Szélvihar, hófúvás a Dunántúlon

2015.01.25. 07:44

Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancs riasztást adott ki vasárnapra három megyére: Komárom-Esztergomra, Győr-Moson-Sopronra és Veszprémre. Az előrejelzés szerint a Dunántúlon néhol viharos (60-75, néhol 80 km/h körüli) lökésekkel kísért északi, északnyugati szél a nagyobb hóval borított tájakon hófúvást okoz. Helyenként, főként Győr-Moson-Sopron megye keleti részén, Komárom-Esztergom nyugati határán és Veszprém megyében magas hótorlasz is létrejöhet.

Írjon, küldjön fotót nekünk!

Járhatatlanná vált egy út? Óriás hótorlaszt lát? Majd' elfújta a viharos szél? Ezen az email címen várjuk a képeket, beszámolókat, videókat.

Citromsárga figyelmeztetés van érvényben Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Tolna, Baranya, Somogy, Zala és Vas megyében. Ezekben a megyékben havazásra kell számítani: 12 óra alatt 5 centinél több friss hóra. Bács-Kiskun és Pest kivételével gyenge hófúvás miatt alacsonyabb hótorlaszokra is készülni kell.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap hajnalban maga is figyelmeztetést adott ki az erős szél, intenzív havazás miatt. Arra kérték az autósokat, hogy csak indokolt esetben, kizárólag megfelelő műszaki állapotban lévő járművel induljanak útnak, és elsősorban a főútvonalakat használják. Később még nyomatékosabban fogalmaztak, már azt kérve:

lehetőség szerint gépjárművel ne induljanak útnak.

Útlezárások, terelések

Az ORFK legfrissebb, dél körüli helyzetjelentése szerint az országban megközelíthetetlen település, járhatatlan út nincs.

Forgalomkorlátozás azonban többfelé is érvényben van.

Veszprém megyében

  • fél tizenkettőtől a rendőrség lezárta a 7317-es számú utat Zalahaláp és az ódörögdi elágazás között arra az időre, amíg eltakarítják a havat. Az érintett útszakaszt Tapolca felé, a 7319-es számú úton kerülhetik ki.
  • A 77-es főutat Veszprém és Tapolca között, a 82-es főút Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye közötti szakaszát, a 83-as főutat Pápa és Városlőd között a 7.5 tonnánál nehezebb járművek elől zárta le a rendőrség.

Komárom-Esztergom megyében

  • reggel héttől az 1. számú főutat a 93. és 94. kilométerszelvény között, valamint a 97. kilométerszelvénynél zárta le a rendőrség. A megyei rendőrség negyed kettőkor azt jelentette, hogy sikerült megtisztítani az utat a hótól, ezért megnyitották a 97. kilométerszelvénynél.  A 8151. számú utat is megtisztították, így az Ács települést az M1-es autópályával összekötő útszakaszon is lehet közlekedni.
  • szintén reggel héttől a 13. számú főutat Komárom és Kisbér között zárta le a rendőrség. 

Győr-Moson-Sopron megyében nincs érvényben forgalomkorlátozás.

Sok volt a baleset, repült a vadászles

Reggel árokba csúszott egy sószóró autó a Velence és Pusztaszabolcs közötti úton, írta honlapján a katasztrófavédelem. Székesfehérvárról küldtek darut a mentéshez.

A Veszprém megyei Csóton egy menetrend szerinti autóbusz csúszott árokba, írta az MTI. Nem sérült meg senki.

A 7-es számú főút 79-es kilométerszelvényénél, Baracska és Kápolnásnyék között egy autó csúszott az árokba. A balesetben egy ember könnyebben megsérült, kórházba vitték.

A 102-es számú úton, Perbál és Tinnye között elakadt egy kamion.

Az 1-es számú főút 93-as kilométerszelvényénél, Ács határában szintén elakadt egy kamion.

Összeütközött két személyautó a Komló és Mánfa közötti útszakaszon. A balesetben három ember megsérült.

Felborult egy kocsi a 84-es számú főúton, Zalagyömörő és Sümeg között. Egy súlyos és egy könnyű sérültje van a balesetnek.

A 86-os számú főúton, Csorna és Szilsárkány között is árokba csúszott egy kocsi a havas aszfalt miatt. A sofőr sérülés nélkül megúszta.

Mosonszolnok és Levél között a 8505-ös úton egy kisteherautó fordult keresztbe, a 86-os úton Bősárkánynál egy kisbusz hajtott árokba. Csikvánd és Malomsok között egy helyközi autóbusz akadt el, mondta az MTI-nek Győr-Moson-Sopron megye katasztrófavédelmi szóvivője. A 86-os úton, Mosonudvar és Mosonmagyaróvár között keresztbe fordult az úton egy nyerges vontató.

Az M5-ös autópálya 31-es kilométerszelvénynél, a Kecskemét felé vezető oldalon, Ócsa térségében lehajtott az útról, majd fának csapódott egy autó. A mentők elmondása szerint a sofőr valószínűleg meghalt vezetés közben, ezért sodródott le a kocsi az útról.

Az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 49-es kilométerszelvénynél Hernád térségében két autó is kisodródott. Egyik balesetben sincs sérült.

Hajnalban Borsodban is olyan erős szél volt, hogy befújt egy vadászlest a vonatsínre Golop és Abaújszántó közt, a 168-as és 169-es kilométerszelvény közötti szakaszon. A szerencsi hivatásos tűzoltók vitték el onnan, azóta már megindult a vasúti forgalom.

Elzárt falu nincsen

A Közútkezelő legutóbbi jelentése szerint az egész országban nincs egyelőre elzárt település, írta az MTI.

Az Útinform vasárnap reggeli összesítése szerint a Dunántúlon, valamint Pest és Bács-Kiskun megyében esik vagy szállingózik a hó, keleten esik vagy szemerkél az eső. Ajka környékén már 10 centiméter körüli a hóréteg. Az autópályák burkolata mindenhol vizes, sónedves, az M1-es komáromi és lébényi szakasza egyelőre latyakos.

Több száz munkagép folyamatos rotációban dolgozik.

92 gép rója a budapesti utakat

Budapesten az FKF Zrt. vasárnap reggeli közleménye szerint azonnal nekifogtak a síkosságmentesítésnek, amint éjfél körül elkezdődött a havazás. 92 gép takarítja az 1200 kilométer hosszúságú útvonalhálózatot. Azt írták, hogy a tömegközlekedésben ennek köszönhetően nincs fennakadás. Az ingatlantulajdnosokat arra kérik, hogy takarítsák le a havat a járdákról.

A vonatoknál nagy gond még nincs

A vonatközlekedésben még nem okoz gondot a havas eső, a havazás, de néhány dunántúli vasútvonalon a hó miatt elsőfokú készültséget rendeltek el, közölte a Mávinform vasárnap délelőtt az MTI-vel. A Mávinform közleményében ugyanakkor az is benne volt, hogy Győr és Veszprém között 20-30 perces késésekre lehet számítani. A Győr-Zirc-Veszprém, a Győr-Pápa-Celldömölk, és a Pápa-Csorna vonalon folyamatosan tisztítják a váltóberendezéseket.