Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Orbán vejének kikötője van, és ott nyitva lehetnének a boltok vasárnap is

2015.02.12. 11:09

A vasárnapi zárva tartás alóli kivételek közé a kertészetek és Tüzép-telepek mellett bevennék a kikötőkben üzemelő boltokat is, írja a Népszabadság egy rendelettervezet alapján. Ha a kormány rábólint erre, azzal Orbán Viktor veje, Tiborcz István nagyon jól járhat. Tiborcz István és üzlettársai ugyanis nemrég jutányos áron jutottak hozzá a keszthelyi kikötőhöz. Ha a kikötőben bolt is működhet, azzal jelentősen emelkedhet az ingatlan értéke.

A most kiszivárgott javaslat szerint kinyithatnak majd vasárnap a kertészetek és az építőanyag-szakboltok, kis Tüzép-telepek, valamint a főszezonban a nagy tavak, így a Balaton, a Tisza- és a Velencei-tó mellett fekvő települések boltjai is. Ezek a boltok, telepek csak akkor működhetnek vasárnap, ha az üzletben olyan dolgozik, aki legalább 20 százalékos tulajdonosa a vállalkozásnak.

Ilyen megkötés azonban a kikötőkben álló üzletekre nem vonatkozik. Egy ilyen helyen így elvileg bárki bármekkora üzlettel is nyitva lehet majd vasárnap – már amennyiben a helyi beépítési rendelkezések lehetővé teszik, hogy a vízpartra kiskereskedelmi létesítményt húzzanak fel.

Tiborczék december 10-én írták alá a keszthelyi önkormányzattal a szerződésüket. A kikötőt üzemeltető, 22,8 millió forintos adóssággal terhelt önkormányzati cégért hétmillió forintot adtak, míg – élve a társasággal együtt megszerzett vételi opcióval – nettó 330 millió forintért megvásárolták az épületeket és az eszközöket a tulajdonostól, a Balatoni Hajózási Zrt.-től. A 2004-ben épült, kétszáz hajó, húsz csónak befogadására alkalmas kikötőhöz 221 négyzetméteres fürdőház, 192 négyzetméteres recepció és egy 102 négyzetméteres „snack bár” is tartozik. Maga az ingatlan ugyanakkor önkormányzati tulajdonban maradt. Tiborczék 15 éven keresztül összesen nettó 53,9 millió forint bérleti, illetve földhasználati díjat fizetnek a területért.