Móric
9 °C
15 °C

Déli pu alagútomlás: a rétegvíz a bűnös

2015.02.16. 18:18
A végleges szakértői jelentés szerint a Déli pályaudvari alagút kelenföldi oldalán a rétegvíz okozta a rézsűcsúszást és az alagút kapuzatának sérülését. A helyreállító munkálatokat a MÁV-nak kell elvégeznie, a megfelelő intézkedések után a vasúti közlekedés néhány héten belül újraindulhat - áll a jelentésben, amelyet az újbudai önkormányzat juttatott el hétfőn az MTI-hez. A MÁV azt közölte, hogy még tartanak a saját vizsgálatai.

A műszaki jelentést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) út- és vasútépítési tanszékének szakértői készítették az önkormányzat felkérésére. Az összegzés szerint nem erózió, hanem suvadás történt a Déli pályaudvar felé vezető vasúti alagút feletti rézsű felső rétegében. Ennek oka pedig nem az önkormányzat kezelésében lévő Csukló utcára hulló csapadékvíz, hanem a Gellért-hegyre mint vízgyűjtő területre hullott csapadékból származó rétegvíz. A suvadás mechanikai oka a talaj nyírószilárdságának kimerülése; a talajtömeg belsejében íves csúszólap alakult ki, amely felett a talaj elmozdult - áll a műszaki szakértői véleményben.

A szakemberek azt is megállapították, hogy az alagút bejáratának környezetében jelentős számban találhatók felszíni mozgásokra utaló jelek. A szakértők sürgették a helyreállítási munkálatok elkezdését, hiszen "a késlekedés a suvadás felfelé történő továbbterjedését okozhatja, amely veszélyezteti a terület közműveit és a környékbeli ingatlanok megközelítését". A környékbeli épületeket azonban ilyen okból veszély nem fenyegeti - tették hozzá.

A szakvélemény szerint az alagút szerkezete a rézsűcsúszás hatására valószínűleg nem sérült meg, és ha a bejárat védelme megoldódik - például a mellvédfal ideiglenes elbontásával és a föld további lecsúszásának meggátolásával -, a vasúti közlekedés néhány héten belül helyreállhat.

A jelentés szerint az újbudai önkormányzat mulasztása nem állapítható meg a Déli pályaudvar forgalmának leállításához vezető rézsűcsúszásért. A szükséges veszélyelhárító és helyreállító munkálatokat a MÁV-nak kell elvégeznie - írták a szakértők.

Az MTI az ügyben megkereste a MÁV-ot, amely azt közölte: folyamatban vannak a vasúttársaság belső és külső szakértői vizsgálatai, beleértve a geotechnikai és hidrológiai szakvélemények összeállítását is. Ezzel párhuzamosan a MÁV folytatja a kárhelyreállítással kapcsolatos előkészületeket, egyeztetéseket annak érdekében, hogy mielőbb újraindulhasson a vonatforgalom az alagútban és a Déli pályaudvaron - hangsúlyozták.

Január 25-én támfalkövek hullottak a sínekre a Déli pályaudvari vasúti alagút kelenföldi oldalán, másnap pedig a támfal is megcsúszott. Az első vizsgálati eredmények szerint - amelyekkel ellentétes következtetésre jutottak most a BME szakértői - ezt az okozta, hogy a Csukló utcánál felgyülemlett a csapadékvíz, emiatt megcsúszott az ottani földút, és a víz alámosta a támfalat is. Január 31-én újabb kövek estek le a vágányra, és tovább csúszott a támfal földje a Déli és a Kelenföldi pályaudvar közötti alagútnál.

A MÁV Zrt. a támfal első megcsúszásakor lezárta az alagútnál lévő egyik vágányt és átszervezte a Déli pályaudvar közlekedését, január 31-én pedig teljesen lezárta a pályaudvart.

Mint korábban beszámoltunk, több hétig tarthat a Déli pályaudvar támfalának ideiglenes megerősítése, ezt követően közlekedhetnek újra a vonatok, az alagút végleges helyreállítási munkái pedig a második negyedévtől indulhatnak.

A Déli pályaudvarhoz vezető vasúti alagút lezárása számos kellemetlenséget okozott az utasoknak.