Nem vizsgálja az ügyészség az Országos Roma Önkormányzat pénzköltését

2015.02.28. 08:44

Feljelentéskiegészítést rendelt el a Fővárosi Főügyészség abban az eljárásban, amelyet Hadházy Ákos kezdeményezett az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) részvételével zajló Híd a munka világába program gyanús pénzköltései miatt - közölte szombati számában a Magyar Nemzet. A lap szerint a hivatali visszaélés bűntett vonatkozásában elutasították Hadházy Ákos (LMP) feljelentését, amelyet a Híd a munka világába program pénzeinek felhasználása miatt tett. Ugyanakkor költségvetési csalás gyanúja miatt nem kizárt, hogy nyomozás indul, ugyanis a hatóság feljelentéskiegészítést rendelt el, amivel a NAV bűnügyi főigazgatóság központi nyomozó főosztályát bízta meg.

A főügyészség szóvivője elmondta, a kiegészítés határideje tizenöt nap, ami egyszer meghosszabbítható. A további vizsgálatok lefolytatásával az adóhatóságot bízták meg. Közben a cigányság egyes képviselői tüntetést szerveznek a Parlament elé.

Múlt szerdán írtunk arról, hogy a 2013-ban, 75 százalékban uniós forrásokból indult Híd a munka világába nevű programban nem a célnak megfelelően, a leghátrányosabb helyzetűek érdekében használják fel a pénzt. A csaknem ötmilliárd forintos foglalkoztatási program tele van gyanús pénzköltésekkel, és az ügy hatással lehet Farkas Flórián pozíciójára, aki i korábban az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke volt, most pedig többek között a program forrásait kezelő Foglalkoztatási Szövetkezet elnöke. A program pénzéből vásároltak többek között egy 2-300 milliós budai irodát, azzal az indoklással, hogy jó az elhelyezkedése, mert közel van a minisztériumokhoz, illetve kell egy reprezentatív épület. De vannak más furcsa dolgok is a programban, mint például 1,2 milliós fizetés félállásban.

Lázár János arra hivatkozva, hogy „nem volna szerencsés prekoncepciók, sajtóhírek vagy névtelen feljelentések alapján vizsgálatot indítani", visszautasította a vizsgálatokat. Attól függetlenül, hogy a feljelentést az LMP-s politikus névvel tette. Ezután Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, Lázár érvelésével nem foglalkozva személyesen rendelt el vizsgálatot az ügyben.

Lakatos Attila Borsod megyei cigány vajda a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy az ORÖ cserben hagyta a romákat, ezért tüntetést szerveznek a parlament elé, amelyre nagyon sok roma érkezhet.