Kétharmaddal győzött Szigetvári Viktor

2015.02.14. 12:49 Módosítva: 2015.02.14. 16:39
Nem történt meglepetés az Együtt szombati tisztújításán. Szigetvári Viktort elsöprő arányban választották elnökké, a két alelnöke Juhász Péter és Pápa Levente lett. Az országos politikai tanács elnökévé a Szolidaritás-tag Sértő-Radics Istvánt választották. Szigetvári a megválasztása után azt mondta, hogy szókimondó, realista pártot akar faragni az Együttből, amely "meghatározza a magyar ellenzék megújulását". Juhász Péter országos antikorrupciós mozgalmat indít.
  • Elnök: Szigetvári Viktor
  • Alelnökök: Juhász Péter, Pápa Levente
  • Elnökség: Hajdu Nóra, Spät Judit, Szelényi Zsuzsa, Berkecz Balázs, Komáromi Zoltán, Pataki Márton
  • Az országos politikai tanács elnöke: Sértő-Radics István

Szigetvári Viktor lett az Együtt elnöke, 68 százalékot kapott a párt szombati tisztújításán - értesült az Index. Szigetvári 112 voksot kapott. Mandátuma két évre szól.

Az Együtt elnöki posztjáért hárman voltak versenyben, Szigetvári mellett Juhász Péter és Pápa Levente. A tisztújításon végül Juhász visszalépett Szigetvári javára, így csak az arány lett a kérdés Szigetvári és Pápa között. Végül több mint kétharmados támogatottsággal sikerült győznie a pártot eddig is vezető Szigetvárinak.

Szigetvári Viktor megválasztása papírformát jelent. Korábban is többen azt mondták az Együttből, hogy Szigetvárival vállal a legkisebb kockázatot a párt, ő biztosan össze tudja fogni, és választókerületenként fejleszteni a szervezetet. Erényének tartják, hogy tisztában van saját korlátaival, "nem kapaszkodik görcsösen a pozícióhoz". Más kérdés, hogy mennyire tud lökést adni a pártnak, hogy elinduljon az 1-2 százalékos támogatottságról felfelé. Ha ő vezetné a pártot, az Együtt mostani irányvonala aligha változna.

Az új elnök a megválasztása után az MTI tudósítása szerint azt mondta, csapatjátékos, csapatban gondolkodik, az Együtt pedig továbbra is közösségként fog működni, mert egy ember nem tudja "rendbe rakni a magyar ellenzék baját". Az is a céljuk, hogy ők legyenek az az erő, amely

meghatározza a magyar ellenzék megújulását

- fogalmazott Szigetvári Viktor. Szeretnék elérni, hogy egy év múlva mindenki tudja, az Együtt küzd a legkeményebben a korrupció, a szervezett lopás ellen - jelentette ki.

Az új elnök szerint az Együtt a jövőben szókimondó, realista párt lesz, szakítanak "nem az elmúlt 25 évvel önmagával", hanem az elmúlt 25 év hibáival és a hazugsággal. Problémának nevezte, hogy bal- és jobboldali pártok, valamint a liberálisok "és mások ámítják az embereket". Az Együtt viszont "kegyetlen őszinteséggel" fog politizálni a nyomor csökkentéséért, a középosztály felzárkóztatásáért és a költségvetés rendbetételéért - ígérte. 

Juhász és Pápa futott be

A választmány szerepét betöltő országos politikai tanács elnöke a Szolidaritás-tag Sértő-Radics István lett.

A két alelnöki posztért hatan versenyeztek, végül a két győztes Juhász Péter és Pápa Levente lett. Ezek szerint jól számoltak azzal, hogy az elnökjelöltség segíti az alelnöki megválasztásukat. Az alelnöki posztra még esélyesként emlegették Szelényi Zsuzsát, ő csupán az elnökségbe került be.

Juhász Péter bejelentette, olyan országos antikorrupciós mozgalmat indít, amely a tervek szerint alkalmas lesz arra, hogy "bázist teremtsen Orbán Viktor rendszerének bemutatására". Ennek során bármelyik másik párttal, vagy bármely civillel készek együttműködni és várják a helyi szintű együttműködésre jelentkezőket.

Pápa Levente a megválasztása után azt mondta, a párt és a múlt évi önkormányzati választás előtt elhunyt Váradi András nevét viselő alapítvány körül (ennek ő az elnöke) felállítandó szakpolitikai műhelyeknek minden magyar állampolgár által vállalható jövőképet kell felrajzolniuk.Azt mondta, hogy a munkaerőpiac, a létbiztonság és a közbiztonság problémáira szeretnének megoldásokat kitalálni.

A mostani tisztújítás azért volt fordulópont a párt életében, mert először vezettek be egy új, eddiginél központosítottabb struktúrát. Hivatalosan ugyanis most választott először elnököt a párt (eddig társelnöki rendszer működött, Bajnai Gordon pedig csak informálisan vezette a szervezetet).

A tisztújításon végleg eltűntek a platformok is, vagyis most sem volt és ezentúl sem lesz kötelező, hogy a Milla, Szolidaritás, illetve a Haza és Haladás is adjon legmagasabb szintű vezetőt.