Emberi csontokat ástak ki a munkások a Széll Kálmán tér felújításakor

2015.02.06. 11:50 Módosítva: 2015.02.06. 13:41

Lábszár- és koponyacsontokat találtak a munkások a Szilágyi Erzsébet fasoron, a 61-es villamos ideiglenes végállomásánál egy lakóház udvarán.

Katarina Durica Feledy újságíró a Facebookon posztolta ezt a képet, ami csütörtök délután 2 órakor készült.

Katarina az Indexnek elmondta, hogy a Széll Kálmán tér felújítása miatt sok kertet feltúrtak a munkások a Szilágyi Erzsébet fasoron, akikkel a kerítésre kirakott csontok kapcsán beszélgetésbe is elegyedett. Egyikük azt mondta neki, hogy

van itt ám belőle rengeteg, még a háborúból. A kabátgombokat összeszedik, de a csontok senkinek sem kellenek. Elviheti!

Katarina természetesen elutasította az ajánlatot.

Az Index megkereste a BKK-t, hogy megtudja, mi lesz a csontok sorsa, illetve, hogy készülnek-e a környék régészeti feltárására, de egyelőre nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Videós stábunknak a helyszínen pénteken dél körül egy munkás azt mondta, hogy több csont eltűnt, feltehetően valakik elvitték. Amit nem vittek el, azokat visszatemették vagy a sitt közé dobták.

Így kerülhettek az aszfalt alá a csontok

Szinte biztos, hogy a munkások az 1945 február 11-i kitörési kísérletnél elesettek maradványait fordították ki a földből. Ez a Budapest ostrománál a Vár térségébe visszaszorult, tartalékait felélő német és magyar erők utolsó, kétségbeesett próbálkozása volt, hogy a szovjeteken áttörve elérjék az Esztergom-Dorog-Szomor vonalon álló német D Hadseregcsoportot. A próbálkozásban nagyjából 14 000 német és 2000 magyar vett részt, velük tartott 2500 nyilas és civil.

A kitörés fő csapásiránya a Margit körút-Krisztina körút irányában volt. Az este 8-kor indult rohamra azonban Vörös Hadsereg előre számított, és három védvonalba rendeződve - tüzérségi zárótűzzel, beásott harckocsikkal és géppuskafészkekkel - várta a próbálkozókat. A maradványok Széll Kálmán tér felé menekülő néhai tulajdonosai valószínűleg azzal a látvánnyal találkozhattak, mint az a szemtanú, akit Ungváry Krisztián idéz Budapest ostroma című (méltán) népszerű hadtörténeti munkájában:

Amit onnan (a Hattyú utcából) kinézve láttam, az minden képzeletet felülmúlt. A Széna tér és a mai Moszkva tér majdnem teljesen világos volt a sok nyomjelző lövedéktől, világítórakétától, fényszóróktól. Vízszintes fénycsíkok tömegét vonták a nyomjelző lövedékek. Akna akna mellett robbant. Cseppet sem túlzás, ha azt írom, hogy mindenfelé hullahegyek tornyosultak.

Az akkor még Olasz fasornak nevezett Szilágyi Erzsébet fasoron keresztül egyébként már az első hullámban is voltak, akik ki tudtak törni, de olyan elképesztő veszteségek árán, hogy a második hullám gyakorlatilag ledermedt a mészárszék láttán. A most kiásott csontok lelőhelye környéke egy másik -szinté Ungváry által idézett szemtanú - szerint így nézett ki:

A gránátok 8-10 embert sodortak el mellettem. Amikor meg k akart térni az ember, valamilyen alakra lépett, aki jajgatni kezdett. A tömeg a házakba húzódott, majd mikor végre valakik kilőtték páncélököllel a harckocsikat, hurrá-kiáltással ismét előtódult, úgy, mint amikor hurkatöltőből nyomják ki a húst. 

Az Olasz fasor azonban hamarosan járhatatlanná vált, így a második hullám német parancsnoka inkább a Vérmező felé irányította át az egységét, melyen keresztül meglepően könnyen ki is jutottak a városból.

A kitörési kísérlet - mely során a parancsnokság az általunk is bejárt Ördög-árkon át próbált kilopakodni - összességében kudarcot vallott, a vezérkart teljes egészében elfogták, és mindösszesen 700 ember jutott csak el a Pilisen keresztül a német vonalakig (a magyar katonák nagy részének ez nem is volt célja, ők még Budán próbáltak felszívódni). Voltak olyan német katonák, akik egészen 1945 nyaráig az erdőkben bujkáltak. 

A kitörésről 1997-ben dalt írt Cseh Tamás és Bereményi Géza is:

Cseh Tamás-Bereményi Géza: Széna tér

Update:

A Honvédelmi Minisztérium reagált a csontok előkerülésére és elmondta, hogy az ilyen esetekre létezik egy protokoll, de az egyáltalán nem a csontok elosztogatásából áll. Azt írják: ilyen esetben „a munkálatokat azonnal meg kell állítani és haladéktalanul értesíteni kell a rendőrséget. Sajnálatos módon a kivitelező vállalkozó ezeket a lépéseket elmulasztotta, ami kegyeletsértő helyzetet eredményezett”.

Mostanra a rendőrök biztosították a helyszínt, a minisztérium szakemberei pedig megkezdték a maradványok feltárását is, és kérnek mindenkit, hogy ilyen esetben, ha bárki is hasonló maradványokat, csontokat talál, rögtön értesítse a rendőrséget.

A BKK azt közölte, hogy a csontokat nem a BKK kivitelezője találta, hanem a Fővárosi Csatornázási Művek térfelújítással párhuzamos beruházása során az FCSM kivitelezője találta az FCSM munkaterületén, a BKK-nak nincs köze hozzá.