Rendőrség: nincs rajtunk politikai nyomás, mert a törvény azt mondja

2015.01.29. 19:48 Módosítva: 2017.01.12. 16:05

A rendőrség reagált a mai, Ökotárssal kapcsolatos bírósági ítéletre és a reakciókra: visszautasítják, hogy politikai nyomásra kezdtek volna házkutatást tavaly szeptemberben, hiszen egy 1994-es törvény szerint „a rendőrség a feladatának ellátása során pártbefolyástól mentesen jár el.

De mi is történt az Ökotársnál?

2014. első felében Lázár János belekezdett a norvég civil alap elleni harcba. A norvég alap civil szervezeteknek, Lázár szerint viszont ellenzéki kötödésű csoportoknak juttatott norvég közpénzt, ezért vizsgálni kezdte őket - elsősorban a pénzek elosztásáért felelős Ökotárs Alapítványt.

2014. szeptemberében a rendőrség házkutatást tartott az Ökotársnál, amiről a bíróság most kimondta, hogy az alapítványnál hűtlen kezelés bűntettének gyanúja nem állt fenn, és nem nyomoztak jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt sem, ezért a rendőrség házkutatása törvénysértő volt.

6770326 bf2c7538a4b29b45aec330c5b096e4cb wm xx
Fotó: Huszti István

Ekkor még nem reagált a rendőrség, csak arra, amikor az Ökotárs azt a közleményt adta ki, hogy elvárják a mindenkori magyar kormánytól, hogy az állami szerveket ne használja politikai nyomásgyakorlásra, mert ezzel a demokrácia szenved kárt.

Erre viszont már ugrott a rendőrség és kiadták a közleményüket, amiben visszautasítják az Ökotárs vádjait és a fenti törvényből idézték is hozzá, hogy „a rendőrség a feladatának ellátása során pártbefolyástól mentesen jár el.”

Azt hagyjuk is, hogy ez most olyan, mintha egy tetten ért tolvaj azzal védekezne, hogy a törvény szerint tilos lopni, tehát ő nem lophatott, az viszont sokkal érdekesebb kérdés, hogy akkor ki és milyen alapon rendelte el a házkutatást az Ökotársnál, mert erről nem szólt a rendőrségi közlemény.

Az ellenzéki pártok közül az MSZP, a DK és az Együtt máris lecsapott az ítéletre: az szocialisták arra emlékeztetnek, hogy ők többször is felszólaltak a szerintük „politikailag motivált razziák ellen”, de erről Papp Károly országos rendőrfőkapitány és

Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta: az akció minden tekintetben jogszerű volt.

A DK elvárja, hogy a kormány kérjen bocsánatot az Ökotárstól és nevezze meg, hogy ki volt a felelős a parancsért. Az együttes Szigetvári Viktor a döntés után pedig ezt írta ki a Facebookra:

Eddig is tudtuk, hogy törvénytelenül zaklatják a civileket, és aggasztó módon a magyar hatóságok egy része asszisztál a kormány politikai nyomásgyakorlásához. Most már papírjuk is van róla.