Orbán: Be kell reteszelni Magyarország ajtaját

2015.02.05. 10:36
Minden körülmények között meg kell védeni a rezsicsökkentést, javítani kell a bérből és fizetésből élők anyagi helyzetén. Egyebek között erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz–KDNP Mezőkövesden tartott frakcióülésének első napján Rogán Antal frakcióvezető tájékoztatása szerint. A bevándorlás visszaszorítása is szóba került.

Rogán Antal reggeli nyilatkozatait az MTI foglalta össze. Az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, túl vannak egy jó hangulatú és vidám frakcióülés első napján, amelyen a kormányfő politikai helyzetértékelését vitatták meg.

Ennek legfontosabb eleme az volt, hogy Orbán Viktor meghatározta a következő három és fél év legfontosabb feladatát, azaz, hogy a bérből és fizetésből élők anyagi helyzetén javítsanak. Elmondta, erre úgy kell törekedni, hogy lehetőség szerint munkából minél többen és minél jobban tudjanak megélni. Hozzátette, a kormányzás elmúlt években képviselt céljait fenntartják: segély helyett továbbra is munkát kell adni az embereknek, és törekedni kell a teljes foglalkoztatottság megvalósítására.

„Nem akarunk multikulturális társadalmat”

Ezzel a címmel közölt interjút Orbán Viktorral a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Arról, hogy Merkel bírálta-e őt: „ha a kancellár asszony mondani akar valamit, akkor elmondja, sértő lenne, ha feltételezném róla, hogy csak utalásokat tesz”

Putyin látogatásáról: „konkrét és komoly ellentétektől függetlenül kulcskérdés Oroszország és Európa együttműködése”

A civilekről: „nagyon egyszerű elvárás érvényesül velük szemben, átláthatóságot akarunk”

Követ-e politikai utasításokat az ügyészség? „szigorúan tilos és bűncselekmény ilyen utasítást adni és elfogadni”

A Fidesz vezetőinek vagyonosodásáról:Magyarország egyedülálló az átláthatósági szabályaival, amelynek jóval szigorúbbak a német szabályoknál, így nem meglepő, hogy a kevésbé korrupt országok közé tartozunk. A Fidesz plebejus párt, és az ösztönök is ilyenek az országban, az emberek mértékletességet, szerénységet és alázatot várnak el.

„Minden körülmények között meg kell védeni a rezsicsökkentést, egyrészt az Európai Unió azon törekvéseivel szemben, amelyek megakadályoznák az irányított energiaárakat, másrészt gondoskodni kell arról, hogy elegendő és olcsó gáz jusson Magyarországra a következő években is” – folytatta Rogán Antal.

Folytatódik az elszámoltatás

Tájékoztatása szerint beszéltek arról, hogy az adósrabszolgaságtól sikerült az embereket megvédeni, de ezt a munkát be kell fejezni, és végig kell vinni a bankok elszámoltatását.

A kormányfő fontosnak nevezte, hogy féken kell tartani az árakat; ezt elérték az elmúlt években, de továbbra is törekedni kell rá. Emellett folytatni kell a munkahelyvédelmi akciótervet, hiszen ezen keresztül tudtak az elmúlt években megvédeni és teremteni nagyon sok munkahelyet, illetve ezzel tudják segíteni a kis- és nagyvállalatokat.

A tanácskozáson elhangzott, hogy a nemzeti önbecsülés egyre erősödik, és a magyar emberek elvárják, hogy mindig méltó módon álljanak ki a nemzeti érdekekért.

Rogán Antal a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, a frakcióülésen fontos szerepet kapott a megélhetési bevándorlás kérdése.

Megdöbbentő adatok

Azt Orbán Viktor szerint nullára kell szorítani, „be kell reteszelni Magyarország ajtaját”, egyetlen megélhetési bevándorlóra sincs szükség. Ma ezt a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé, ezért erre kifejezetten törekedni kell törvényi változtatásokkal is, és nem szabad várni az Európai Unióra – mondta a Fidesz frakcióvezetője, megjegyezve: biztos, hogy az unió is változtatni fog a bevándorláspolitikáján, de lehet, hogy az Magyarország számára késő lesz.

Rogán Antal szerint jól látszik, hogy tranzitországból Magyarország kezd célországgá válni, a frakcióülésen kifejezetten megdöbbenést keltettek a vonatkozó adatok.

Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök oktatást érintő, a 9 osztályos általános iskoláról szóló javaslatáról Rogán Antal ismertetése szerint a kormányfő azt mondta, „világos megrendelést vár”, annak feltárását, hol látnak problémát, min kell változtatni.

Abban egyetértettek: az oktatásban a 2016/17-es tanév lehet az, amikor változtatásokat vezetnek be. Ezt meg kell vitatni a pedagógus-szakszervezetekkel, szakmai szervezetekkel, és elő kell készíteni a javaslatot. A témát csütörtökön vitatják meg, amikor Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere több területről is beszámol. Szó lesz a szegénység elleni küzdelemről és az egészségügyről is.

Jó kapcsolatok kellenek Németországgal

Rogán Antal közlése szerint a kormányfő a magyar külpolitikai stratégiát a nemzeti érdekből vezette le a kormánypárti képviselők előtt, és úgy fogalmazott: Magyarországnak azért lehet önálló külpolitikája, mert erős ország lett; ennek ugyanakkor az a feltétele, hogy mindig tisztában legyünk a saját érdekeinkkel. Ezért tartotta kiemelten fontosnak, hogy hazánk jó kapcsolatokat ápoljon Németországgal, hiszen a magyar nemzeti érdek az, hogy a két ország gazdasága között már most meglévő szoros kapcsolatot tovább erősítsék, mondta Rogán Antal.

Oroszországgal összefüggésben elhangzott, hogy onnan érkezik a gázellátás, és a rezsicsökkentést akkor tudják megvédeni, ha a gáz olcsó marad. A kormányfő beszélt arról, hogy jó gazdasági kapcsolatokat kell ápolni a megerősödő európai nemzetekkel. Szólt arról is, hogy fontosnak tartja Törökországot, nem véletlen, hogy februárban a német kancellár és az orosz elnök mellett Magyarországra érkezik a török miniszterelnök is, közölte Rogán Antal.