Rendben vannak a norvég pénzek egy független jelentés szerint

2015.02.13. 17:04 Módosítva: 2017.01.12. 16:06

Elkészült a Norvég Civil Alapok eddigi teljesítményét értékelő jelentés. A félidős mérleget független, külsős szakértők készítették el a tavalyi év második felében, és szerdán publikálta az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus Iroda Brüsszelben. A Magyarországról szóló rész a kormány véleményével szemben mindent rendben talált, sőt példaként ajánlotta más országok figyelmébe a program itthoni működését.

A 16 támogatott országban működő civil programokról helyszíni látogatásokra, interjúkra és kérdőíves vizsgálatokra alapozott elemzés készült. A cél a programok előrehaladásának, erősségeinek, gyenge pontjainak és jövőbeli lehetőségeinek felmérése volt.

A jelentés Magyarországról szóló fejezete kiváló választásnak tartja az Ökotárs Alapítvány vezette négytagú konzorciumot, kiemelve az alapítványok függetlenségét, tapasztalatát, stratégiai látásmódját, szakmai nívóját és elkötelezettségét. A jelentést készítő CREDA Consulting nevű bolgár-amerikai cég szerint a támogatások elosztása professzionális és teljesen átlátható módon történt. A finanszírozott projektek megalapozottak voltak, a célok és eszközök pedig letisztultak és egyértelműek. Külön kiemelik a magas színvonalú elvárásokat a pályázatok megnyeréséhez és a valódi versenyt a szervezetek között.

A CREDA ezzel együtt kritikákat is megfogalmaz. Kiemeli többek között a kis szervezeteknek nyújtott további fejlesztés szükségességét, és hogy az első körben makroprojektekre előirányzott költségkeretek túl ambiciózusak voltak a hazai szektor kapacitásaihoz képest. Az itt keletkezett maradványt egyébként az Ökotárs átcsoportosította későbbi felhívásokra.

Részletesen kitér arra is a jelentés, hogy milyen környezetben kell dolgoznia az Ökotársnak. Az értékelés szerint Magyarországon a kormány a civil szervezetek megfélemlítésére törekszik, az illiberális demokrácia ideológiája és a politikailag motivált vizsgálatok pedig hátráltatják az emberi jogok érvényesüléséért és az átláthatóságért folytatott küzdelmet.

Kiemelkedő fontosságú a program kormánytól való függetlenségének fenntartása

– zárul a CREDA jelentése. Az értékelők ennek biztosítékát abban látják, hogy a norvég pénzeket továbbra is az Ökotárs kezeli, illetve a pályáztatási és bírálati folyamatot is ők irányítják.

Mindez annak fényében érdekes, hogy a kormány az utóbbi hónapokban folyamatosan támadja az Ökotárs munkáját, legutóbb január végén szálltak rá a civil szervezetre. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal először azután vizsgálta a Norvég Civil Alap által támogatott civil szervezeteket, hogy Lázár János megpróbálta minisztériuma alá rendelni az Alap pénzeit. Majd miután ez nem sikerült, vádak sorával állt elő, kezdetben politikai elfogultsággal, később pénzügyi szabálytalanságokkal gyanúsítva a koordináló és támogatott civil szervezeteket egyaránt. A ősszel még a Nemzeti Nyomozó Iroda is lerohanta az Ökotárs irodáját – a Budai Központi Kerületi Bíróság szerint törvénysértő módon, politikai nyomásra.