A Google Translate alapján ítélték el az Eötvös Károly Intézetet

2015.02.19. 18:43 Módosítva: 2015.02.19. 18:47

A tbiliszi székhelyű, Transparify nevű szervezet azért marasztalta el az átláthatóság tekintetében  az Eötvös Károly Intézetet, mert a Google Translate-tel nem találta meg a szervezet támogatóira vonatkozó információkat. Ezek ugyanakkor egy kattintással elérhetők a főoldalról.

Csütörtökön a Magyar Nemzet és a  Magyar Hírlap is beszámolt arról, hogy a grúz szervezet elítélte a magyarországi Eötvös Károly Intézetet és a Political Capitalt, utóbbi az átláthatóságot nézve a harminchét vizsgált európai szervezet közül az utolsó helyen végzett. 

Az Eötvös Károly Intézet azt közölte, hogy a Transparify  által vizsgált országok közül egyedüliként a magyar szervezeteket nem magyarul értő szakértő vizsgálta, hanem a Google Translate-tel mérték fel a szervezetek honlapjait. A Transparify 2015-ös jelentésének 21. oldalán angolul ez olvasható:

Minden szervezet a saját nemzeti nyelvén közzétett információk alapján került értékelésre a megfelelő nyelvi készségekkel rendelkező szakértők által. Az egyetlen kivételt a Magyarországon működő think-tank szervezetek jelentették, amelyeket a Google Translate segítségével értékeltünk. 

Nem igaz, amit a PC-ről írtak

Mivel a Political Capital nem kap úgynevezett core fundingot, csak projekttámogatásokat, a támogatókat a különféle projektek honlapján tüntetik fel, de ezen kívül a rendezvényeiken, közleményeikben és tanulmányaikban is feltüntetik. Csakhogy a Tranparify - igencsak megkérdőjelezhető módszertana - ezt nem vette figyelembe. Időközben a PC jelezte is ezt a grúz intézetnek, ami korrigálja a hibát.

Az EKINT kezdőlapjáról azonban egy kattintással elérhető „Az Intézetről” menüpont alatt a Közhasznúsági beszámolók. A legfrissebb beszámoló a 2013-as évre vonatkozik, mert a 2014-re vonatkozó beszámolót – az adóév zárása után – idén május végéig kell elkészíteni.

  Mivel mindez a Transparify által meghatározott átláthatósági kritériumoknak magas szinten megfelel, az EKINT a                Transparify erre létrehozott felületén kezdeményezte a minősítésének évközi felülvizsgálatát.

A Transparify „Get Five” oldalán felsorolják az öt csillag elérésének feltételeit. Itt az alábbi követelmények szerepelnek: a vizsgált szervezetnek meg kell jelölnie a támogatóit, közzé kell tenni a támogatások összegét, meg kell különböztetni a projektekre és a működésre érkező támogatást és mindezen információkat a kezdőlapról néhány kattintásnyi távolságra kell elhelyezni. 

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet a Soros Alapítvány hozta létre 2003 januárjában. Honlapja szerint az intézet jogvédőkkel, civil szervezetekkel vagy más intézményekkel együtt szeretne hozzájárulni a közvélemény tájékoztatásához, a politikai napirend formálásához azokban az ügyekben, amelyek hatással vannak az állampolgárok és a közhatalom közötti kapcsolatra.