Az ózdiak felsorakoztak a börtön mögött

2015.02.09. 15:17

Az ózdiak többsége örülne neki, ha az ő városukban épülne fel az 500 férőhelyes új börtön, ez derült ki hétfőn, amikor összeszámolták a börtönügyben feltett kérdésre adott válaszokat. Január végén 15 ezer példányban, Ózd összes háztartásába kiküldték a kérdést:

Támogatná-e Ön, hogy Ózd határában egy 250 munkahelyet biztosító börtön létesüljön?

A kitöltött szórólapot tizenegy kijelölt gyűjtőponton lehetett leadni múlt péntek délig. Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere hétfő délután az Indexnek elmondta:

  • 2144 papírt kaptak vissza.
  • 80,97 százalék válasza az volt, hogy igen.

Ózd honlapján ezzel párhuzamosan internetes szavazás is fut, itt a hétfő délutáni állás szerint 2497 szavazat után 74,82 - 25,18 arányban nyertek az igenek.

Ahogy azt korábban megírtuk, a meglévő börtönök túlzsúfoltságának megszüntetése miatt új, 500 rab befogadására alkalmas börtön számára keres építési telket a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. Az ingyenes felajánlásokat pedig március 31-ig várják az önkormányzatoktól.

A jobbikos polgármester úgy döntött, hogy megkérdezi a témában a lakosság véleményét, és ha egyértelmű, elsöprő többségben lesznek az igenek, akkor Ózd pályázni fog a börtönre.

Az eredmény ismeretében hétfő délután azt mondta: elmegy még személyesen két börtönbe megnézni, milyenek a körülmények, véglegesítik, hogy Ózdon belül pontosan melyik területen épülhetne meg a börtön, és utána benyújtja Ózd a pályázatát.