visszaküldené a menekülteket a Fidesz

2015.01.25. 12:33 Módosítva: 2015-01-25 13:05:40

A Fidesz kezdeményezi, hogy jelentősen gyorsabban, akár néhány napos határidővel lehessen lefolytatni egyes menekültügyi eljárásokat, mondta Kósa Lajos, a kormánypárt ügyvezető alelnöke az MTI szerint.

Ehhez az úgynevezett biztonságos kibocsátó ország és a biztonságos harmadik ország kategóriáját használnák, és így aki ilyen, a kormány által listázott államokból érkezik menekültként Magyarországra, azt akár „azonnal vissza lehet fordítani”.

Fel akarják hívni az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy új menekültpolitikára van szükség, mert a mostani szabályozás nem veszi figyelembe a tranzitországok szempontjait. „Ugyanez a görög, az olasz, a máltai, a spanyol és a portugál hatóságok álláspontja” – mondta Kósa Lajos, aki a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökeként kapcsolatfelvételt kezdeményez az érintett országok parlamenti szakbizottságaival, hogy közös állásfoglalást alakítsanak ki.

A fideszes politikus azt mondta, akkor is téma lenne a menekültügy a Fideszben, ha nem történnek meg a néhány héttel ezelőtti párizsi terrorcselekmények, mert európai jogharmonizációs okokból mindenképpen módosítani kell a menekültekkel kapcsolatos eljárásrendet. Beszélt arról is, hogy a Magyarországra érkező menekültek 95 százaléka „iszlám identitású”, többségük Koszovóból, Szíriából és Afganisztánból jön, a menekültekkel kapcsolatoks tavalyi költségek több mint ötmilliárd forintot tettek ki.

Egy kérdésre válaszolva Kósa arról is beszélt, hogy a mai helyzetben támogatná a letelepedési államkötvény közvetítésének államosítását.

Akit érdekel a téma, ezeket olvassa, nézze

Ebben a cikkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, adatokat. Videósorozatunk első részében a határrendészet munkáját mutattuk be, Csongrád megyei polgárőrök társaságában. A másodikban elindultunk a határon túlra: megnéztük azt a találkozóhelyet, ahonnan a határátlépésre indulnak a migránsok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?