Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Megint turkálhatunk a képviselők zsebében

2015.01.31. 07:49
Vett egy újabb telket Orbán Viktor? Milyen műtárgyai vannak Lázár Jánosnak? Bővült Rogán Antal festménygyűjteménye? Sikerült házat vennie Vona Gábornak? Mennyi osztalékot kapott a cégétől Gyurcsány Ferenc? Szombat éjszaka néhány kérdésre választ kapunk: közzéteszik a képviselők vagyonnyilatkozatait. De a családtagokét még nem. Kövesse az Indexen.

A parlamenti képviselőknek minden év elején kötelező vagyonnyilatkozatot közölniük. Ebben nyilvánosságra kell hozniuk, milyen jövedelmük, ingóságaik és ingatlanjaik vannak, mekkora a megtakarításuk, van-e tartozásuk.

Az idén is február elsején kerülnek fel a 2014-es vagyonról szóló dokumentumok a parlament honlapjára, az Indexen természeten minden fontos gyarapodásról, elszegényedésről beszámolunk. 

  • Orbán Viktor a tavalyi nyilatkozata szerint egyedül megvett egy 2000 négyzetméteres telket lakóházzal Felcsúton, és összességében a pénzügyi vagyona csökkent, immár 8 milliós mínuszban volt a miniszterelnök. Vajon tovább szegényedik a kormányfő?
  • Semjén Zsoltnak 2013-ban egyetlen fillér megtakarítása sem volt. Tavaly sikerült pár forintot félretennie?
  • Lázár János 2013-ban bővítette műtárgygyűjteményét, XVIII. századi bútorokat vásárolt. Vajon tavaly milyen századból vásárolt?
  • Rogán Antal egy év alatt megduplázta festménygyűjteményét. Más vagyonát is ilyen szépen növelte 2014-ben a fideszes frakcióvezető?
  • Papcsák Ferenc megtakarítása több mint százmillió forinttal nőtt 2013-ban. 2014-ben mennyi jött össze?
  • Kósa Lajosnak az autója mellett 2013-ban orrkiüléses motorcsónakja és motorja is volt. Megvannak még?
  • Fazekas Sándor könyvtára 2013-ban 200 újabb kötettel gazdagodott. Tavaly mennyit vásárolt a földművelésügyi miniszter?
  • Vona Gábornak 2013-ban eltűntek az ingatlanjai. Tavaly sikerült házat vennie?
  • Tóbiás Józsefnek megvan még az örökölt motorkerékpárja?
  • Gyurcsány Ferenc 2013-ban 79 millió forint osztalékot kapott cégétől, az Altustól. 2014 vajon hogy sikerült? (A DK egy közleményben azt spoilerezte, hogy 168 millió forintot.)

A képviselőknek elvileg kötelező igazat írniuk, de büntetőjogi következménye nincs, ha hazugságon kapja valaki őket. A képviselők ráadásul év közben is módosíthatják a nyilatkozatot, ha eszükbe jut, vagy juttatják, hogy elfelejtettek valamit. Tavaly Rogán Antal ezt többször is bemutatta, amikor kiderült, hogy elfelejtette mekkora a tulajdonrésze a lakásában, és hogy ehhez még garázs is tartozik.

De 2014-ben az is kiderült, hogy a képviselői vagyonok elfedésére kiváló lehetőség, ha a családtagok nevére vásárolnak meg valamit. Ősszel derült ki, hogy Kósa Lajos Fidesz-alelnök feleségének, illetve Lázár János miniszter fiának nevén is van értékes ingatlan. De szintén tavaly szembesülhettünk azzal, hogy Simon Gábor egykori MSZP elnökhelyettes is évekig minden gond nélkül ki tudta hagyni a titkos bécsi számláját a nyilatkozataiból.

Szigorodik a törvény

Éppen ezért az idén minden párt szigorítaná a vagyonnyilatkozatokról szóló törvényt. Rogán Antal korábban az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz új vagyonnyilatkozati törvényt készít a tavaszi ülésszakra. Mint mondta, a javaslat nemcsak a parlamenti képviselőkre vonatkozik majd, hanem a politikai elit minden tagjára. Rogán nem tartotta kizártnak, hogy a törvényjavaslat érinti majd a politikusok hozzátartozóit is.

A Jobbik már közölte, hogy valamennyi képviselője nyilvánosságra hozza a vele egy háztartásban élő családtagok vagyonnyilatkozatát. És az MSZP is közölte, hogy szigorítást szeretne. A Demokratikus Koalíció szintén a legteljesebb nyilvánosságot támogatja, mert nem tartják helyesnek, "ha a politikusok családtagok, feleségek, gyerekek mögé bújtatják el az esetleges vagyongyarapodásukat".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!