Politikai nyomásra dolgozott a rendőrség Lázár civilellenes küzdelmében

2015.01.29. 14:12 Módosítva: 2017.01.12. 16:05

Törvénysértő volt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) akciója, amelyben a készenléti rendőrök lerohanták Ökotárs Alapítvány, és partnerei székhelyét, majd házkutatásokat tartottak az alapítvány néhány vezetőjének lakásán, mondta ki a bíróság.

A Budai Központi Kerületi Bíróság most megállapította, hogy a házkutatás idején hűtlen kezelés bűntettének gyanúja nem állt fenn, és nem nyomoztak jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt sem. Azaz a rendőrség törvényellenesen vegzálta azokat a civil szervezeteket, amelyek ellen korábban Lázár János indított offenzívát.

Így jutottunk el a jogtalan házkutatásig

Ahogy arról beszámoltunk a Miniszterelnökséget vezető miniszter maga alá akarta vonni a Norvég Alap civil célú támogatásait. Érve az volt, hogy a Norvég Civil Alap LMP-hez köthető szervezeteket támogat. Amikor a vád nem állt meg, bemutattak egy tanulmányt, amely szerint a pénzügyi szabálytalanságok merültek fel az Ökotársnál, és így sikkasztás gyanúja miatt nyomoznak. Az Átlátszó megszerezte a tanulmányt, amely nem támasztotta alá a vádakat. Ezek után az állítólag jogosulatlanul adott kölcsönökkel vádolták meg a civileket.

A kormányzati nyomulás következő lépése volt az NNI akciója. Lerohanták a civilek irodáit, majd házkutatást tartottak Móra Veronika igazgató, és Foltányi Zsuzsa kurátor lakásán is. Ők tettek panaszt az eljárás ellen, amely a rendőrséget elmarasztaló ítélettel zárult. A bíróság megállapította, hogy a házkutatás és lefoglalás elrendelése törvénysértő volt, hiszen a kormányzati vádakkal szemben a házkutatás idején nem állt fenn hűtlen kezelés gyanúja, és nem folyt nyomozás jogosulatlan pénzügyi tevékenysé miatt sem.

Politikai nyomás

Az Ökotárs közleményében aggasztónak nevezte, hogy „a Nemzeti Nyomozó Iroda egyértelmű politikai nyomásra törvénysértő házkutatást, lefoglalást hajt végre Magyarországon.”

Móra Veronika az Indexnek elmondta, hogy a döntés kérdéseket vet fel azzal a Kehi tanulmánnyal kapcsolatban, amelyet Lázár János fontos bizonyítékként emlegetett. Az abban foglaltak részben ugyanis olyan bizonyítékok alapján születtek, amelyeket a rendőrség eszerint jogtalanul foglalt le. Az Ökotárs vezetőjétől úgy tudjuk, hogy fontolgatják a további lépéseket az ügyben. (Az általunk megkérdőjelezhetőnek tartott Kehi-jelentésről itt olvashatja elemzésünket.)

Az Ökotárs közleményében arra figyelmeztet: „A jogállamiság elveinek és betűjének betartása és betartatása a garancia arra, hogy hasonló eset ne ismétlődhessen meg. Elvárjuk a mindenkori magyar kormánytól, hogy az állami szerveket ne használja politikai nyomásgyakorlásra, mert ezzel a demokrácia szenved kárt.”  • Hírek
  • Hitelkártya